saracieRusia gazduieste în prezent mai mult de un milion de refugiați din Ucraina. Circa 900 mii dintre ei doresc să rămână în Rusia pentru totdeauna, potrivit datelor Serviciului Federal de Migrație (FMS). În momentul de față, 225.000 de ucraineni au aplicat pentru un permis de ședere temporară, iar 100 de mii au participat la programul accelerat pentru a obține cetățenia rusă, potrivit Die Tageszeitung.

„Cu toate acestea, numarul cererilor aprobate de FMS în acest an a scăzut brusc,” – declara Svetlana Gannushkina, reprezentantul unui ONG care acorda asistență civilă refugiatilor.

„După anexarea Crimeei, entuziasmul național ajuta în depășirea obstacolelor birocratice, dar acum, acest efect a dispărut, și potențialii noi cetățeni ai Rusiei se confruntă cu realitatea dură din Rusia” – scrie TAZ.

Rusia nu mai este interesată de soarta refugiaților, spune Gannushkina. Şi reprezentantul Consiliului pentru Drepturile Omului de pe lângă Președintele Rusiei, Evgeny Bobrov consideră că interesul fata de refugiați este în scădere, și a contestat cifrele oficiale ale FMS. Potrivit lui, în cele 369 de tabere pentru refugiați din întreaga Rusia acum trăiesc doar 21.000 de oameni. Potrivit lui Bobrov, „guvernul nu este interesat serios de problemele acestor oameni.” „Nu se mai aude nimic despre programul de stat pentru sprijinirea refugiaților, care era propagat peste tot anul trecut,” -remarca Die Tageszeitung.refugiati

Șeful Institutului Strategiei Naționale din Moscova, Mihail Remizov de asemenea constata lipsa de interes a autorităților. „În regiuni, autoritățile locale încearcă să taie sau anuleze programele pentru refugiati impuse de centru” – spune Remizov. Motivul pentru aceste acțiuni – „frica funcționarilor ca acestea programe de ajutor vor exacerba tensiunile sociale.” La rândul său, Bobrov a declarat că autoritățile nu mai sunt dispuse să cheltuiasca milioane de ruble pentru refugiații din Ucraina, deoarece nu se mai simte „efect de propagandă.”

De fapt, nu statul îi ajuta pe refugiați, ci refugiatii ajuta statul rus, scrie Die Tageszeitung. Pentru a parcurge toate procedurile birocratice, un refugiat trebuie să plătească „mai multe sute de euro”. El este obligat să obțină un permis de muncă, un certificat de cunoaștere a limbii ruse, precum și să treacă un test obligatoriu de cunoaștere a istoriei și legilor din Rusia. Ulterior, toate documentele trebuie traduse și legalizate.

Cea mai mare dificultate este asociată obtinerii asigurarii de sanatate, adauga Die Tageszeitung. Anul trecut, premierul rus Dmitri Medvedev a emis un ordin privid integrarea refugiaților în sistemul de asigurări medicale obligatorii, dar ordinul nu se aplica, subliniază publicația.

„Poliţa de asigurare obligatorie de sănătate, în cele mai multe cazuri poate fi obținuta numai în schimbul unei mite, și chiar și atunci ucrainenii nu au garantia accesarii serviciilor medicale”, – spune Bobrov. Chiar si căutarea unui loc de muncă pentru ucraineni este o problemă, spune Gannushkina: „Spre deosebire de imigranții din Asia Centrală, ucrainenii vorbesc limba rusa si nu se lasa înșelați.”

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top