tevi gaze1Washington cere Atenei să refuze participarea la construcția gazoductului „Turkish Stream” și sa susțină în schimb conducta  Trans-Adriatica, prin care gazele din Azerbaidjan vor ajunge în Europa, reducand astfel dependența energetică a UE fata de Moscova.

Jocul geopolitic început de catre Departamentul de Stat al SUA ne aminteste duelurile din timpul Războiului Rece, scrie New York Times. Mai mult decat atat, negocierile au loc într-un moment dificil pentru Grecia, împovărată de datorii si in cautare disperata de noi surse de venituri.

Vineri, 8 mai, Amos Hochstein, reprezantantul Departamentului de Stat, vorbind cu reporterii înainte de întâlnirea sa cu ministrul energiei din Grecia Panagiotis Lafazanis, a spus că daca refuza proiectul Gazprom, Grecia îşi poate spori atractivitatea sa pentru investitorii străini, si, concomitent, sa reduca dependenta Uniunii Europene de gazele rusesti.

Washingtonul a făcut mișcarea într-un moment în care negocierile dintre Atena și creditorii internaționali au ajuns intr-un punct mort. Potrivit New York Times, în timp ce vecinii europeni ai Greciei sunt preocupați de capacitatea țării de a rambursa datoriile, SUA intenționează să utilizeze situația geopolitică a Greciei pentru a o transforma într-avanpost NATO în extremitatea de sud a Peninsulei Balcanice, si într-un nod important în aprovizionarea cu energie din Asia Centrală.

Comentând cu privire la perspectivele conductei „Turkish Stream”,  reprezentantul SUA a declarat ca interesele Moscovei sunt putin conforme cu nevoile financiare ale Greciei. Potrivit lui Hochstein, acest proiect este unul eminamente politic, fara legatura cu economia. Noua conducta pe care Moscova vrea s-o traga prin Marea Neara spre Turcia şi Grecia nu urmareste decat sa deturneze tranzitul realizat în prezent prin Ucraina.

tevi gazeCu toate acestea, în urma cu două zile, pe 7 mai, președintele rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică cu premierul grec Alexis Tsipras a reiterat disponibilitatea Rusiei de a lua în considerare posibilitatea de a oferi finanțare pentru companiile elene participante la construcția conductei de gaz rusesc prin Turcia.

„O atenție specială este acordată planurilor comune de infrastructură, problemelor de cooperare în domeniul energiei, inclusiv construirii sistemului de transport al gazelor naturale din Grecia, ca parte a unui nou proiect de transport al gazului rusesc prin Turcia și alte țări europene. În acest sens, partea rusă a reafirmat disponibilitatea de a lua în considerare alocarea de fonduri pentru companiile de stat si private din Grecia care se vor implica în acest proiect „, -arata un comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

La rândul său, guvernul elen a confirmat disponibilitatea de a participa la proiectul rusesc, mizand pe obtinerea a până la 3 miliarde de euro ca avans. Cu toate acestea, reamintește The New York Times, Moscova și Ankara încă nu au cazut de acord asupra  partii turcesti a conductei, iar până atunci, orice afacere a Greciei cu „Gazprom” nu are sens.

Hochstein, care este reprezentantul special al Biroului de resurse energetice al Departamentului de Stat al SUA, a recomandat ca Grecia, în loc sa participe la proiectul Moscovei, sa se implice în construcția gazoductului Trans-Adriatic și să intensifice negocierile cu Azerbaidjanul privind componenta financiară a tranzacției. „Acesta este un proiect excelent pentru Grecia, care va crea mai multe locuri de muncă”, – a adăugat el.tevi gaze2

Washington se teme ca Turkish Stream va spori dependența energetică a Europei de Rusia, în timp ce TAP va diversifica oferta și va permite Greciei să dezvolte propriile proiecte energetice.

După o întâlnirea cu diplomatul american, ministrul Energiei din Grecia, Panagiotis Lafazanis a menționat că a fost „un schimb de important și sincer de opinii”.

„Vrem să promovam o politica energetica independenta si pe mai multe niveluri, formata exclusiv pe baza intereselor naționale, interesele poporului grec și, desigur, să ia în considerare problemele de cooperare și securitatea energetică a regiunii și Europei”, – a spus el.

Publicația Proto Thema a precizat că Lafazanis nu intenționează să renunțe la „Turkish Stream” și spune că Grecia se străduiește să devină un centru energetic. Lafazanis a remarcat că „Turkish Stream” și TAP nu sunt proiecte concurente si ca Baku nu va fi în măsură să acopere în totalitate nevoile de gaze naturale ale Europei.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top