În mod ironic, încă din 2014, Moscova fără să vrea le-a dat ucrainenilor un impuls puternic pentru a-și consolida și întări identitatea națională. Anexarea Crimeei, războiul din Donbas și pretenția Bisericii Ortodoxe Ruse asupra restaurării imperiului Moscovei, dacă nu geografic, cel puțin cultural, au influențat în mare măsură conștiința ucrainenilor despre propria națiune, scrie Sueddeutsche Zeitung, adăugând că instituirea și recunoașterea internațională a Bisericii Ortodoxe independente a Ucrainei a reprezentat un nou pas în această direcție.

Cu toate acestea, Biserica Ucrainei va trebui să demonstreze că este mai mult decât o confesiune crestina legată de stat. În plus, aceasta consolidare a identității naționale și culturale a ucrainenilor îi poate costa ceva.

Cu câțiva ani în urmă, Andrei Illarionov, care a fost pe vremuri consilier al lui Vladimir Putin, printre primii a prezis anexarea Crimeei de către Rusia. Acum, referindu-se la vechile sale contacte de la Kremlin, el spune că independenta Bisericii Ortodoxe a Ucrainei este pentru autocratul rus o catastrofă la o scară egala cu cea a căderii Imperiului Rus sau a URSS. Este posibil ca acest lucru să fie adevărat. La urma urmei, pretenția Rusiei la rolul de lider al lumii slave se bazează exclusiv pe o fictiva ”superioritate culturală și spirituală” a Rusiei asupra Occidentului „decăzut”. Și asta pentru că, din punct de vedere politic și economic, Moscova nu poate concura deloc cu Occidentul.

Ucraina a fost cel mai important diamant din coroana Bisericii Ortodoxe Ruse, iar pierderea puțin probabil că va rămâne nerăzbunată de Putin.

Chiar și înainte de autocefalie se credea că este puțin probabil ca Moscova să facă concesii în Donbas sau în alte probleme conflictuale. Acum aceasta încredere a devenit o certitudine.

Ideologii regimului lui Putin, nemulțumiți de marionetele din Lugansk și Donețk, ar putea cere impulsiv alipirea celor doua orașe ucrainene ocupate din 2014. Dacă este nevoie, Putin sau eventualul succesor mai radical poate chiar să însceneze conflicte bisericești cu vărsare de sânge, iar apoi, sub pretextul „apărării populatiei ortodoxe vorbitoare de limba rusă”, Moscova sa organizeze o invazie și în alte regiuni din Ucraina.

Prin urmare, nu este exclus ca Ucraina să fie supusa unor noi încercari, conchide publicatia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Sueddeutsche Zeitung: Independența bisericii ucrainene este pentru Rusia o înfrângere echivalentă cu căderea imperiului

  1. bogdan spune:

    Porcii vor face crime pana cand va dispare Porkul Pitik de la conducere sau pana cand costurile aferente vor fi prea mari ca sa mai poata fi suportate de godaci…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top