Trezoreria SUA a publicat versiunea neclasificată a raportului privind lupta cu fluxurile financiare ilegale din Rusia. În conformitate cu legea CAATSA, adoptata în luna august a anului trecut, Administrația Trump trebuia să transmită raportul Congresului la începutul lunii august 2018.

„Începând cu 2017, această administrație a impus sancțiuni unui numar de 215 persoane și organizații legate de Rusia … inclusiv 136 ca parte a sancțiunilor legate de conflictul dintre Rusia și Ucraina și legiferate prin legea CAATSA. Ca urmare a acestor acțiuni sunt blocate active rusesti de sute de milioane de dolari în Statele Unite, interesele financiare ale persoanelor afectate suferind consecințe pe scară largă”, se arată în document.

În 2015, citand surse de la Trezoreria SUA, The Wall Street Journal a scris că, în 2014, în cadrul sancțiunilor „ucrainene“, administrația Obama a blocat conturi bancare ale bancii „Rossia“ și ”SMP Bank” în valoare de aproximativ 640 de milioane $.

În aprilie 2018, Reuters afirma ca urmare a sancțiunilor SUA au fost înghețate activele grupului „Renova“, apartinand magnatului rus Viktor Vekselberg, în valoare de 1,5-2 miliarde de dolari. Nu au existat alte rapoarte privind blocarea de activele rusești în SUA.

Raportul Trezoreriei SUA a susținut că, datorita sancțiunilor financiare „puternice“, a devenit mult mai complicat pentru jucători ruși rău intenționati „sa atraga, sa mute și sa ascunda originea banilor negri“. Efectul acestor sancțiuni „depășește cu mult valoarea fondurilor înghețate”, consideră Trezoreria. Companiile din întreaga lume „încearcă să se distanțeze de persoanele sanctionate, iar acestea din urma  încearcă să gaseasca noi modalități, adesea mai complexe, de mutare și de ascundere a banilor”.

Conform estimărilor Trezoreriei SUA, „în desfășurarea acțiunilor răuvoitoare (cum ar fi încercarea de a destabiliza Ucraina și afecta democrațiile occidentale, achiziționarea ilegală de tehnologii pentru apărare și de informații, asistență pentru Iran și Coreea de Nord în eludarea sancțiunilor etc.), Rusia se bazează pe un aparat extrem de sofisticat, care este format din agenți și intermediari de stat și non-statali, zeci de ani de experiență în operatiuni de exercitare a influenței în întreaga lume, și de management strategic al președintelui Vladimir Putin”.

Da asemenea, departamentul de Trezorerie al SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la investițiile străine în Rusia, dar constata totusi ca volumul lor s-a redus „foarte substanțial“ de la intrarea în vigoare a legii CAATSA.

Pe de alta parte, legislatorii americani afirmă că guvernul rus continuă să vândă investitorilor americani obligațiuni de stat și să utilizeze veniturile pentru finanțarea companiilor aflate sub sancțiuni. O astfel de situație subminează eficacitatea restricțiilor existente,  consideră senatorii.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to SUA au blocat conturi de sute de milioane de dolari aparținând cetățenilor ruși

  1. bogdan spune:

    Pai sa-si ingroape banii prin tundra ca-i mare Porcia ! De ce sa-i tina in banci din Lumea Civilizata ?!? Le mai trebui o mie – doua mai dezgroapa o gramajoara !! Mai vor 100.000 sa-si cumpere o „Dacha”(vila la Porci!) mai baga o cupa de buldozer in pamant ! Simplu !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top