Tinatin KhidasheliRefuzul NATO de a accepta Georgia este în fapt o „invitaţie deschisă” adresată preşedintelui Putin pentru a extinde politica de agresiune şi de acaparare a pamanturilor, scrie The Washington Times, citand-o pe Tinatin Khidasheli, ministrul apărării din Georgia.

Săptămâna trecută, miniştrii apărării din cadrul NATO au amânat din nou o decizie cu privire la admiterea Georgiei în alianţă, deşi Tbilisi caută sa adere la NATO de aproape 10 ani.

Potrivit lui Khidasheli, alianţa a ratat astfel şansa „de a dovedi puterea sa şi ideea pentru care a fost creata iniţial – iar ea a fost creata în scopul consolidarii siguranţei şi securitatii Europei”.

Într-un interviu acordat publicatiei americane, Khidasheli a menţionat unele schimbări pozitive în relaţiile Georgiei cu Occidentul în domeniul militar.

Ea a subliniat faptul că Tbilisi şi Washington sunt aproape de un acord major asupra transferului de arme, care trena de o lungă perioadă de timp. Totodata, în luna iunie, Georgia a ajuns la un acord cu Franţa cu privire la achiziţionarea de sisteme moderne de apărare aeriană prin două companii franceze.tancuri georgiene
Khidasheli a numit-o pe Victoria Nuland, adjunctul secretarul de stat al SUA, „un bun prieten al Georgiei”, dar a sugerat că administraţia Obama şi conducerea politică a Statelor Unite în general ar fi putut sa fie mai active in sprijinirea aderarii Georgiei la NATO – cel puţin în semn de recunoştinţă pentru faptul că Tbilisi a susţinut operaţiunile militare ale SUA din ultimii 15 ani: de la războaiele din Afganistan şi Irak, la antrenarea rebelilor sirieni.

Khidasheli a respins ideea că NATO „se teme să supere Moscova”. Potrivit ei, partenerii de la Washington şi cei vest-europeni aşteapta momentul convenabil dpdv geopolitic pentru a invita Georgia.

Dar ea se întreabă: „Ce vor face partenerii noştri, dacă Georgia va fi atacata mâine. Eu nu cred că ei vor pregăti armatele ca să vină să apere Georgia”.

Khidasheli a adăugat că lentoarea decizionala a NATO este un semnal negativ şi periculos dat altor ţări, care se intreaba acum ce parte sa ia, a Occidentului sau sa incerce sa imbuneze Rusia lui Putin?

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top