În 2013, la Berlin, președintele Barack Obama cerea Rusiei ca împreună sa reduca numarul de arme nucleare tactice de dragul cresterii securitatii în Europa. Astăzi, dupa ce Moscova a atacat Ucraina, dezarmarea nucleară pare ca se amână pe termen nedeterminat, scrie Los Angeles Times.
Publicatia americana ne reamintește că, cu un an în urmă, la Berlin, Obama intentiona să distrugă aproximativ 200 de bombe nucleare B61 detinute de țările membre NATO in Europa. Rusia, la rândul său, se angaja sa-si reducă arsenalul nuclear cu 2 mii de focoase.
„Având în vedere acțiunile Rusiei în ultimele luni și, eventual, începutul unui nou Război Rece, cred că ar trebui să avem arme nucleare în Europa, în ciuda tuturor costurilor și riscurilor„, – a spus reporterilor, amiralul James Stavridis.
Cu toate acestea, armele nucleare americane din Europa nu l-au descurajat pe președintele rus Vladimir Putin de la agresiune.
Linton Brooks, cel care a condus primele discuții cu URSS privind reducerea armelor nucleare, este de părere că acum nu este momentul pentru a elimina focoasele nucleare.
„Aliații noștri din Europa de Est ar putea vedea in acest lucru un semnal greșit, care ar insemna că am slăbit sprijinul. Nu este momentul pentru asa ceva„, – a declarat Brooks.
În cazul în care bombele B61 vor rămâne în Europa, Statele Unite vor trebui să cheltuiasca o mulțime de bani pentru intretinerea si upgrade-ul acestora.
Reamintim, SUA au acuzat Federația Rusă de încălcarea acordului sovieto-american din 1987, dupa ce, în septembrie, Rusia a anuntat ca pana in 2020 isi va reinnoi arsenalul nuclear in proportie de 100%.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.