lukoil_ucrainaActiviștii mișcării Otpor” din Ucraina, care după anexarea Crimeei de către  Rusia au început o amplă campanie de boicotare a produselor rusești în Ucraina, sărbătoreşte victoria. Ei cred că plecarea  Lukoil” de pe piața ucraineană este meritul lor.

Timp de cinci luni activiști au pichetat benzinariile Lukoil”, impartind pliante conducătorilor auto, îndemnându-i să nu se alimenteze la benzinariile companiei ruse.

În luna martie, benzinăriile Lukoil erau vizitate la fiecare zece minute. O lună mai târziu, în urma acțiunilor de boicot, frecvenţa a scăzut la o maşină pe oră,” – a declarat pentru DW, activista mişcării  Otpor”, Catherine Chepur.

LukoilUcraina” devine austriacă

Anunţul privind retragerea Lukoil din Ucraina a fost o surpriză. Experţii cred că firma-mamă încearcă astfel să se pună la adăpost de viitoarele sancţiuni ale statului ucrainean împotriva capitalului rusesc şi că tranzacţia anunţată este doar de faţadă.

Potrivit experților intervievați de DW, veniturile filialei ucrainene a Lukoil”, au scazut în ultimele câteva luni cu aproximativ 20 la suta. Dar scăderea este generalizată pe piaţa din Ucraina, fiind legată de reducerea puterii de cumpărare.

„Este greu de crezut că vânzarea este conectată cu performanța financiară negativă, mai ales că LukoilUcraina a fost extrem de profitabilă anul trecut,” a declarat directorul general al companiei de consultanta A-95″, Serghei Kuiun.

La rândul său, Director de Centrului de Cercetare în Stiinta si Tehnologie Center „Psyche”, Ghenadi Ryabtsev, sugerează Lukoil” doar imită vânzarea afacerii în Ucraina investitorilor austrieci, și că, de fapt, intenționează să păstreze controlul asupra acesteia.

Exista riscuri economice și politice legate de faptul , din cauza anexarii Crimeei, Ucraina ar putea nationaliza activele companiilor rusești, susţine Ryabtsev.Companiile rusești care operează în Ucraina generează interesul negativ al Kremlinului. Lukoil nu își poate permite aşa-ceva”, a mai precizat Gennady Ryabtsev.

De asemenea, el a amintit , în prezent este dat în căutare internaţională oligarhul ucrainean Serghei Kurchenko care în 2012 a cumpărat rafinăria Lukoil de la Odessa, iar cu două luni în urmă rețeaua de benzinării Lukoil” din Crimeea.

Cine este cumpărătorul austriac?

ruttenstorferConform datelor din registrul austriac de companii, cumpărătorul, firma AMIC Energy Management GmbH a fost înregistrată în toamna anului 2013. Capitalul social al firmei este de 35.000 de euro. Pe de altă parte, potrivit experților, reţeaua LukoilUcraina” valorează cel puţin 250 de milioane de euro.

Seful AMIC este Wolfgang Ruttenstorfer, care anterior a condus grupul energetic austriac OMV.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top