Statele Unite ale Americii sunt interesate sa „examineze“ propunerea de a desfasura trupe ONU de menținere a pacii în estul Ucrainei, dar au transmis clar faptul că doresc ca forțele ONU sa aiba un „mandat larg“.

Acest mandat, potrivit reprezentantului Ministerului de Externe al Statelor Unite, trebuie să prevadă menținerea păcii și suveranității Ucrainei nu numai de-a lungul liniei de demarcație între cele doua parti beligerante, dar, de asemenea, pe întreg teritoriul al enclavelor separatiste, inclusiv de-a lungul frontierei recunoscute pe plan internațional dintre Rusia și Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert a făcut acest comentariu după ce președintele rus, Vladimir Putin, și-a exprimat sprijinul pentru introducerea unei forțe internaționale de menținere a păcii de-a lungul liniei de demarcație între armata ucraineană și forțele separatiste din regiunile Donețk și Lugansk.

„Noi credem că posibilitatea de a plasa forța ONU de menținere a păci în estul Ucrainei, cu siguranță trebuie studiată – a declarat Nauert, miercuri. – Considerăm că aceasta este un mijloc posibil de a-i proteja pe cetățenii ucraineni, indiferent de apartenența lor etnică sau națională. Considerăm că acesta este un posibil mod de a restabili suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Cu toate acestea, guvernul american dorește ca acest contingent să aibă un mandat larg pentru a asigura „pacea și securitatea” în întreaga regiune separatistă, a precizat Nauert.

„Vreau să va spun clar. Orice astfel de contingent ar trebui să aibă un mandat larg pentru a promova pacea și securitatea pe întreg teritoriul ocupat al Ucrainei, inclusiv la granița cu Rusia, pentru a se evita instituționalizarea și aprofundarea divizării în cadrul Ucrainei – a explicat purtatorul de cuvant. – Alte țări, țări europene, în special Germania, sunt de acord cu noi în această privință. Scopul nostru este simplu. Vrem să restabilim integritatea teritorială a Ucrainei și să-i protejăm pe ucrainenii, indiferent de religia, grupul etnic de care aparțin și ce limbă vorbesc”.

Ea a subliniat că primul pas ar trebui să fie îmbunătățirea situației de securitate în estul Ucrainei.

„Am cerut în mod repetat Rusiei să asigure o încetare a focului reală și sustenabilă”, a spus Nauert. „Vrem ca ei să retragă trupele și armele grele de pe linia de contact, asigurând accesul complet, neîngrădit și în siguranță pentru observatorii internaționali, inclusiv la frontiera internaționala”.

Pe 11 septembrie, într-o conversație telefonică cu cancelarul german Angela Merkel, președintele rus Vladimir Putin a fost de acord că asigurarea protecției observatorilor OSCE de catre forțele ONU nu  poate fi efectuata numai pe linia de contact a celor doua părți, dar și în alte locuri, unde misiunea specială a OSCE efectueaza inspecții de monitorizare.

Între timp, delegația ucraineană de la ONU a depus la Consiliul de Securitate un proiect de rezoluție privind desfășurarea de trupe de menținere a păcii în Donbas.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a explicat că, în opinia sa, pacificatorii „trebuie să se asigure că Federația Rusă își îndeplinește obligațiile”.

„Tradus în limbaj simplu, trebuie să asigure pacea pe teritoriul Ucrainei și să elibereze pe calea politica și diplomatica teritoriile ocupate de ruși”, a menționat Poroșenko.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to SUA: „Căștile albastre” trebuie desfășurate la granița de stat între Rusia și Ucraina

  1. bogdan spune:

    Pana nu se va bloca granita dintre Porci si Ucraina pe unde patrund godacii si armamentul nu se va linisti situatia ! In fapt pe baza catorva sute de dementi locali din Donbas -Porcia a trimis zeci de mii de soldati si full armament cu care au Ocupat Estul Donbasului ! OLr este cea mai mare tara terorista din lume !

  2. Basarabia e Romania spune:

    Pentru ventilator….USA spune ca vrea acelasi lucru ca Putler + desfasurare pe toata suprafata Donbass-ului pana la frontiera cu imperiul cu capitala la Kremlin.
    Dar „davai cias davai palton” se teme. De ce? Simplu….pentru ca se va vedea va armata godaceasca care nu este…….este!!! Panimaesh tavarishci ventilarievev?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top