metalurgieIntroducerea de catre UE și SUA a taxelor antidumping pe o parte din productia siderurgica rusa a reprezentat o lovitură dura pentru companiile metalurgice din Rusia.

Într-un efort de a reduce la minimum pierderile, acestea au revizuit strategia de export. Cu toate acestea, e posibil să nu fie suficientă în cazul în care UE va extinde masura și pe alte tipuri de oțel, iar acest risc exista, spun expertii. Pana atunci, autoritățile ruse încearcă să preia initiativa si au depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Productia de laminate la rece este oprită

La sfârșitul lunii trecute, UE a impus pe un interval de cinci ani taxe antidumping la oțelul laminat la rece din Rusia. Valoarea taxei este diferita pentru fiecare companie furnizor individual. Astfel, pentru combinatul metalurgic Magnitogorsk (MMK) aceasta este de 18,7 la suta, pentru „Severstal” – 34,1 la suta, NLMK – 36,1 la sută. Aceasta din urmă – cel mai mare furnizor de produse laminate la rece în Europa – a intampinat cu indignare taxa impusa de UE.

NLMK, afirma ca investigația Comisiei Europene, în urma căruia s-a decis impunerea taxelor este „părtinitoare”, nu ia în considerare datele furnizate de companie și se bazează pe „calcule incorecte”.

NLMK intenționează să depuna plangere lan Curtea de Justiție a UE și în cadrul OMC.
Lupta are o miza mare. Potrivit analistului financiar al grupului BKS, Oleg Petropavlovsk, după impunerea taxelor antidumping (acest lucru s-a întâmplat în februarie 2016), companiile rusești aproape că au oprit exportul de oțel laminat la rece. Anual, Rusia exporta in UE aproximativ un milion de tone.

siderurgieAnalistii spun ca pierderea metalurgiștilor ruși a ajuns la 5-10 la suta din EBITDA (profitul înainte de taxe, costuri de amortizare și plăta dobânzilor), dar ea a fost compensata sau redusa la minimum gratie livrărilor mai mari pe piața europeană de produse laminate la cald. „Lovitura naucitoare ar fi daca si aceasta productie va fi supusa taxelor. Această posibilitate nu poate fi exclusă pentru că UE efectuează acum o investigație cu privire la oțelul laminat la cald”, – spune expertul DW.

În cazul introducerii acestei taxe, va fi pusa in pericol realizarea a circa 2,5 milioane de tone pe an. „Un astfel de volum este foarte greu de plasat pe alte piețe. Conform estimărilor noastre, în cazul în care taxa ajunge la 20 la sută, importul în UE va fi pur si simplu neprofitabil”.

Chiar și fara taxele europene siderurgia rusa traverseaza vremuri grele. „Ritmul scăderii cererii în Rusia, în 2015, a fost printre cel mai ridicat din lume, – se arata în raportul anual al NLMK de anul trecut (cu 14 la sută).

Situația este agravată de scăderea producției în industria de automobile. Potrivit  Rosstat, producția de automobile a scăzut în Rusia cu 18,1 la sută în ianuarie-iulie a acestui an (comparativ cu primele șapte luni ale anului 2015).
De aceea, principalele piete pentru companiile de otel în această situație erau cele de export, care au devenit deosebit de atractive din cauza devalorizării rublei. „Deprecierea rublei a permis producatorilor de otel din Rusia sa reduce pierderile, și sursele de energie relativ ieftine au permis obtinerea de prețuri competitive î strainatate”, – a declarat profesorul in economie Alexandr Mihailenko, citat de DW. Cu toate acestea, acest avantaj nu a trecut neobservat de metalurgiștii europeni și americani care au atras atenția și autorităților de reglementare și care, în cele din urmă, au decis impunerea unor taxe.

Potrivit lui Mihailenko, oricare ar fi decizia finală a OMC, ea va fi una obiectiva. „Situația este complicată de faptul că OMC este o organizație foarte mare, cu mai mult de 160 de tari membre, deci are un mecanism imens, de multe ori inert, iar problemele sunt rezolvate incet. Așa că soluționarea litigiului cu taxele antidumping se va face greu” – spune expertul.

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, un grupul special de arbitri al OMC a soluționat un alt litigiu dintre UE și Rusia, care a fost pierdut de ultima. Taxee de import impuse de Rusia pe frigidere, ulei de palmier și hârtie au fost considerate prea mari de arbitri. Rusia nu a facut inca apel la aceasta decizie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Taxele antidumping ale UE și SUA riscă să falimenteze siderurgia rusă

  1. Metalic972 spune:

    Bine ziceti numai ca voi nustiti caci in eu vine mai mult de jumatate din dee din russia eu personal muncesc în sectorul metal din it asa ca dacă sushi nu dau fier eu a belito.

  2. bogdan spune:

    Ei si ce daca falimenteaza ! Daca nu falimenteaza ei atunci falimentam noi ! Asa ca mai bine sa falimenteze ei ! Si asa tot o tin Godacii sus si tare ca se pot descurca fara UE fara USA fara Japonia mai nou chiar si fara China…poate-i ajuta Iran si Siria sau Turcia…ori Korea de Nord sau Cuba…OLR -cea mai mare tara terorista din lume ! Pai de ce mai cer interventia organismelor internationale caci si asa au spus ca nu-i intereseaza legislatia mondiala si nu o respecta chiar daca au semnat ca o vor respecta ! De fapt ei fac ce vor si respecta doar ce doreste dementul pitic ! Godaci nebuni !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top