razboi receConflictul militar din Estul Ucrainei a resetat relațiile bilaterale dintre SUA-Rusia astfel încât situația marilor actori geopolitici este mult mai complicată decât în perioada Războiului Rece pentru ca niciunul nu dorește să redefinească harta lumii, consideră jurnalista Anastasia Borik, într-o analiză publicată în paginile portalului russia-direct.org.

Un subiect care stârnește constant atenția experților ruși de politică externă îl reprezintă dinamica relațiilor bilaterale Rusia-SUA care în ajunul comemorării Zilei Victoriei sunt tensionate, iar pentru Federația Rusă ar fi extrem de greu să se alăture într-un efort comun alături de binomul UE-SUA împotriva unei amenințări similare cu nazismul german din anii 40.

În acest sens, Fiodor Lukianov, șeful Consiliului pentru politică externă și de apărare, consideră că ”sărbătorirea aniversării a 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei Naziste reprezintă o dovadă clară a modului în care s-a schimbat relațiile bilaterale și echilibrul de putere dintre Rusia și SUA”. Pentru analistul rus, ”zilele când, în ciuda tuturor diferențelor ideologice și politice, festivitățile de comemorare a Zilei Victoriei au subliniat capacitatea țărilor de a se uni în numele luptei împotriva răului, sunt acum în trecut”.
Ucraina, nodul gordian dintre SUA-Rusia
ucrainaSituația militară de pe frontul din Estul Ucrainei reprezintă pentru Vaslavsky Yan, expert al centrului MGIMO,un nod gordian între SUA –Rusia-Europa care împiedică dialogul și revenirea la situația anterioară agresiunii ruse din Crimeea și din Donbass. În acest context, analiza Anastasiei Borik se axează pe teza susținută de către Dmitri Trenin, directorul Centrului Carnegie din Moscova, care consideră că este greșit să se compare relația bilaterală dintre SUA-Rusia cu cea din perioada Războiului Rece întrucât numai există aceeași simetrie între marii actori de pe scena geopolitică a lumii. Pe de altă parte, în plan geopolitic, analistul rus este de părere că avem ”un joc fără reguli”și „un conflict astăzi este într-adevăr plin de consecințe grave dacă toți actorii nu sunt controlați în mod corespunzător mai ales în Ucraina.”

La rândul său, Igor Ivanov din cadrul Consiliului de Afaceri Internaționale (RIAC) susține ideea proiectului de construcție al ”Marii Europe” și la o alianță cu SUA dacă factorii de decizie de la Kremlin ar pune în aplicare o politică a reconcilierii, ceea ce este aproape imposibilă pentru regimul autoritar putinist.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top