Ideologul separatismului prorus, consilierul Kremlinului Vladislav Surkov a publicat în Nezavisimaya Gazeta un articol despre ”modelul lui Putin”, despre care spune că va dăinui înca cel puțin un secol, ia rpe seful sau il compara cu Petru cel Mare și cu „strângătorul de pământ rusesc” Ivan al III-lea.

Surkov sustine ca modelul politic din Rusia este un mijloc eficient de supraviețuire și crestere a națiunii rusești în următorii 100 de ani.

Despre alegerea democratica Surkov spune ca este cea mai importantă iluzie, „trucul de baza al modului occidental de viața în general și al democrației occidentale în particular”. Respingerea acestei iluzii „în favoarea realismului predestinării” a determinat societatea rusă să se gândească mai întâi la versiunea suverană a dezvoltării democratice și apoi la „pierderea completă a interesului fata de discuțiile despre cum ar trebui să fie democrația și dacă aceasta ar trebui în principiul să existe”.

După asta, susține Surkov, au fost deschise căile construirii libere de stat, care sunt îndreptate „nu prin himere importate, ci de logica proceselor istorice”. „După ce s-a prăbușit de la nivelul URSS la nivelul Federației Ruse, Rusia a încetat să se prăbușească, a început să recupereze și a revenit la starea naturală și unică a unei mari comunități de națiuni, în creștere și adunată”, crede autorul.

Acum, Rusia este „un stat de tip nou, care nu a existat încă”. „Acest model organic de organizare politică va fi un mijloc eficace de supraviețuire și ridicare a națiunii rusești în următorii an pentru un secol întreg”, subliniază Surkov.

„Istoria Rusiei cunoaște patru modele principale de stat: statul lui al Ivan al III-lea (secolele XV-XVII), statul lui Petru cel Mare (secolele XVIII-XIX), statul lui Lenin (Uniunea Sovietică, secolul al XX-lea), statul lui Putin (Federația Rusă, secolul XXI) notează consilierul președintelui.

Potrivit lui Surkov, aceste state au fost create de oamenii „voinței lungi” și secol după secol au asigurat ”lumii rus”  o mișcare continuă în sus. „Masina politică a lui Putin abia își turează motorul și este destinată pentru o muncă lungă, grea și interesantă”, crede autorul articolului. Rusia abia urmează sa-și atinga puterea deplină, așa că „și după mulți ani, Rusia va fi în conntinuare țara lui Putin, la fel cum Franța modernă înca se mai considera a cincea Republică a lui de Gaulle”.

Pentru cei care „nu sunt Putin, dar ar dori să fie ca el”, este necesar un studiu al ideologiei putinismului, avertizează Surkov: „este nevoie de conștientizarea, înțelegerea și descrierea sistemului de guvernare al lui Putin și a întregului complex de idei și dimensiuni ale putinismului ca ideologie a viitorului”.

Rusia nu se amestecă în alegeri, ci în creierul altor țări

„Politicienii străini atribuie Rusiei intervenții în alegeri și referendumuri pe toată planeta. De fapt, problema este și mai gravă – Rusia intervine în creierul lor și ei nu știu ce să facă cu conștiința lor modificată”, spune Surkov. Interesul străinilor față de algoritmul politic rusesc se datorează faptului că, în opinia consilierului prezidențial, „nimeni nu e profet în țara sa și tot ceea ce se întâmple cu ei în prezent Rusia a prezis cu mult timp în urma”.

În plus, Surkov menționeaza termenul „stat profund”, ceea ce înseamnă „o organizare absolut  nedemocratica a unei rețele a realității puterii structurilor de forta, ascunsa în spatele instituțiilor democratice externe”. În opinia sa, americanii au găsit un astfel de „stat profund” în interiorul lor. „Din profunzimile și întunecimile acestei puteri ne-publice și ne-afisate apar mirajele luminoase ale democrației produse acolo pentru masele largi – iluzia alegerii, simțul libertății, sentimentul de superioritate și așa mai departe”, subliniază consilierul liderului rus.

În Rusia, scrie Surkov, statul nu este împărțit în profund și de exterior, ci „este construit în ansamblu, cu toate părțile și manifestările sale în afara”. Dar, în opinia sa, există o „națiune profundă” în țară. Aici, Surkov mentioneaza funcțiile de poliție și militare ale statului: sunt justificate de „tensiunile interne ridicate asociate cu menținerea spațiilor eterogene și a prezenței constante în lupta geopolitică”.

„Abilitatea de a auzi și de a înțelege oamenii, a vedea prin el, în toata profunzimea și a acționa în consecință – este avantajul principial al statului lui Putin”, subliniază consilierul prezidențial. Potrivit lui, în noul sistem, toate instituțiile sunt subordonate principalei sarcini – „comunicarea confidentă și interacțiunea conducătorului suprem cu cetățenii”.

„Noul nostru stat va avea o istorie lungă și glorioasă în noul secol. El nu se va destrama. Va acționa în felul său, va primi și va deține locurile de top în topul luptei geopolitice”, a concluzionat Surkov.

Anterior, în aprilie 2018, în revista „Rusia în politică globală”, Surkov a promis țării sute de ani de „singurătate geopolitică”. „Finalizarea călătoriei epice a Rusiei în Occident, în conformitate cu Surkov, a avut loc în 2014, iar acum țara are pregătita calea „celei de-a treia Rome”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Surkov a scris o odă ”filozofică” despre epoca lui Putin, profetizând despre încă o sută de ani de putinism

  1. Natalia spune:

    Ai senzaţia că Rusia este un mare ospiciu, rușii trăiesc ȋntr-o lume paralelă cu realitatea. Asta n-ar fi nimic, dacă s-ar limita la nebunia lor, ȋn teritoriul lor real. Problema este că ei vor să cucerească noi teritorii și să ȋmbolnăvească și pe alţii cu nebunia lor. In Lugansk și Donetsk, rușii trăiesc ca ȋn comuna primitivă (vezi filmul „Donbass” realizat ȋn 2018).

  2. Antonescu spune:

    Imbecili,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top