Publicația The Times scrie despre un nou raport al parlamentarilor britanici, care analizează a treia serie ale așa-numitelor ”SurkovLeaks”. Documentul concluzionează că Rusia utilizează în Marea Britanie și în alte țări metode și activități subversive și de dezinformare, similare cu cele pe care le-a folosit pentru declanșarea conflictului din estul Ucrainei.

Cele două loturi anterioare de scurgeri de informații din contul de e-mail al lui Vladislav Surkov (de aici si denumirea – ”SurkovLeaks”), consilierul lui Vladimir Putin pe probleme privind Ucraina, au fost publicate în 2016 de către gruparea de hackeri din Ucraina „Kiberhunta“. Hackerii susțineau atunci că au reușit să spargă cutia poștală a lui Surkov și să găsească documente în care, în special, erau stabilite măsuri cuprinzătoare de destabilizare a puterii politice în Ucraina.

Scurgerile de documente arată că Kremlinul este dispus să plătească atacuri ale hackerilor, propagandă și organizarea de mitinguri și ca e-mail-urile trimise de Moscova oferă o idee generala despre campania murdară pe care Kremlinul o susține în Ucraina.

Unul dintre autorii raportului, deputatul din partea Partidului Conservator al Marii Britanii și membru al Comisiei pentru politică externă, Bob Seely a declarat publicației: „Există numeroase dovezi că instrumente și tehnici de conflict sub acoperire sunt folosite de Rusia împotriva Marii Britanii, SUA și UE“. În același timp, el a amintit recenta ancheta privind atacul din Salisbury, în timpul căreia au fost otraviti fostul colonel GRU Serghei Skripal și fiica sa Iulia.

„În lumina otrăvirii celor doi membri ai familiei Skripal, este mai important ca niciodată să înțelegem ce înseamnă aceste metode”, a spus deputatul.

Ultimul lot de documente obtinute de hackeri contine e-mailuri trimise de pe conturi asociate primului adjunct al lui Surkov, Inal Ardzinba și liderului Partidului Comunist din Ucraina, Petro Simonenko. Corespondenta in cauza prezinta dovezi  că Kremlinul plătește diverse grupari si persoane fizice din Ucriana dispuse să puna in fapta actiunile ordonate de Kremlin.

De exemplu, una din scrisori, datata octombrie 2014, trimisa lui Ardzinba de catre Surkov, conține propuneri de finanțare a operațiunilor cibernetice, inclusiv spargerea unor conturi de e-mail si se mentioneaza si pretul 100-300 de dolari/cont. Un plan mai larg de „trolling al adversarilor“ și „demotivarea dușmanilor“ în rețelele sociale, precum și culegerea datelor cu caracter personal ale persoanelor fizice în Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, este estimat la 130.500 de dolari, scrie ziarul.

Scurgerile de date, potrivit lui Seely, dezvăluie planuri de impunere a unor noi idei istorice și filosofice. De asemenea, e-mailurile menționează câteva evenimente și două cărți în care sa se afirme că pentru o parte din Ucraina este caracteristic patrimoniul rusesc. Printre alte propuneri – organizarea de mitinguri anti-ucrainene și pro-ruse, la care ar fi trebuit să ia parte „sportivi”, instruiți în artele marțiale. În plus, s-a propus să se plătească bani unor mass-media locale pentru reflectarea  protestelor și acordarea de mită polițiștilor, astfel încât ei să închidă ochii la ce se întâmplă.

Din al treilea lot de scrisori publicate rezultă că o luna de proteste la Harkov era estimată la 19.200 de dolari. Acțiunile trebuiau să implice 100 de persoane, inclusiv trei organizatori și doi avocați.

Totodata, ”SurkovLeaks” arata ca, în iunie 2015, Rusia a cheltuit circa 120.460 de dolari pentru a se alege 30 de foști membri ai partidului comunist (interzis in Ucriana) în conducerea administrației locale.

Operațiunea „Troia”: 181.000 de dolari pentru revolta in regiunea vestică a Ucrainei

Într-un alt articol din The Times se spune că în e-mailurile sparte de hackerii din Ucraina se vorbeste si despre programul „Troia“ – strategia pentru pregatirea  locuitorilor din regiunea Zaporojie, din estul Ucrainei, la o ocupatie pro-rusa. Strategia era intitulata in spiritul propagandei sovietice si ruse – „eliberarea de sub jugul ocupantilor fascisti“. Planul facea parte dintr-o strategie mai amplă de destabilizare a Ucrainei, se arată în raport.

„Spionii erau gata, liderii revoltei erau nominalizati. Când Alexei Muratov a trimis planul său unui oficial de la Kremlin, în noiembrie 2014, obiectivele erau clare“, – arata publicatia.

In 2014, fostul consiler regional de Kursk și fost membru al „Rusiei Unite”, Alexei Muratov, a fost numit reprezentant al auto-proclamatei Republicii Populare Donetk in Rusia. În cadrul planului „Troia”, el a propus să se cheltuiască 181.000 dolari pentru o revoltă în regiunea vestică a Ucrainei.

Scrisoarea continand acest plan a fost adresată lui Inal Ardzinba, adjunctul lui Surkov. Pentru organizarea revoltei, urma sa fie folosita „rețeaua de spioni existenta”. A fost planificată stabilirea de contacte cu persoane care ”simpatizeaza cauzei” din cadrul poliției locale și SBU. Punctul culminant al planului „Troia” a fost acela al „măsurilor de forță” ale rebelilor împotriva unor grupari politice pro-Kiev, precum „Sectorul dreapta“ și „Samooborona“.

Costurile planului includeau 40.000 dolari pentru a organiza proteste, 10 mii de dolari pe agenții de sprijin din politei și Serviciul de Securitate al Ucrianei și 49 mii de dolari pe mijloace de transport.

Planul lui Muratov nu a mai fost pus în acțiune, și nu se stie dacă acesta a fost luat în serior la Moscova, scrie The Times.

”Tomul cu regulile campaniei de dezinformare în Ucraina este frapant prin cinismul sau”, apreciaza The Times raportul „SurkovLeaks”.

„Dezinformarea“ – un cuvânt și un concept inventat în URSS. Nu este surprinzător faptul că Vladimir Putin – ofițer de carieră KGB – consideră dezonformarea care una dintre armele puternice în arsenalul Rusiei”.

Corespondenta Kremlinului izbește prin cinismul său nerușinat și amoral.

Bob Seely, care a trăit patru ani în țări din fosta Uniune Sovietică, spune că există mai mult de 50 de moduri de a ascunde influența rusească. „Unele le-am văzut în Marea Britanie: .. cum ar fi violența politică și propaganda RT și Sputnik. Unele în SUA: amestec în alegeri și spionaj. În Ucraina au folosit aproape toate metodele – inclusiv încercări de a corupe elita politică și de guvernare” – susține deputatul.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to ”SurkovLeaks”. Parlamentul britanic a redactat un raport despre metodele Kremlinului de influențare ascunsă

  1. Nick spune:

    Fake!!!!!! Cine garatneaza veridicitatea celor aduse de hakerii ucrani ?

  2. bogdan spune:

    Porcii sunt periculosi ! Trebuie sa le bagam sarma-n rat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top