Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat luni summitul de la Paris privind Ucraina drept un ”pas important” spre o dezescaladare şi ”fără îndoială” o dezgheţare, adăugând că ”Rusia va face tot ce depinde de ea pentru încetarea conflictului”, relatează AFP.

”Procesul se dezvoltă în direcţia bună, deoarece au existat schimburi de prizonieri, pentru că am ajuns la o dezangajare în trei puncte cheie şi pentru că ne-am regăsit în acest format Normandia”, a declarat preşedintele Putin după acest summit la Paris cu omologii săi din Ucraina, Franţa şi Germania.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat regretul că au fost obţinute rezultate ”puţine” privind războiul cu separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei în cursul summitului de la Paris.

”Au fost abordate multe probleme, omologii mei au spus că este un rezultat foarte bun pentru o primă întâlnire. Pentru mine, o spun sincer, este foarte puţin: aş dori să rezolv mai multe probleme”, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă la încheierea acestui summit privind Ucraina în formatul Normandia (Franţa, Germania, Rusia, Ucraina).

Potrivit unei declaraţii comune adoptate luni la încheierea summit-ului de la Paris, preşedintele rus și cel ucrainean au convenit să lucreze pentru retragerea de trupe din trei zone disputate până la sfârşitul lunii martie.

Părţile sunt de acord cu privire la ”obiectivul de a proceda la o dezangajare a forţelor şi echipamentelor până la sfârşitul lunii martie 2020”, se arată în declaraţia comună.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat un schimb al tuturor prizonierilor cu separatiştii pro-ruşi prevăzut înainte de sfârşitul anului, potrivit unei declaraţii făcute la încheierea primei întrevederi cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Paris.

Părţile ”vor contribui la eliberarea reciprocă înainte de 31 decembrie a persoanelor deţinute potrivit principiului ‘toţi tuturor împotriva tuturor’ ”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Putin şi cu şefii de stat francez şi german.

Formatul Normandia a fost înfiinţat în iunie 2014 cu ocazia aniversării a 70 de ani de la debarcarea din Normandia, când Franţa a invitat liderii ruşi, germani şi ucraineni să aibă primele consultări privind situaţia din Ucraina; ultima reuniune a avut loc în 2016 în Berlin.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

  1. Ramona Georgescu spune:

    Ucraineenii au obtinut foarte multe.Mai mult decat meritau.Iar domnul presedinte Putin ar trebui sa fie atent ce teroristi elibereaza.

  2. bogdan spune:

    Cine se increde in ce spune sau semneza Ospiciul condus de Pitik va pati precum Ucraina ! Porkul nu intelege decat de ciomag ! Si doar Europa Civilizata Unita sau USA au ciomagul mai mare decat porcii…Deci unitate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top