SiriaDepartamentul de Stat al SUA a publicat joi o serie de documente referitoare la acordul cu Rusia privind  armistițiul în Siria, în paralel cu întâlnirea cu oficialii ruși în încercarea de a salva înțelegerile pe fondul noilor violențe din Siria, scrie The Wall Street Journal (WSJ).

Este vorba despre patru documente, inclusiv recentul acord de încetare a focului încheiat la Geneva, la începutul acestei luni, precum și acordurile la care s-a ajuns la inceputul acestui an cu Rusia privind operațiunile militare în Siria.

În nota explicativa oferita de Departamentul de Stat se subliniază că acordul „are ca scop crearea unor condiții favorabile pentru reluarea anticipată a procesului diplomatic, în scopul realizarii unei tranziții reale (in Siria)”.

Principalul articol al acordului de armistițiu prevede faptul că ambele părți „vor face schimb de informatii și vor stabili obiectivele unor acțiunii militare realizabile” împotriva militanților care aparțin gruparii „Dzhebhat Fatah al-Sham”, cunoscuta anterior ca „Dzhebhat en-Nusra”.

Documentul mai prevede reducerea violenței și asigura recuperarea umanitară în regiunea Alep, în nordul Siriei și stabileste înființarea unui Centru executiv comun.

Siria AleppoDocumentul prevede ca o primă fază a încetării focului o perioadă de 48 de ore. În aceste condiții, după două zile de liniste, incetarea focului să fie prelungi  pentru o perioadă convenită de părțile implicate în conflict.

O alta secțiune este dedicată retragerii trupelor de pe soseaua care leaga Alep de Kastello. În special, armata siriană urma să retragă vehiculele blindate și militarii, păstrand două puncte de observație. Acțiunile rebelilor depindeau insa de trupele kurde – în cazul în care aceste se retrageau la 500 de metri sud de soseaua Kastello, gruparile de opoziție trebuia să procedeze la fel. În plus, era garantată siguranța tuturor clor care doreau să plece din Alep, folosind drumul spre Kastello, inclusiv rebelilor.

Un alt paragraf al acordului prevede restricții privind zborurile aviatiei siriene deasupra teritoriului controlat de opoziți și crearea unui Centru executiv comun.

Însa acordul nu prevede mecanisme de pedepsire a celor care încalca armistițiului. Totodata, el permite atât SUA, cât și Rusiei să se retragă din acord în cazul în care armistițiu este încălcat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to SUA au publicat o serie de documente referitoare la acordul cu Rusia privind Siria

  1. putin spune:

    Alfred Koch – „Dacă Putin vede vreun folos pentru sine, el va face totul fără sa fie nevoie de negoieri și acorduri. Daca nu va exista niciun beneficiu, nu conteaza cate hartii a semnat (…). Daca acel document nu îi este profitabi, se va șterge cu el…”

    „Gândiți-vă la memorandum, în care Rusia garantează integritatea teritorială a Ucrainei în schimbul renunțării la arme nucleare. Acest exemplu este suficient pentru a înțelege că nu poți avea încredere în Putin. Cu el se poate vorbi doar din poziție de putere ..”

  2. bogdan spune:

    Porcia intotdeauna intelege exact pe dos ceea ce a semnat…ori se bese un godac ori semneaza un tratat sau intelegere valoarea ambelor este aceeasi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top