Andrei BanderaBiserica Greco-Catolică din Ucraina aduna documentele necesare pentru beatificarea tatălui naționalistului ucrainean Stepan Bandera – preotul greco-catolic Andrei Bandera.

Mass-media din Ucraina anunta ca documentele vor fi în curând trimise la Vatican.

Între timp, în biserica greco-catolică din satul Kozova din regiunea ucraineana Ternopil, a fost instalat un vitraliu reprezentându-l pe Andrei Bandera. Totodata, chipul lui Andrei Bandera a devenit o imagine populară de icoane în Ucraina.

Stepan Bandera (1 ianuarie 1909 – 15 octombrie 1959) a fost un politician ucrainean, lider al mișcării de renaștere națională din Ucraina de vest (Galiția), conducător al Organizației Naționaliștilor Ucraineni (OUN).

Stepan Bandera a fost inițiatorul proclamării statului independent ucrainean la Lviv, pe 30 iunie 1941.

Bandera este o figură contestată și urâta în Rusia şi respectată (chiar idolatrizata) în Ucraina zilelor noastre. Bandera a avut o cooperare activa si bine documentata cu Germania Nazistă în perioada 1939-1941. Cu toate acestea, în septembrie 1941, Bandera a fost arestat și închis de naziști.

În septembrie 1944, el a fost eliberat, iar dupa retragarea armetei germane din Ucraina, a fugit in Germania.

KGB-ul l-a executat pe Stepan Bandera la München, în Germania de Vest, pe 15 octombrie 1959.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top