Statele Unite ale Americii au acuzat joi Moscova de modificarea unui raport independent al Naţiunilor Unite pentru a ascunde faptul că unele companii ruse au încălcat sancţiunile internaţionale care vizau Coreea de Nord, informează dpa, potrivit agerpres.ro.

Mai exact, Rusia a obţinut de la grupul de experţi ONU însărcinat cu monitorizarea aplicării sancţiunilor împotriva Coreei de Nord retragerea mai multor paragrafe în care erau menţionate entităţi ruse în ultimul său raport, notează AFP.

Acest raport a fost depus la Consiliul de Securitate luna trecută.

Ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a declarat joi că o versiune modificată a raportului a fost prezentată Consiliului de Securitate săptămâna aceasta.

‘În ultimele săptămâni, Rusia a exercitat presiuni asupra grupului pentru a modifica raportul său independent, care făcea referire la încălcări ale sancţiunilor de către entităţi ruse’, a afirmat ea.

‘Rusiei nu i se permite să editeze şi să obstrucţioneze rapoartele independente ale ONU cu privire la sancţiunile împotriva Coreei de Nord doar pentru că nu îi place ceea ce spun acestea’, şi-a exprimat indignarea Nikki Haley într-un comunicat, conform AFP.

‘Acesta este un precedent periculos şi o pată asupra muncii importante a Comitetului pentru sancţiuni’, a spus Haley, declarându-se dezamăgită că experţii au cedat presiunii Rusiei. Ea a cerut acestui comitet să publice prima versiune a raportului său datând de la începutul lunii august.

‘Aplicarea deplină a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU este obligatorie pentru toate statele membre – inclusiv pentru Rusia’, a insistat Haley.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate trebuie să aprobe acest raport înainte de publicarea sa.

În raport, experţii subliniază, în baza datelor serviciilor de informaţii americane, că Phenianul a depăşit în 2018 cota de import la petrol stabilită printr-o rezoluţie din 2017. Coreea de Nord a beneficiat de transferuri ilegale de mărfuri petroliere în largul mării, susţin ei.

Versiunea iniţială a raportului conţinea numele navelor şi entităţilor ruse care au încălcat sancţiunile ONU, deschizând calea unor represalii internaţionale împotriva lor.

Blocând de la începutul lunii august publicarea acestui document, Rusia a explicat că acesta se bazează în principal pe informaţii americane şi nu a luat în considerare o analiză rusă asupra aplicării sancţiunilor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to SUA acuză Rusia de falsificarea raportului privind sancţiunile ONU împotriva Coreei de Nord

  1. bogdan spune:

    Spurcata specie ! Porcii trebuiesc tinuti doar in sanctiuni din partea Lumii Civilizate ! Sa stea impreuna cu ceilalti Paria gen Nkorea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top