musulmani Rusia„După ce piloții ruși au început să arunce bombe peste Siria, în Rusia, care are aproximativ 20 de milioane de cetățeni musulmani, au crescut temerile că violența islamica ar putea reveni asemenea unui bumerang” – scrie ziarul german Sueddeutsche Zeitung.

Jurnalistii reamintesc că cele mai recente serii de atacuri teroriste majore și anume – luarea de ostatici din Dubrovka, atacul din Beslan, de la metrou Moscova și aeroportul Domodedovo, au trezit în societatea rusă sentimente de nesiguranță și amenințare. Apoi, cu ajutorul „operațiunilor anti-teroriste declansate de forțele de securitate, islamistii pare sa fi fost anihilaţi. Ultimul atac major în afara turbulentelor republici din Caucazul de Nord a avut loc în Volgograd, chiar înainte de Jocurile Olimpice de la Soci.

Acum, operațiunea militară a Rusiei în Siria ar putea pune capăt acestei perioade de relativ calm, sustine analistul orientalist de la Carnegie Center din Moscova, Alexei Malaşenko.

„Moscova trebuie să se pregătească pentru o nouă perioada de teroare”, – spune expertul. Potrivit lui, „Statul Islamic” (ISIS) nu este doar un cancer sau rezultatul deformarii Islamului de către serviciile speciale occidentale, cum cred mulți politicieni ruși. Mulți musulmani percep lupta împotriva ISIS ca pe o luptă împotriva islamului. Iar pana de curand, Rusia nu a participat la această luptă” – avertizează Malaşenko.Imarat Kavkaz

În plus, faptul că Rusia a aderat la coaliția șiito-alawita cu Damascul, Teheran și „Hezbollah” şi bombardeaza zone locuite în principal de sunniți, acționează asupra multora „ca o atitudine preconcepută despre conflictul dintre confesii”.

Luni, 50 de clerici arabi importanti au cerut musulmanilor să declanseze jihad împotriva guvernului sirian și a aliaților săi. „Acesta este un război împotriva sunnitilor, statelor și identitatii lor,” – se spune în apelul lor. În aceeași zi, peste 40 de grupari rebele siriene au declarat război armatei ruse.

Expertul Institute for the study of war – ISW, Harlin Gambhir, spune ca, pentru Rusia, cel mai mare pericol este vidul care a apărut după eliminarea de catre forțele de securitate ruse a militanților din Caucazul de Nord. Acest vid incepe sa fie umplut de ISIS. Astfel, după lichidarea de catre serviciile secrete ruse, în aprilie 2015, a lui Aliaskhab Kebekov – succesorul fostului șef al Emiratului Caucazului (Imarat Kavkaz) Doku Umarov, teroriști din patru „provincii” ale „emiratului” – Daghestan, Cecenia, Ingușetia și Kabardino-Balkaria – au jurat credință față de liderul ISIS Abu Bakr al-Baghdadi şi i-au cerut ajutor.

În plus, Gambhir crede ca pentru ISIS nu va fi ceva foarte imposibil să reaprindă focul războiului din Cecenia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Sueddeutsche Zeitung: Jihadul s-ar putea întoarce în Rusia?

  1. yehudy spune:

    vorbind in termeni de „real politik”, rusia este ultimul imperiu pe moarte: in rusia exista 22 de republici etnice, in rusia se vorbesc 100 de limbi nationale recunoscute oficial.
    ultimul imperiu pe moarte este rusia

    • rusmy spune:

      Rusia a fost si va fi o superputere si peste 500 de ani,are rezerve si resurse imense. Mai rau e pentru Romania care nu mai are nimic,in plus se duc negocieri puternice intre rusi si americani pentu excluderea romaniei si bulgariei din Nato. E doar un inceput.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top