Unul dintre proiectanții de aeronave din Rusia a declarat recent în mod arogant că avionul de lupta Su-57 este mai versatil și mai potrivit pentru atacurile împotriva țintelor la sol decât F-22, folosit de Forțele Armate ale Statelor Unite. Această afirmație nu poate fi catalogata drept pur adevăr, apreciaza National Interest.
Mai mult decat atat, afirmația nu ar avea niciun sens, chiar dacă ar fi adevărată. În cei opt ani de la primul său zbor, singurul luptător stealth din Rusia se află încă în stadiu de prototip brut. De aceea, orice comparație cu F-22, care este în serviciu de peste 13 ani și din 2014 a desfășurat în mod constant misiuni de luptă în Orientul Mijlociu, va fi una pur teoretică.
Proiectantul șef al Sukhoi, Mihail Streleț, a lăudat recent într-un interviu avionul Su-57. El a susținut că aparatul cu două motoare este de doua superior F-22, deoarece avionul american este „lipsit de abilitatea de a lovi ținte la sol”, ceea ce nu se poate spune despre proiectul rusesc. F-22 a fost conceput inițial ca o aeronavă pentru lupte aeriene, în timp ce Su-57 a fost creat inca din biroul de proiectare ca un avion ”multi-rol”. Ca urmare, componentele interne ale avioanelor americane nu sunt capabile să transporte arme cu muniție grea”, a declarat proiectantul rus.
Publicația menționează că practica reală dezminte afirmația lui Streleț că o aeronava este multi-rol doar dacă a fost creată de la început astfel. De fapt, cele mai de succes modele au început ca un proiect single rol, apoi le-au fost suplimentate treptat noi capacitati și roluri. Aparatele americane F-4, F-14, F-16 au fost concepute inițial exclusiv ca avioane de vanatoare. Dar, de-a lungul timpului, au devenit avioane de atac multi-rol. Sloganul nostru a fost: „Cu cât mai simplu, cu atât mai bine”, a declarat în 1991 dezvoltatorul F-16, Harry Hillaker.
Această filozofie a determinat proiectanții să creeze un avion de luptă manevrabil, care, cu ajutorul noilor senzori și arme, sa devina principala platformă pentru atacurile la sol ale Forțelor Aeriene ale SUA.
Și F-22 a fost destinat inițial doar pentru lupte aeriene. Dar caracteristicile sale, care i-au conferit un avantaj în operațiunile aeriene, și anume tehnologia stealth și viteza mare, au determinat armata sa-l foloseasca ulterior și pentru misiuni la sol. În 2005, la scurt timp după ce F-22 a intrat in serviciul Forțelor Aeriene ale SUA, piloții au descoperit ceva neobișnuit. În timpul antrenamentelor cu bombe echipate cu sisteme de ghidare prin satelit, ei și-au dat seama că ar putea accelera F-22 la viteze supersonice la o altitudine de 15 mii de metri și sa arunce bomba de 450 de kilograme de la distanță mare și cu o precizie și mai mare comparativ cu orice altă aeronavă.
„F-22 nu este cel mai bun la vânarea altor aeronave”, spune generalul de brigadă Barton Field, comandant al Forțelor Aeriene ale SUA în Utah. Dar Lockheed Martin l-a creat in special pentru asta.
„Cu cât arma este mai complexă, cu atât se strica mai des”, a declarat candva Chuck Spinney, faimosul reformator al Pentagonului.
În orice caz, Su-57 probabil ca nu ar putea niciodată obține o șansă de a-și demonstra capacitatea stealth.
Cateva modele au fost trimise în Siria în acest an, unde au efectuat mai multe bombardamente, care au fost extrem de lăudate în Rusia. Însă Su-57 are nevoie de multi ani pentru a deveni cu adevarat avionul de lupta numarul unu al Rusiei, care sa indeplineasca misiuni de lupta pe linia frontului.
Kremlinul a facut comanda pentru primele zece aparate în luna august a acestui an și se așteaptă ca prima escadră să intre în serviciu undeva prin 2019.
Cu toate acestea, bugetul militar al Rusiei scade din cauza problemelor economice ale țării. Și Moscova a decis să nu mai cumpere un număr mare de aeronave.
Guvernul rus a încercat să ”dreaga busuiocul”, prezentand situatia ca și cum renuntarea la achizițiile de Su-57 ar fi o veste bună.
„Toată lumea știe astăzi că Su-57 este considerat cel mai bun avion din lume. Asa ca, nu are sens să ne grăbim cu producția în masă a avioanelor de luptă de generația a cincea „, a declarat ministrul adjunct al apărării din Rusia, Iuri Borisov.
El a adăugat că noul avion de luptă este un „atu, pe care îl putem juca întotdeauna dacă generațiile anterioare de aeronave încep să rămână în urma”.
O duzină de Su-57, din care doar câteva aparate vor fi pregătite de zbor in orice moment, pot fi utile în a pregăti un grup mic de piloți. Dar Rusia nu va putea să desfasoare niciunul dintre aceste avioane de luptă pentru operațiuni militare îndelungate. Prin urmare, nu contează dacă Su-57 este un luptător stealth mai bun ca F-22. Aeronavele americane luptă aproape în fiecare zi, iar Su-57 ar putea ca nici macar sa nu apuce sa adulmece ”praful de pusca” de pe linia frontului.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
F-35 e pentru țintele de la sol. Se vedem ce o să iasă din Su-57. Autorul articolului îi subestimează.
Domnilor sa nu uitam de istorie T34 tancul care a invins cele mai evoluate si moderne tancuri germane in al doilea razboi mondial, un tanc care avea in spate cunostinte si tehnologie din primul razboi mondial.Rusia este un continent cu resurse intelectuale si materiale nelimitate in caz de conflict
🙂 buna asta…zau…la fel au fost si spartanii dar nu au reusit sa evolueze, isi ucideau de (prea)multe ori copiii…la fel si rusnacii…isi intoxica urmasii, sunt tinuti in intuneric si esente de alcool… E drept ca daca reuseste rusnacul sa se ridice in picioare (toate cele 4) poate crea panica si genera frica prin grohait si atac la baioneta/colti dar cam atat…nu reusesc sa evolueze, inca mai cred in mos pitikot (cracanat atomic)… Tancul „Armata” e o gluma pe hartie, avioanele de ultima generatie rusnace sunt tot pe hartie…au si rusnacii 2 chestii la care exceleaza, la cat de jos au putut sa duca bunul simt si umanitatea si la cat de avansata le este tehnica de „invizibilitate” (ca sa ma intelegeti, cei care spun ca rusnacii au doar un singur portavion gresiti…au muuult mai multe doar ca sunt asa de invizibile incat nici ei nu mai stiu pe unde le-au parcat…)
Bre tizule uita-si de ajutorul american facut pe la Murmansk cit si prin Iran?cred ca sti ca ims-ul sau fostul gaz rusesc era defapt un Ford???resurse intelectuale ale rusiei?confunzi urss cu rusia bre?resurse intelectuale au fost in Estonia,Lituania,Letonia,Ukraina,Belarus si alti arieni(excepie fac estonienii)rusnacii acum au foarte multi din aia care se roaga toata ziua la alah,confucius si la cer.
A invins pe dracu T34 ! Tancurile germane erau hat mai bune decat T34 ! Au invins pt ca vodkarii erau mult mai multi ca populatie pt carne de tun decat nemtii si datorita in mare parte a USA care i-au ajutat militar pe vodkari ! Daca nu era USA porcii ar fi vorbit germana acum…
asta cu resursele”intelectuale” mai tai-o…la voi cel mai destept e Pitikul…asa ca…
Stim ca godacii au mereu ca memento: ce putem produce noi e mai bun decat ce produce vestul ! Uita sa spuna ca asta e valabil doar pe plansete… Deocamdata USA detine avioane Stealth din anii 70 ai secolului trecut iar godacii se chinuie inca la prototipuri…e doar o diferenta de 4 decenii intre ei…nu-i mult la scara istoriei…Urmeaza ca godacii sa mai spuna ca ei pot produce cele mai bune portavioane din lume…doar ca nu-si pun mintea !
Diferenta intre cele 2 avioane este ca F22 zboara de prin 1997 si sunt fabricate deja de decenii 168 de bucati pe cand SU 57 exista pe hartie caci cele 3 prototipuri care se chinuie sa zboare sunt vai mama lor in realitate sa nu mai vorbim de „invizibilitatea” radar care mai mult nu exista la ele…USA in afara de F22 mai are si cateva sute de F35 produse ! Sa mai vorbim ca USA produce avioane de gen 5 inca din anii 70 ?