MagnitskiSUA au extins „lista Magnitsky” prin introducerea a 5 noi nume,  patru cetățeni din Rusia – Evgeni Antonov, Boris Kibis, Pavel Lapşov, Oleg Urzumţev, precum și un cetățean al Ucrainei, rezident al Sevastopolului – Alexei Anicin, se arata pe site-ul Ministerului de Finanțe al SUA.

Anterior, mass-media a presupus că Statele Unite se pregătesc să extindă sancțiunile din „lista Magnitsky”. Patru din cinci oameni sunt legati de cazul Magnitsky. Al cincilea este potential inculpat în cazuri de torturare a militanților ceceni.

Bloomberg cred că Rusia va răspunde neaparat la extinderea „listei Magnitsky”. Atunci când lista a fost introdusa prima data, Moscova a reacţionat impunand interdictia adoptiei de copii de catre americani.

Acum, în „lista Magnitsky” sunt 34 de persoane. Dintre acestea, doar 28 sunt într-adevăr legate de cazul Magnitsky. Restul de pe lista sunt persoane acuzate de încălcări ale drepturilor omului în Rusia.

Între timp, familia Magnitsky a cerut ca pe lista sa fie incluse 282 de nume.

Serghei Magnitsky a fost reținut de organele de drept rusești pe 24 noiembrie 2008, după o anchetă privind furtul din bugetul Federației Ruse. El a fost arestat sub acuzația de complicitate la evaziune fiscală, ca parte a unui dosar penal împotriva fondului Hermitage Capital. Pe 16 noiembrie 2009, Magnitsky moare in arest, iar pe 30 noiembrie, același an, pe dosarul penal împotriva sa  se scrie NUP, în legătură cu moartea lui.

În septembrie 2013, Statele Unite ale Americii au deschis un alt dosar pe baza faptelor descoperite anterior de Magnitsky, care vizau grupul Prevezon Holdings, deținut de un cetățean rus – Denis Kaţîv. Procuratura din New York a suspectat grupul de companii al lui Kaţîv de spălarea banilor proveniți din furtul a 5,4 miliarde de ruble din bugetul rus, dezvăluit de avocatul Hermitage Capital – Serghei Magnitsky.

În Rusia, după moartea în închisoare a avocatului Magnitsky, a fost deschis un dosar penal împotriva șefului penitenciarului „Butîrka” Dmitri Kratov. În mai 2013, el a fost achitat, iar în luna august a aceluiași an, Procuratura Generală îi aduce scuze. De asemenea, în primăvara anului 2012,  a fost oprita urmărirea penală împotriva medicului închisorii Larisa Litvinova, acuzata de neglijență cauzatoare de moarte.

Așa-numitul „Magnitsky Act” adoptat de Senatul SUA în 2012 impunse sanctiuni de viză și financiare împotriva oficialilor ruși implicați în încălcări ale drepturilor omului.

Între timp, Rusia a deschis mai multe dosare penal pe numele sefului Hermitage Capital, William Browder. În unul din aceste dosare Browder a fost condamnat în absență la nouă ani de închisoare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top