Letonia, Estonia și Lituania i-au convocat pe diplomații ruși pentru a protesta împotriva planurilor Moscovei de a celebra „eliberarea” celor trei țări organizând focuri de artificii.

Astfel, potrivit MAE din Lituania, Distictul Militar Vest al Rusiei va marca, sambata, cu un foc de artifificii, ”eliberarea” Vilniusului de către trupele sovietice.

Ministerul de Externe a subliniat că victoria aliaților împotriva nazismului și ideologiei naziste este extrem de importantă pentru soarta Lituaniei și a Europei, dar sfârșitul celui de-al doilea război mondial nu a adus libertate Lituaniei, ci a însemnat începutul și tragedia noii ocupații sovietice.

„Decizia părții ruse … este inacceptabilă pentru Lituania. O asemenea mișcare este deosebit de cinică și provocatoare în ajunul marcării a 80 de ani de la Pactul Molotov-Ribbentrop și a protocoalelor secrete, care au creat premisele pentru începerea celui de-al doilea război mondial și ocupația Lituaniei”.

La randul sau, Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei l-a convocat la discutii pe insarcinatul cu afaceri rus, Vadim Vasiliev, criticând intenția Rusiei de a organiza un spectacol de artificii pe 13 octombrie, în onoarea „eliberării Rigai de trupele fasciste”.

„Letonia condamnă categoric încercările mai noi ale Rusiei de a justifica crimele comise de Stalin și Hitler, inclusiv încheierea Pactului Molotov-Ribbentrop. În mod deosebit de cinic este organizarea de artificii la Moscova cu ocazia „eliberării” capitalelor țărilor baltice la marcarea a 80 de ani de la semnarea Pactului” – noteaza Ministerul de Externe al Letoniei.

Diplomatii au adăugat că, salutând victoria asupra nazismului, le amintesc tuturor că, pentru Letonia, Lituania și Estonia, restabilirea libertății și independenței a avut loc abia dupa 45 de ani, iar sosirea Armatei Roșii a însemnat restaurarea unei ocupații straine (sovietice).

Reprezentantului ambasadei ruse i s-a transmis ca sarbatorirea prin focuri de artificii festive a ”eliberarii” țărilor baltice este vazuta ca inacceptabilă și neprietenoasă.

Și Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei l-a convocat miercuri, 10 iulie, pe reprezentantul Ambasadei Rusiei și a protestat cu privire la organizarea de focuri de artificii la Moscova, pe 22 septembrie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 4,50 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Țările baltice protestează față de focurile de artificii de la Moscova cu ocazia ”eliberării”

  1. bogdan spune:

    Pai porcii vor sarbatori prin artificii fosta ocupare sovietica a Tarilor Baltice ! Au avut godacii timp de 45 de ani niste nestemate in mana dar pe care in final le-au pierdut ! Balticele au redevenit Libere si Independente si Niciodata nu vor mai fi sub labele inapoiatilor de la Rasarit ! Kremlinul sa ramana doar cu amintirile…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top