marea baltica navaGuvernul suedez este extrem de preocupat de faptul că Rusia a împiedicat în repetate rânduri realizarea  proiectului NordBalt de cablu electric pe sub Marea Baltică, scrie Svenska Dagbladet.

Suedia și Lituania au trimis Rusiei note de protest în care îşi exprimă „profunda îngrijorare cu privire la încălcările repetate ale navelor de război rusești” a zonei de lucru în cadrul proiectului Nordbalt. Această linie de alimentare va conecta cele două țări de la începutul anului 2016.

Potrivit publicației, în contactele personale cu diplomați ruși, Ministerul suedez al Afacerilor Externe și-a exprimat nemulțumirea fata de comportamentul Rusiei în această problemă.

Partea suedeză a numărat cinci cazuri de interventie fatisa a Rusiei. Marina rusa a forțat nava Topaz Installer, care se ocupă în mod direct de montarea cablului și alte 4 nave de suport angajate de ABB, sa paraseasca zona de lucru sub diferite pretexte.

„După cum văd eu lucrurile, Rusia se comportă ca si cum toate acestea se întâmplă în zona sa economică, nu în cea a Lituaniei”, – a declarat reprezentantul partii suedeze a proiectului, șeful companiei de electricitate Svenska Kraftnät, Mikael Odenberg.

nave de razboi marina rusaLa sesiunea Parlamentului suedez, Ministrul de Externe suedez Margot Wallström a explicat că Lituania și Suedia au trimis Rusiei note de protest cu text similar, indicând încălcările rusești. După cum a afirmat Wallström, textul arata legitimitatea prezenței navelor civile in zona de montare a cablului. Ambele țări se așteaptă ca Rusia să se abțină pe viitor de la alte intervenții, scrie ziarul suedez.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top