Luni, miniștrii energiei din Italia, Grecia, Israel și Cipru se vor reuni la Bruxelles pentru aprobarea planurilor de construire a unei conducte de gaz pe fundul Mării Mediterane, de la câmpul israelian „Leviathan”, pana la orașul italian Brindisi. Întâlnirea va pregăti reuniunea miniștrilor energiei din cele patru țări de luna viitoare, care va ave aloc în Israel.

Dacă Italia și Grecia vor obține gaz mediteranean, le va slăbi interesul pentru gazul rusesc care urmeaza sa fie adus prin Marea Neagră, scrie „Nezavisimaia Gazeta”, citând publicația cipriotă „Kathimerini”.

Conducta va pompa gaz de pe câmpul „Leviathan”, va traversa Cipru și Grecia și se va conecta la conducta IGI (Interconnector Grecia-Italia), care se termină în Italia. Realizarea conductei este fezabilă dpdv tehnic și economic. În același timp, valoarea estimată a conductei de gaze va fi de 5,5 miliarde $, iar capacitatea de transport – 8-16 miliarde de metri cubi pe an. Construcția va dura aproximativ opt ani.

„Leviathan” este cel mai mare zăcămint de gaze descoperit în anii 2000, rezervele sale totale se ridică la mai mult de 450 de miliarde de metri cubi. In plus, lângă „Leviathan”, în largul coastelor Egiptului, compania de petrol și gaze naturale ENI a descoperit, în 2015, un alt depozit imens de gaze naturale – „Zor”. Astăzi, potențialul său este estimat la 850 de miliarde de metri cubi.

Se estimează că peste 25-30 de ani, „Zor” și „Leviatan” ar putea furniza până la 50 de miliarde de metri cubi anual. Cu toate acestea, livrarile spre Europa vor fi probabil mai modeste, principalele piete fiind Iordania, Palestina și Liban. Ca urmare, „Leviathan” și „Zor” nu vor livra Europei mai mult de 20-25 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, care este totusi un volum impresionant.

Promovarea activă a unor astfel de planuri pune la îndoială perspectivele proiectului rusesc „Turkish Stream”.

Aceasta conducta a fost anunțată de către autoritățile ruse în decembrie 2014 ca  înlocuitor pentru „South Stream”. S-a presupus că capacitatea „Turkish Stream” va fi de peste 60 miliarde de metri cubi. Ulterior, negocierile dintre Rusia si Turcia au fost suspendate, după ce Fortele Aeriene turce au doborât un aparat rusesc Su-24 care participa la operațiunea din Siria. Discutiile dintre parti au fost reluate abia peste un an.

Proiectul presupune construirea unei conducte de gaz prin Marea Neagră până la partea europeană a Turciei, iar de acolo spre granița cu Grecia. Lungimea părții maritime a conductei ar trebui să fie în jur de 910 km, partea terestră – pe teritoriul turc – 180 km. Costul total al proiectului este estimat la 11,4 miliarde de euro. Aprovizionarea cu gaz pe primul fir al conductei va fi destinata totalitate pentru piața turcă. Al doilea fir al conductei va livra gaze pentru țările din Europa de Sud-Est și Euroap de Sud.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top