BulgariaDupa victoria candidatului pro-putinist Rumen Radev, Rusia, care controlează sectoarele cheie din Bulgaria – energie, servicii bancare și imobiliare, – ar putea intensifica și mai mult dominația sa asupra acestei țări balcanice, scrie ziarul german Sueddeutsche Zeitung.

Ziarul german și experții Centrului din Sofia pentru Studierea Democrației (CSD) compară ceea ce se întâmplă acum în Bulgaria cu o „ocupație externă a statului”.

Chiar și după 10 ani de la aderarea la UE, Bulgaria continua să fie dependentă de Moscova. Influența Kremlinul se răspândește în principal prin intermediul companiilor energetice rusești – de furnizare a gazelor, construcția de conducte de gaze și centrale electrice nucleare – mai ales ca proiectele eneretice mari sunt realizate dupa ”moda ruseasca” cu bugete mult supraevaluate.

De exemplu, in cazul CNE „Belene”: în comparație cu începutul proiectului, costurile de construcție au ajuns la 10 miliarde de euro. După venirea la putere a partidului pro-european GERB al lui Boiko Borisov, proiectul a fost sistat, în 2012, dar compania rusă „Atomstroyexport” a intentat un proces împotriva Bulgariei la Curtea Internațională de Arbitraj a Camerei Internaționale de Comerț si a obtinut victorie. Bulgaria urmeaza sa plateasca compensatii in valoare de 1,1 miliarde de euro pentru lucrarile deja executate.

Interesant este ca Rusia refuza sa respecte deciziile Curtii de Arbitraj pronuntate impotriva ei (ex. cazul Yukos), insa in disputa cu Bulgaria se pare ca autoritatea judecatorilor nu a mai fost o problema. kozlodui

La mijlocul lunii iunie 2016, pretențiile părții ruse au fost parțial îndeplinite:  bulgarii au fost obligati la plata catre „Atomstroyexport” a aproape 602 milioane de euro, plus 130.000 de euro pe zi, ca penalitate până în momentul achitarii sumei principale. 602 milioane de euro reprezinta o sumă mare pentru o țară care are un PIB de numai 11 miliarde (sic!) de euro (real – 48 mld USD, în 2015), remarca ziarul german.

Dependența energetică a crescut ca urmare a noilor proiecte

Cele două reactoare nucleare de la „Kozlodui”, construite de către specialiștii sovietici pe malul Dunării, generează aproape două treimi din energia electrică din Bulgaria. In conformitate cu vechile acorduri, Bulgaria trebuie să cumpere elementele de combustibil din Rusia. Ca urmare, la sfârșitul lunii octombrie, partea rusă a semnat un contract în valoare de 360 de milioane de euro pentru modernizarea primului reactor. Apoi vine randul modernizarii celui de al doilea reactor.

In plus, cea mai mare rețea de benzinarii și singura rafinărie de petrol, cea mai mare din Balcani, apartine companie ruse „Lukoil”. Astfel, Bulgaria importă din Rusia tot petrolul sau. Monopolul rusesc conduce la situatia in care „costurile de producție și logistică în sectorul petrolier să fie cele mai ridicate din UE”, critică Centrul de Cercetare a Democratiei din Sofia.

Bulgaria plătește „Gazprom” cel mai mare preț din Europa

Concernul „Gazprom”, controlată de Kremlin, deține jumătate din cea mai mare companie de distribuție a gazelor din Bulgaria. Tot „Gazprom” livrează aproape întreaga cantitate de gaze consumate in Bulgaria. Din cauza lipsei de alternative, pretul gazului din Bulgaria este cel mai scump din Europa – în medie cu 30% mai mare decât în Germania, conform studiului The Kremlin Playbook, privind impactul Moscovei în țări precum Bulgaria Serbia, Ungaria, Slovacia și Letonia, pregătit de către Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington (CSIS), precum și experții de la Centrul pentru studiul democrației din Sofia (CSD).gaze-bulgaria

Studiul afirmă că rusii „controlează în mod direct un sfert din economia bulgara”. „De exemplu, am analizat datele din registrul actionarilor și am stabilit proprietarii reali din Rusia”, – spune co-autorul raportului, Martin Vladimirov.

Potrivit lui, studiul „a fost realizat în mod conservator”, „dar, dacă luăm în considerare participatiile indirecte ale rușilor, se pare că Rusia controlează 35-40% din economia noastră”.

Dominația in imobiliare

Influența rusă se manifestă și asupra sectoarelor bancar și imobiliar. Potrivit serviciului de știri Novinite, în Bulgaria, țară cu 7,2 milioane de locuitori, circa 84.000 de rusi detin diverse proprietati imobiliare, in principal pe coasta Mării Negre.

Rusia  are o influență puternică și de multe ori corupatoare asupra guvernului, parlamentului și mass-media. Potrivit experților CSD, acesta influenta reprezinta un „stadiu avansat de ocupare a unui stat” și are ca scop fslabirea relațiilor Bulgariei cu UE.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

10 Responses to Süddeutsche Zeitung: Despre ”ocupația economică rusească” a Bulgariei

  1. mocanu dan spune:

    BULGARIA ESTE OCUPATA PREPONDERENT DE GERMANI (PE TIMPUL LUI EMIL CONSTANTINESCU STATUL BULGAR A DAT FALIMENT)RUSII DACA JOACA, JOACA CU ACORDUL GERMANIEI

  2. bogdan spune:

    PIB ul Bulgariei estimat pe 2016 va fi de aprox 46 miliarde de Euro si nu de 11 miliarde ! E chiar grosolana dezinformarea !

  3. ionruptincur spune:

    E rau cu rusii . Traiasca mU E ,ca cu ei e bine ,Crapam de atata bogatie si bunastare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top