javelinȚările NATO au început deja să înarmeze Ucraina cu arme care sa opreasca agresiunea lui Vladimir Putin, sustine ministrul Apărării din Ucriana, Valery Geletey. El nu a precizat, însă, ce fel de arme.

Cu toate acestea, în timp ce la Kiev continuă intriga în jurul armelor de înaltă precizie pe care NATO le trimite Ucrianei, o serie de state neaga ca ar fi dispuse sa livreze arme fatale Kievului.

Asa cum aminteşte TSN.Tizhden, la începutul săptămânii trecute o unii oficiali europeni au negat existenta acordurilor privind inarmarea Ucrianei. Exceptie face Polonia, care a declarat clar ca Ucraina poate conta pe ajutorul polonez.

TSN.Tizhden a efectuat propria investigație intervievând experti militari. Au fost respinse opțiunile puțin probabile. Majoritatea au fost de acord ca arma de inalta precizie de care are nevoie Kievul si probabil pe care a inceput deja sa o primeasca este Javelin. Un sistem de rachetă din noua generație de inalta tehnologie, capabil sa transforme cel mai groaznic tanc rusesc într-un morman de fiare vechi în doar câteva secunde.

Această ultra-arma este ușoara, compacta și de înaltă precizie. Lungimea sa este sub 1,2 metri. Greutate 22.5 kg. Un miracol al ingineriei militare care transforma infanteristul in artilerie de extrema mobilitate. Viteza rachetelor este de peste  o mie de kilometri pe oră. Distanta de tragere circa 2 km.

javelin2Folosirea unul Javelin nu necesita practic nicio pregătire: incarci racheta, selectezi tinta si lansezi. Proiectilul este inteligent. Fixeaza tinta si o urmareste pana la distrugere. Si cel mai important lucru se poate trage din orice adăpost. Ori de câte ori este lansata, racheta se inalta brusc la peste 160 de metri si de la aceasta altitudine loveste ținta.

Prețul unui astfel de complex este de aproximativ 200 de mii de dolari. Prețul proiectilului inteligent” aproximativ 80 de mii. Dar, având în vedere eficiența sa, pretul este justificat deoarece o singura racheta distruge complet un tanc a carui valoare este de peste un milion de dolari. Nu mult mai ieftine sunt un elicopter sau transportor blindat, toate usor de distrus cu sistemul Javelin.

In prezent impotriva acestei arme nu exista aparare, lucru demonstrat in Irak. Într-o bătălie în care, pe de o parte, erau 19 tancuri moderne, iar pe altă parte un Javelin, sistemul de rachete a iesit victorios, distrugând toate cele 19 tancuri. Ca si bomba atomica, Javelinul descurajeaza orice inamic, pentru ca simpla prezenta a sistemului te face sa gandesti cu temere orice atac cu blindate.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Tancurile ruseşti şi-au găsit naşul. Ucraina se înarmează cu Javelin

  1. didi spune:

    1. in ucraina trebuie adoptata tactica rusiei: trimis ajutor militar masiv, dar negat orice implicatie in zona. asa fac si rusii 🙂
    2. interesant exemplul din finalul articolului cu irakul: ale carei armate erau cele 19 tancuri moderne si cine avea sistemul javelin?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top