Kalashnikov  NORVEGIENICinci țări din nordul Europei – Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca și Islanda – au convenit să-și coordoneze eforturile în domeniul apărării împotriva Rusiei, declarata o amenințare majoră pentru regiune, Europa și NATO.

Potrivit Reuters, declarația comună este reacția cea mai dură a tarilor din regiune ca RASPUNS la înrăutățirea relațiilor cu Rusia.
Declarația ministerială comună a fost publicata în ziarul norvegian Aftenposten. În declaratie, sefii ministerelor de aparare fac apel la tarile din Europa de Nord să fie pregătite pentru situații de urgență și incidente provocate de Rusia.

„Liderii Rusiei au arătat că sunt dispuși să utilizeze mijloace militare pentru a atinge obiectivele lor politice, chiar și atunci când este vorba de o încălcare a principiilor dreptului internațional”, – se spune în declarație.

Cele cinci țări au convenit, de asemenea, să consolideze cooperarea cu statele baltice, care sunt cele mai ingrijorate de înrăutățirea situației în partea de est a Ucrainei. Nu există nicio îndoială că Rusia intervine într-un conflict armat, sprijinind separatiștii, iar președintele lituanian Dalia Grybauskaite este una dintre cele mai intransigente in materie, certandu-si colegii din UE pentru pozitia indecisa în combaterea Rusia. Reuters amintește că pe teritoriul Letoniei, Estoniei si Lituaniei locuieste o puternica minoritate rusa și ca anume protecția intereselor minoritatii ruse a fost justficarea autorităților de la Moscova în actul de anexare a Crimeei.

Declarația miniștrilor apărării din cele cinci țări nordice face referire si la „activitatea militară și de spionaj în creștere în Marea Baltică și în zona de nord” … „Armata rusă ne provoaca la frontierele noastre, iar în statele baltice s-au înregistrat mai multe cazuri de încălcare a regimului de frontieră”, – arata declarația.

Reuters constată că două dintre cele cinci țări care au convenit asupra cooperării în domeniul apărării, nu sunt membre ale NATO – Finlanda, care are o frontieră comună cu Rusia, și Suedia. Consolidarea cooperării cu țările Alianței este raspunsul lor cea mai grav la „agresiunea rusa”, a declarat agenția.

„Acțiunile Rusiei reprezintă cea mai gravă provocare pentru securitatea europeană – afirma cele cinci tari in declaratie – Propaganda rusă și manevrele politice sunt destinate sa semene discordie între state și organizații precum NATO și UE”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top