Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit din nou astazi, la cererea Rusiei, pentru a discuta lovitura aeriana asupra Siriei întreprinsă de Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Franța – trei membri permanenți ai Consiliului de Securitate – ca răspuns la atacul cu arme chimice din Douma, atribuit forțelor lui Assad.

Rusia a facut apel la reținere din partea SUA. La rândul sau, America a declarat că este pregătită pentru noi atacuri și a explicat: atacul a fost consecința neputinței Consiliului de Securitate de a preveni utilizarea armelor chimice.

Secretarul General al ONU, António Guterres, a cerut membrilor Consiliului de Securitate să facă dovadă de reținere „în aceste circumstanțe”. El a reamintit, de asemenea, că membrii ONU „trebuie să acționeze în conformitate cu Carta ONU și cu legislația internațională în general”.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat printre altele: „Statele Unite și aliații săi continuă să demonstreze o încălcare flagrantă a dreptului internațional, cu toate că, în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate trebuie să susțină cu fermitate prevederile Cartei ONU … Noi respectăm dreptul fiecărui stat de a onora dreptul său de bază, dar la Washington este timpul să afle că codul internațional de conduită privind folosirea forței este guvernat de Carta Națiunilor Unite”.

Nebenzia a cerut Statelor Unite și aliaților săi să oprească imediat acțiunile lor agresive împotriva Siriei și să împiedice ca acesea să se întâmple din nou. Acțiunile militare vor conduce la dezmembrarea țării, a avertizat el.

Reprezentantul permanent al SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că Statele Unite au susținut în mod repetat ideea unei soluții diplomatice la problema siriana, prin propunerea de rezoluții în Consiliul de Securitate al ONU. Ea a subliniat faptul că aceste eforturi au fost compromise din cauza Rusiei: „Am oferit diplomației câteva șanse, mai exact șase – tot atâtea rezolutii au fost blocate de Rusia în Consiliul de Securitate al ONU (privind Siria)“.

În același timp, Haley a subliniat că Washingtonul este convins ca Damascul a utilizat arme chimice, în ciuda dezinformării pe care o răspândește Rusia.

Diplomatul SUA a adăugat că „în cazul în care regimul sirian va fi destul de prost“ sa  foloseasca arme chimice din nou, răspunsul SUA nu se va lasa mult asteptat: „Președintele (Trump) a spus că, dacă vor exista alte noi atacuri, suntem pregătiți să acționăm“.

Reprezentantul permanent al Franței, François Delattre a declarat că, împreună cu Regatul Unit și Statele Unite ale Americii intenționează să prezinte un proiect de rezoluție în Consiliul de Securitate pentru a asigura tranziția politică în Siria. „Numai o astfel de foaie de parcurs ne va permite să ieșim definitiv din impasul din Siria”, a spus el.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to SUA explică: Atacul a fost consecința neputinței Consiliului de Securitate de a preveni utilizarea armelor chimice

  1. bogdan spune:

    Nu se ajungea aici daca grohaitorii lui putler si cu teroristii lui assad nu ucideau la greu civilii in Siria…si cu arme chimice…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top