Războiul cu Rusia nu poate și nu ar trebui să fie o scuză pentru faptul că Ucraina „încalcă drepturile maghiarilor”, a declarat ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjártó, într-un interviu acordat postului de televiziune „1 + 1”, difuzat ieri seara, potrivit Interfax-Ucraina.

„Noi susținem integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, dar războiul cu Rusia nu poate și nu ar trebui să fie o scuză penru a încalcă drepturile maghiarilor“, – a spus Szijjártó.

Potrivit diplomatului, Ungaria va continua să sprijine integritatea teritorială a Ucrainei, pentru că este „mai important decât orice altă problemă“, dar Ungaria nu consideră razboiul drept scuză pentru încălcarea angajamentelor bilaterale și multilaterale ale Ucrainei.

„Sper că cândva, în viitor, aceasta problema se va rezolva și apoi ne vom putea întoarce în atmosfera care a fost înainte de luna septembrie a anului trecut (adoptarea legii cu privire la educație – n.r.), – a adăugat ministrul maghiar.

Szijjártó a mai spus că percepe ca pe o insultă faptul că ucrainenii cred că Ungaria aprobă ocuparea unei părți a țării: „Sunt jignit cu adevărat”.

Totodata, el nu înțelege de ce ucrainenii se tem că în Occident ar exista sentimente separatiste în favoarea Ungariei: „Aveți un război, dar lăsați-i pe unguri în pace. Cred că este rău că îi acuză pe maghiar sau îi insulta pentru războiul cu Rusia”.

„Suntem conștienți ca exista un fel de diplomație culturala atunci când se răspândesc în mod intenționat zvonuri, spunând că acționăm sub influența Rusiei. Și aceasta este o minciună. Nu avem nevoie de nicio Rusie pentru a decide cum sa ne protejam minoritatea!“ – a spus Szijjártó.

„Suntem stat independent și nu ne intereseaza ce crede Rusia despre politica noastră privind minoritățile. Noi știm un singur lucru: În Transcarpatia exista maghiari – circa 150.000 – și ne străduim să protejăm drepturile lor. Și în caz de nevoie îi vom apăra de oricine – de SUA, de Rusia, de Noua Zeelandă, de oricine „, a adăugat el.

Ministrul maghiar a afirmat că Ungaria nu este „pro-rusă sau pro-americană, este una pro-maghiară”.

„Politica noastră: Ungaria – în primul rând, ”Hungary first”, – a spus diplomatul.

Anterior, mass-media a anuntat ca după discuțiile dintre oficialii maghiar si ucraineni, Budapesta a redus vineri revendicarile fata de legea educației din Ucraina: acum Ungaria nu mai cere eliminarea prevederilor privind limba de predare in invatamant, ci punerea în aplicare a recomandarilor Comisiei de la Veneția.

Desi Ungaria nu a obiectat la reuniunea separată a liderilor NATO cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, ea blochează în continuare lucrarile Comisiei Ucraina-NATO.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to Szijjártó: Războiul cu Rusia nu poate fi o scuză pentru încălcarea drepturilor maghiare

  1. ramona georgescu spune:

    Are dreptate domnul Peter Szijjártó.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top