RahmonCamera inferioară a parlamentului din Tadjikistan (Majlisi Namoyandagon) a aprobat în unanimitate proiectul de lege „Despre fondatorul pacii şi unitatii, liderul naţiunii”, în care conducatorul post-sovietic al republicii, Emomali Rahmon este proclamat lider al naţiunii „pentru îndeplinirea misiunii istorice de salvator” (al poporului), potrivit BBC.

Documentul este format din 16 articole, care reglementează statutul lui Rahmon, dupa ce acesta nu va mai ocupa funcţia supremă în stat. În special, legea garantează inviolabilitatea lui Rahmon după plecarea sa de la putere.

Vorbind înainte de votul deputatilor, preşedintele Parlamentului tadjic, Shukurjon Zuhurov, a declarat că Rahmon a apărat în mod repetat interesele naţionale ale ţării şi rolul său în stabilirea păcii în Tadjikistan, în timpul războiul civil de la mijlocul anilor nouăzeci, nu poate fi neglijat, potrivit TJinform.

În afară de imunitate totală, proiectul de lege prevede ca dupa retragerea sa, Rahmon va beneficia de la stat de pensie speciala, transport, locuinţă, asigurare şi compensarea tuturor cheltuielilor sale.

De asemenea, documentul mai reglementează si „modalitaţile de manifestare a respectului fata de liderul națiunii”. Printre altele, legea prevede infiintarea de biblioteci si muzee dedicate vieţii lui Rahmon, iar nerespectarea acestor prevederi va fi pedepsita.

Acum, proiectul de lege urmeaza sa primeasca aprobarea camerei superioare a parlamentului, după care va fi prezentat spre semnare lui Rahmon însuşi.

Rahmon are acum 63 de ani. El conduce Tadjikistanul din 1992 şi nu dă semne că ar dori să părăsească postul său.

Amintim că garanţii similare de imunitate au fost acordate şi membrilor de familie ai primului presedinte rus Boris Elţîn, înainte ca acesta să predea puterea lui Vladimir Putin. Acest lucru explica de ce membrii familiei primului presedinte rus au fost feriţi de urmariri penale după plecarea lui Boris Elţîn de la Kremlin.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top