
Vineri, 2 august, SUAs-au retras oficial din Tratatul ruso-american privind eliminarea rachetelor nucleare cu rază medie si scurtă (INF), care a marcat sfârșitul războiului rece.
Trataul Forțelor Nucleare Intermediare a fost semnat în 1987 de liderul URSS Mihail Gorbaciov și de președintele SUA, Ronald Reagan. Documentul interzicea ambelor puteri nucleare să dețină rachete la sol cu o raza de acțiune cuprinsă între 500 și 5.000 km. De fapt, semnarea acestui tratat a scos lumea din starea de război rece.
În toamna anului 2018, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Rusia încalcă condițiile Tratatului INF, iar în această situație prelungirea sa nu este benefică pentru Statele Unite.
În decembrie, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a emis un ultimatum Rusiei, cerând să distrugă sau să modifice racheta 9M729 în decurs de 60 de zile, care, potrivit Washingtonului, încalcă prevederile tratatului INF.
La 2 februarie, Statele Unite și-au încetat obligațiile în temeiul tratatului și au început procesul de retragere din acesta. La scurt timp după aceea, președintele rus Vladimir Putin, la randul sau, a suspendat obligațiile Rusiei în baza tratatului. Kremlinu a negat constant toate acuzațiile aduse de SUA.
Oficial, procesul de retragere a SUA din contract se încheie vineri, 2 august.
Analiștii se tem că anularea acordului istoric ar putea duce la o nouă cursă a inarmarii între Statele Unite, Rusia și China.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Bravo ! Incepe oficial cursa Inarmarii ce va falimenta definitiv benzinaria Pitikului nebun !