”Te rog ca pe un frate!”

11:35 am, 5 decembrie 2018 • de 1 Comentariu

„O întâlnire foarte importantă a aliaților strategici” – astfel a descris președintele venezuelean Nicolas Maduro discuțiile sale cu Vladimir Putin, programate pentru 5 decembrie la Moscova.

Cu două săptămâni înainte, la Caracas, a sosit directorul executiv al „Rosneft“, Igor Secin, care a încercat să înțeleagă de ce Venezuela, în care inflația ar putea depăși 4 milioane de procente până la sfârșitul anului și pe care SUA se pregătește să o declare „sponsor al terorismului“, nu se grabește sa ramburseze datoriile pentru creditele rusești în suma de 17 miliarde de dolari, pe care Moscova le-a acordat din 2006 încoace.

Pe tweet-ul sau, Nicolas Maduro a scris ca intenționează să discute cu președintele rus „problemele relațiilor bilaterale și perspectivele pentru construirea unei lumi multipolare”.

„Ne îndreptăm spre Federația Rusă pentru a ne consolida și extinde relațiile diplomatice și legăturile de prietenie dintre țările frățești”.

Însoțitorii lui Nicolas Maduro din partidul chavist socialist PSUV, aflat la guvernare, în tweeturile lor au scris despre Putin că este …”fratele” lor.

În noiembrie anul trecut, administrația președintelui american Donald Trump a anunțat că se gândește serios să includă Venezuela în lista „sponsorilor terorismului” din cauza susținerii „revoluționarilor bolivarieni” din Caracas, a Hezbollah-ului libanez și a gruparilor ultra-stângii columbiene FARC și ELN.

Din 2017, Washingtonul a impus de mai multe ori sancțiuni împotriva regimului lui Maduro – pentru ultima dată la începutul lunii noiembrie, limitând posibilitatea de a exporta aur venezuelean.

Adversarul lui Maduro, Rafael Guzman, șeful comitetului de finanțe al Adunării Naționale a Venezuelei, în care majoritatea locurilor aparțin opoziției și care se opune PSUV și puterii chaviste, a anunțat recent că, până la sfârșitul anului 2018, rata inflației din țară ar putea depăși pragul incredibil de 4 milioane de procente.

„Fără îndoială, măsurile guvernamentale au eșuat și au adâncit criza. Regimul generează doar foamete și sărăcie”.

Toate încercările stângace ale guvernului lui Nicolas Maduro de a opri creșterea fenomenală a prețurilor (datele oficiale sunt ținute secret de mai mulți ani) se dovedesc a fi inutile. La 20 august, autoritățile venezuele au efectuat o altă denominare a bolivarului, moneda națională, legând noul „bolivar suveran” de ridicola criptovaluta „petro” și eliminând cinci zerouri de pe toate bancnotele.

Totodata, cu o săptămână înainte de plecarea sa în Rusia, Maduro a anunțat o creștere de 2,5 ori a salariului minim de la 1.800 la 4.500 de ”bolivari suverani”, ceea ce înseamna (pe piata valutara neagra) o crestere de la 5 la 10 dolari.

Foamea a devenit o prezenta cotidiana pentru marea majoritate a populației din Venezuela, care nu reușește să achiziționeze produse alimentare de bază.

În zilele ”bune”, rafturile magazinelor din Caracas și altor orașe mari sunt ocupate cu marfa în proportie de cel mult 20%. Întrucât prețurile cresc de cinci până la șase ori pe lună si este aproape imposibil să cumperi ceva, în Venezuela piața oficială a fost înlocuită de mult timp de piața neagră și sistemul de ”distribuție socialista bolivariana”, condus de comitete înfiintate prin decret al lui Maduro – asa-numitele CLAP. Sefii acestor comitete, în mâinile cărora astăzi se concentrează până la 70% din totalul bunurilor și produselor, sunt împuterniciți să decidă cui să vândă, în funcție de loialitatea politică a solicitantului.

În luna octombrie, una dintre ultimele fabrici internaționale aflate încă în funcțiune, a companiei Colgate-Palmolive, care produce pastă de dinți, a fost închisă în Venezuela din cauza incapacității de a continua activitatea. În total, potrivit Bloomberg, în ultimii ani, guvernul socialist a naționalizat (adică a confiscat fara plata de compensații) mai mult de 1200 de firme și companii private mijlocii și mici.

În ultimii trei ani, mai mult de 3 milioane de persoane, sau 7% din populație, au emigrat din Venezuela. Au fugit de foame, sărăcie, fărădelege și violență. Internetul este plin de videoclipuri ale miilor de venezueleni care zilnic fug în Columbia și Brazilia, sau iau cu asalt magazinele de cealalta parte a frontierei.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că, în 2019, va avea nevoie suplimentar de mai mult de 730 de milioane de dolari pentru a ajuta țările vecine Venezuele sa faca față afluxului de migranti. Se asteapta ca inca cel putin 4 milioane de refugiați venezueleni sa fuga in Columbia si Brazilia.

Cu toate acestea, așa cum în mod constant declara Nicolas Maduro și tot anturajul său, în Venezuela nu exista criza umanitara –  ci doar propaganda a dușmanilor cu scopul de a semăna haos și război economic dezlănțuit de opoziție, de forțele de dreapta și de „angajații imperialismului mondial”, cu sprijinul direct al Washingtonului.

Ministerul de Externe din Venezuela este sprijinit activ dpdv propagandistic de către Ministerul de Externe al Rusiei. În luna mai a acestui an, după noua „realegere“ a lui Nicolas Maduro, Departamentul de presă al Ministerului rus de Externe a emis un comunicat in care declara ca: „Cresterea tensiunilor [în Venezuela – PC] este încurajată din exterior. Se încearcă denigrarea țării susținându-se prezența asa-zisei ”crize umanitare”, se provoaca nemulțumirea populației de cursul autorităților. Astfel de intoxicari  … constituie o ingerință deschisa în afacerile interne ale unui stat suveran”. „Nimeni nu are dreptul să impună Venezuelei „scenarii colorate” dupa tehnologii radicalizante cunoscute”.

Conform estimărilor actuale, începând din 2006, guvernul rus și Rosneft au acordat Caracasului cel puțin 17 miliarde de dolari sub forma de împrumuturi pe care compania petroliera de stat din Venezuela, PDVSA, le-a promis să le achite în sistem barter, cu livrari de hidrocarburi. Cu toate acestea, în octombrie 2017, Ministerul de Finanțe al Rusiei a raportat că, pentru a diminua povara datoriilor Venezuelei, restructurează datoria acestei tari – stergand peste 13 miliarde de dolari. Restul de plata – aproximativ 3,15 miliarde de dolari – se va plati in baza unui program de rambursare în plăți esalonate pe 10 ani.

În același timp, în anul 2018, producția de petrol din Venezuela (care are cele mai mari rezerve dovedite de petrol din lume, aproximativ 300 de miliarde de dolari sau 17% din totalul rezervelor mondiale) a scăzut la 1,17 milioane de barili pe zi, adică cu 37% față de anul trecut.

Șeful „Rosneft“, Igor Secin, a vizitat Caracasul la sfârșitul lunii noiembrie si a încercat sa afle motivul pentru care Venezuela a început să furnizeze Beijingului mult mai mult petrol decât Moscovei. China obtine peste 463 mii barili pe zi, iar Rusia doar 176 mii de barili, cu 380 mii de barili mai putin decat prevede intelegerea. Potrivit analistului Reuters, motivul constă în faptul că regimul lui Maduro este mai indatorat fata de China, care i-a acordat împrumuturi de peste 50 de miliarde de dolari. Potrivit Reuters, călătoria lui Secin la Caracas a fost urmata de o vizita rapidă a lui Nicolas Maduro la Moscova, fapt care poate fi perceput ca un semn de tensiune in relațiile ruso-venezuelene.

La intalnirea de astazi a lui Nicolas Maduro cu Vladimir Putin vor fi prezenti ministrul rus al energiei, șeful „Rosneft“, ministrul industriei și comerțului, ministrul economiei și vicepremierul pentru apărare și complexe industriale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to ”Te rog ca pe un frate!”

  1. bogdan spune:

    Maduru’ care bate curu ar plati saracu datoria catre porci dar intregul PIB al Venezuelei e mai mic decat datoria ! Au vrut comunism asta au !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top