Statele Unite ale Americii intenţionează să adopte sancţiuni împotriva Rusiei, pentru a contracara susţinerea acordată de Moscova regimului preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, a anunţat luni un înalt responsabil american, informează AFP.

„Studiem îndeaproape rolul Rusiei şi nu vom permite nivelul de susţinere pe care l-am văzut în ultimul timp fără să reacţionăm”, a declarat reprezentantul special al SUA pentru Venezuela, Elliot Abrams. „Preconizăm sancţiuni economice suplimentare împotriva unor entităţi şi indivizi”, a spus el.

SUA au adoptat o serie de sancţiuni împotriva Venezuelei după realegerea lui Maduro în 2018, în urma unui scrutin prezidenţial denunţat drept fraudulos.

Abrams, care nu a detaliat natura sancţiunilor preconizate, a precizat că SUA supraveghează cu atenţie rolul Rusiei în Venezuela.

Potrivit lui, Rusia este interesată în special de „economia petrolieră” a Venezuelei, în timp ce regimul Maduro şi-a sporit dependenţa de Moscova în ultimul an. „Companiile ruse operează acum mai mult de două treimi, mai mult de 70% din petrolul venezuelean. Prin urmare, rolul Rusiei creşte ca importanţă”, a subliniat el.

Elliot Abrams a admis că Washingtonul a subestimat sprijinul primit de Nicolas Maduro din partea Rusiei şi a Cubei, afirmând că aceste două ţări au trimis în Venezuela mii de agenţi de informaţii.

Asistenţa cubaneză şi rusă „este, cred eu, pilonul de susţinere cel mai important al regimului, fără care el (regimul) nu ar mai fi acolo”, a subliniat Elliot Abrams. Maduro „nu mai are (în susţinerea sa) decât Rusia, Cuba, China şi câteva dictaturi bizare de prin lume, însă el pierde susţinerea nu doar a dreptei, nu doar a centrului, ci şi a stângii din America Latină”, a mai afirmat Abrams.

SUA îl susţin şi l-au felicitat duminică pe liderul opoziţiei Juan Guaido pentru realegerea lui în fruntea Parlamentului din Venezuela de către parlamentarii opoziţiei, în timp ce un rival revendică de asemenea fotoliul de preşedinte al Parlamentului.

În ceea ce-l priveşte pe Maduro, el a recunoscut imediat „victoria” acestui candidat rival, Luis Parra, exprimându-şi bucuria că Juan Guaido a fost „înlăturat”. 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to SUA preconizează sancţiuni împotriva Rusiei pentru susţinerea acordată regimului Maduro în Venezuela

  1. Ramona Georgescu spune:

    Este o reactie fireasca.Orice tara care isi alege in mod democratic un presedinte neloial americanilor trebuie sa sufere consecintele de rigoare.Puteau foarte bine sa privatizeze 100% industria petroliera – firme americane desigur.In schimb puteau solicita salarii de 2-300 de dolari oferind la schimb scutiri de taxe si impozite.

  2. bogdan i spune:

    Este normal – diktaturile si statele teroriste se sustin intre ele…venezuela,rusia,cuba,china,korea de nord,siria,iran,belarus…toata spuma mapamondului… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top