armataStatele Unite ar anula o parte a sancţiunilor impuse Rusiei, dacă între aceasta şi Ucraina ar fi creată o zonă-tampon, scrie ziarul Kommersant.

Potrivit unei surse de rang înalt din cadrul administraţiei americane, acest punct este considerat „crucial” de către Washington. Kremlinul i-a răspuns că Moscova nu va accepta nicio condiţie, iar Consiliul Federaţiei Ruse (Camera superioară a Parlamentului rus) a adăugat că nici măcar nu intenţionează să examineze propunerile americane.

Sursa americană a dezvăluit care ar fi condiţiile Washingtonului în vederea unei anulări parţiale a sancţiunilor pe care le-a impus Moscovei.

„Aşteptăm să-şi retragă toţi militarii şi materialul de pe teritoriul ucrainean. Este necesar ca Moscova să înceteze să mai susţină grupări armate şi mercenari în Ucraina, să elibereze toţi ostaticii, în special pe femeia-pilot Nadejda Savşcenko şi pe realizatorul Oleg Senţov. Cerem, de asemenea, crearea unui control la frontiera ruso-ucaineană şi restabilirea suveranităţii Ucrainei asupra frontierelor sale, cu o supraveghere permanentă din partea OSCE. În fine, insistăm asupra creării unei zone-tampon de securitate de ambele părţi ale frontierei”, a declarat sursa citată.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul „nu este la curent cu aceste exigenţe”. În opinia sa, atât timp cât Casa Albă nu face o declaraţie oficială, autorităţile ruseşti nu vor face niciun comentariu asupra acestui subiect.

porosenkoCrearea unei „zone-tampon de zece kilometri între Rusia şi Ucraina” făcea parte dintr-un plan de pace al preşedintelui Petro Poroşenko, anunţat la 20 iunie. Potrivit serviciului de presă prezidenţial ucrainean, această idee a fost susţinută de către secretarul general al ONU Ban Ki-moon. Adjunctul şefului administraţiei preşedintelui Poroşenko afirma că această iniţiativă viza să combată mai eficient trecerea ilegală a frontierei de către mercenari şi material militar.

Unii experţi ucraineni cred că ideea are şi alt obiectiv. „Înfiinţarea unei zone-tampon ar simplifica sarcina armatei ucrainene în cadrul «operaţiunii antiteroriste». Kievul voia, astfel, să respingă forţele «republicilor» de la Lugansk şi Doneţk de la frontiera ruso-ucraineană, privându-le astfel de o susţinere cu foc şi încercuindu-le”, este de părere experul ucrainean Igor Levşcenko.

În opinia generalului în rezervă Evgheni Bujinski, vicepreşedintele Centrului PIR, cererile americane sun foarte neclare. „Nu ştim unde va fi creată această zonă-tampon – de-a lungul întregii frontiere sau numai a unei părţi? Cine va fi însărcinat cu controlul ei? Ce adâncime trebuie să aibă? Cum cred americanii că pot implementa acest regim pe un teritoriu frontalier dens populat?”, întreabă expertul.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top