Tamar BeruchashviliCeea ce se întâmplă în Georgia poate fi, în multe privințe, un exemplu pentru fostele republici sovietice. Ca și Kievul, Tbilisi caută relații mai strânse cu Europa și, în același timp, incearca sa reziste influenței ruse în creștere.

In 2008, Moscova i-a susținut pe separatiștii din Abhazia și Osetia de Sud, și a contribuit astfel la separarea celor doua regiuni de graniță.

Interviul cu ministrul Afacerilor Externe al Georgiei Tamar Beruchashvili este preluat de site-ul ziarului german Die Welt.

Die Welt: Georgia s-a împacta cu setea lui Putin de putere?

Tamar Beruchashvili:

Relatiile noastre cu Rusia sunt foarte complicate. 20% din teritoriul nostru este ocupat de Moscova. Din 2012, guvernul georgian mizează pe relaxarea relatiilor, fapt care a dus la îmbunătățirea comertului. Dar situația politică rămâne tensionată. Abhazia și Osetia de Sud încă se afla sub control rusesc. Moscova a semnat recent un acord de cooperare cu regiunile respective, ceea ce a întărit și mai mult influența Rusiei în zona.

Şi ce faceţi?

Ne-am angajat sa gasim o soluție pașnică pentru a ieși din aceasat situație dificilă. Tbilisi a reluat dialogul cu Kremlinul. Din păcate, Moscova continuă să urmeze strategia de menținere a conflictului. Prin urmare, Georgia mizeaza pe sprijin internațional.

Nu este dezamăgitor pentru voi ca Ucraina este în centrul atenției comunității internaționale – și Georgia abia daca este menționata?

Este dezamăgitor faptul că, în 2008, Moscova a ocupat parte din teritoriul georgian fără consecințe. UE nu ne-a ajutat sa negociem armistițiul cu Rusia, care oricum nu a fost respectat de către partea rusă. Nu au existat sancțiuni, Kremlinul nu a trebuit să plătească pentru pofta sa de putere. Câteva luni mai târziu, europenii au  reînnoit dialogul strategic cu Rusia. În Georgia, rușii pur și simplu au testat sa vada cât de departe pot merge. Și când au vazut ca nimeni nu-i opreşte, au mers mai departe.

Poziția mai dură a Occidentului în criza georgiană ar fi putut preveni conflictul din Ucraina?

Dacă Occidentul ar fi considerat cucerirea teritoriului Georgiei ca pe o trecere a unei linii roșii, este posibil ca, în Ucraina am fi avut un alt scenariu. Astăzi vedem că pierderile economice, cauzate de sancțiuni, le-au artatat politicienilor ruși arată că Occidentul nu va tolera comportamentul lor. O abordare mai rigida, unica este audiata diferit la Moscova.

Dar dvs vedeti o schimbare a strategiei Rusiei în Ucraina, cauzate de sancțiuni?

Noi, georgienii, avem o experiență neplăcută cu Rusia. Acordul de încetare a focului nu a fost respectat. Cu acordurile de la Minsk în Ucraina situația este similară. Cu toate acestea, nu uitați: în Ucraina, situatia ar fi putut fi mult mai rea dacă Occidentul nu intervenea.

Ce vrea Putin să realizeze?

Mulți oameni cred ca Putin este irațional. Nu împărtășim acest punct de vedere. Atunci când el a declarat ca prăbușirea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului 20, el a avut în vedere exact acest lucru – și de atunci încearca să restabilească fosta sfera de influență.

Georgia a semnat un acord de asociere cu UE. Ce s-a schimbat de atunci?

Marea majoritate – 85 la suta a georgienilor – sprijina apropierea de Europa. Am început un proces de reformă cuprinzător, care continuă și astăzi. Noi facem acest lucru nu de dragul Bruxellesului sau Berlinului, ci pentru noi. Am avut un oarecare succes în această privință, în consolidarea sistemului juridic, a drepturilor omului, libertatea mass-media, combaterea corupției și îmbunătățirea mediului de afaceri.

Un raport recent al UE privind progresele înregistrate prezintă o imagine un pic mai sumbră. Listă problemelor este lunga: lipsa  separarii puterilor in stat, drepturile opoziției, probleme cu  independența justiției.

Modernizarea și europenizarea țării noastre este un proces si îl vom finaliza cu succes. Sfaturile europenilor sunt binevenite. Transparența și onestitatea sunt foarte importante pentru acest lucru.

Cine ar trebui să realizeze reforme? Stabilitatea politică este fragila, miniștrii vin și pleacă în umbra fostului premier Ivanishvili, care încă trage sforile.

Eu nu împărtășesc această critică. Georgia este o democrație tânără, astfel că schimbările în cabinetul guvernului nu sunt atât de surprinzătoare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top