SUA au acuzat miercuri China şi Rusia că nu au dezvăluit în totalitate programele lor nucleare, acuzaţie ce intervine pe fondul ameninţării Washingtonului de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), un tratat de dezarmare semnat de ruşi şi americani la sfârşitul Războiului Rece şi care a garantat securitatea şi pacea pe bătrânul continent timp de 30 de ani, potrivit France Presse.

Un înalt responsabil american a făcut afirmaţii în acest sens în public în cursul unei reuniuni la Beijing, la care au participat cele cinci ţări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, reuniune consacrată dezarmării şi neproliferării nucleare, scrie agerpres.ro.

Andrea Thompson, subsecretar de stat american pentru controlul armamentului şi probleme de securitate internaţională, a declarat că există ‘rezultate inegale’ în materie de transparenţă în cadrul Tratatului de neproliferare nucleară (TNP), încheiat în 1968.

‘Am convenit anterior să definim un format al unor astfel de rapoarte, dar decalajul este considerabil între declaraţiile SUA şi cele provenind din alte părţi, cum ar fi Rusia şi China’, susţine Thompson. ‘Nu aş insista prea mult cu privire la valoarea transparenţei lor’, a subliniat ea.

Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie – ţări care la fel ca SUA dispun de arme nucleare şi sunt semnatare ale TNP – au fost de asemenea prezente la această reuniune.

Discuţiile intervin după un război al declaraţiilor de mai multe luni între Moscova şi Washington, în contextul în care preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu retragerea SUA din Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea prevederilor pactului.

Acest tratat bilateral semnat de SUA şi fosta URSS, iar apoi asumat de Rusia, interzice teoretic dezvoltarea şi utilizarea rachetelor cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.

Negocierile care au avut loc în cursul lunii ianuarie între ruşi şi americani la Geneva s-au soldat cu un eşec. Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat împotriva unei reveniri la cursa înarmării în cazul anulării INF, notează AFP.

Rusia a prezentat public săptămâna trecută sistemul său de rachete care a determinat SUA să se retragă din tratat, insistând pe faptul că acesta are o rază de acţiune maxim de ‘480 km’ şi deci respectă prevederile acordului.

Ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov a denunţat miercuri, la Beijing, ‘propagarea comportamentelor unilaterale’, care constituie – potrivit lui – a ameninţare la adresa neproliferării nucleare.

‘Numeroase probleme rămân în suspensie din cauza lipsei de voinţă politică’, a subliniat el, adăugând că a existat o ‘lipsă de încredere evidentă’ între cele cinci ţări care au fost prezente la reuniunea de la Beijing.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to SUA invită Beijingul şi Moscova la ”transparenţă” în sectorul armelor nucleare

  1. bogdan spune:

    Orcicum USA face f bine ca iese oficial din INF ! Porcii sunt iesiti de vreo 10 ani deja ! Iar China profita la greu ca nu este semnatara ! Ei de fapt in anii 80 nu prea stiau ce-s alea rachete balistice sau armament nuclear…acum recupereaza la greu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top