Suedia și Finlanda vor deschide cerul pentru aeronavele NATO în cadrul exercițiului militar Trident Juncture, a anunțat astazi generalul Rune Jakobsen, reprezentant al comandamentului Forțelor Armate ale Norvegiei, în cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul NATO de la Bruxelles. Cele mai mari exerciții NATO după sfârșitul Războiului Rece, cu participarea Forțelor Navale, Forțelor Aeriene și Forțelor Terestre ale țărilor membre ale Alianței, vor începe în Norvegia pe 25 octombrie și se vor termina pe 7 noiembrie.

„Aș dori să subliniez parteneriatul excelent cu țările vecine, Suedia și Finlanda, care [în timpul exercițiilor] vor permite desfășurarea forțelor aeriene ale alianței pe teritoriul lor și își vor deschide spațiul aerian pentru operațiuni”, a spus Jakobsen.

Generalul norvegian a facut și o declarație separată pentru Rusia.

El a menționat că Moscova nu are niciun motiv să considere Trident Junction un exercitiu al acțiunilor militare de atac, deoarece acesta vor avea loc la o distanță considerabilă față de granița cu Federația Rusă, potrivit Interfax. Zona exercițiilor navale se află la o mie de kilometri de Rusia, iar cea aeriana se poate apropia până la o distanță de 500 km. „Prin urmare, Rusia nu are de ce să se teamă de aceste exerciții, care vor fi exclusiv defensive”, a concluzionat Jakobsen.

Generalul norvegian a remarcat că exercițiile strategice Trident Juncture vor fi primul test pe scară largă a forței forțelor NATO desfasurat in nordul Europei, în condiții meteorologice dificile. „Vom efectua un test de stres al forțelor alianței și al planurilor noastre militare comune”, a spus Jacobssen.

Comandantul a reamintit că Norvegia este o țară mică, iar apărarea sa este în mare măsură dependentă de NATO. În baza celui de-al cincilea articol al Tratatului de la Washington privind apărarea colectivă împotriva agresiunii militare, în caz de agresiune Norvegia ar trebui să poată obține sprijinul NATO, însă acest lucru necesită „planuri și repetiții pentru executarea lor”, a explicat el.

Potrivit reprezentantului comandantului norvegian, cea mai mare parte a manevrelor la sol vor avea loc la nivel de brigadă – peste 10 mii de persoane pot fi implicate în fiecare etapă a exercițiului. În total, aproximativ 50 de mii de persoane din 31 de țări vor participa la manevre (29 de țări NATO, precum și Finlanda și Suedia). Mai mult de 100 de avioane și zeci de nave au fost mobilizate pentru exercițiu. Scenariul manevrelor militar implică apărarea Norvegiei împotriva unei invazii militare masive.

„Obiectivul principal și provocarea pentru noi va fi transferul a tuturor tipurilor de întăriri în zona de conflict. Vom folosi toate mijloacele de expediere a forțelor – pe calea aerului, pe mare și uscat”, a declarat Comandantul Marinei SUA în Europa și, la rândul său, Africa, amiralul James Foggo, care conduce și Comandamentul Aliat al NATO de la Napoli, Italia.

„Nu ne așteptăm ca manevrele să fie desfasurate la modul perfect. Este si motivul pentru care facem aceste exercitii”, a adăugat el.

Potrivit lui Foggo, la manevre va participa portavionul nuclear ”Harry Truman” și navele care îl însoțesc. După ce a terminat de patrulat în Atlanticul de Nord, în zona Islandei, „Harry Truman” a sosit în Marea Britanie, unde va rămâne până pe 10 octombrie.

Exercițiul Trident Juncture va avea loc în partea centrala și estica a Norvegiei, în teritoriile adiacente Atlanticului de Nord și Marii Baltice, inclusiv Islanda, precum și în spațiul aerian al Finlandei și Suediei.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to Suedia și Finlanda vor deschide cerul pentru exercițiul NATO Trident Juncture. Rusia este rugată să nu-și facă griji

  1. bogdan spune:

    Bravo NATO ! Godacii nu inteleg decat de ciomag !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top