Iranul este suspectat că desfășoară în mod deliberat forțele sale armate în apropierea pozițiilor rusești din Siria. Potrivit publicației Times of Israel, această tactică este folosită de Republica Islamică pentru a consolida prezența sa militară, evitând atacurile israeliene: ca regulă, forțele armate ale statului evreu evită să aplice lovituri în zonele în care se afla rușii în Siria, scrie publicatia Nezavisimaia Gazeta (NG).

Mediul expertilor israelieni a confirmat pentru NG: aceste rapoarte reprezintă un semnal important pentru Kremlin.

Desfășurarea forțelor pro-iraniene are loc sub pretextul reconstruirii clădirilor de locuinte din Siria. Sursele publicatiei asigura că astfel de obiecte, construite aparent pentru populația civila, sunt folosite de milițiile șiite, complet controlate de Teheran.

Lucrările de construcții, după cum se precizează, nu sunt aprobate de comandamentul militar rus. Practic, asta face ca trupele rusești din apropierea unor astfel de obiecte sa devina ”scut uman” pentru milițiile pro-iraniene în cazul unui atac aerian israelian. Forțele de apărare ale Israelului și-au demonstrat în mod repetat determinarea în lupta împotriva expansiunii Iranului la granițele sale.

Politica iraniană arată că parteneriatul dintre Moscova și Teheran nu este atât de puternic în Siria. Dacă Kremlinul recunoaște că prezența milițiilor șiite în Siria este de o importanță vitală pentru regimul președintelui Bashar al Assad, asta nu înseamnă că, uneori, acțiunile Teheranului de așsi extinde influența sa nu declanseaza intrebari la Moscova, sustine Times of Israel.

Israelul considera că scopul conducerii iraniene în Siria este sa schimbe echilibrul confesional în favoarea șiiților, care se bucură de sprijinul Damascului. Dar, dacă o astfel de suspiciune are o bază factica slaba, potențialul de luptă al Moscovei și Teheranului pentru proiecte economice în Siria este considerat ca sigur. De exemplu, s-a crezut că o anumită competiție între țări a fost desfășurată pentru portul Tartus.

Expertul Centrului de Cercetare EMEA ”Dayan Moshe” din Israel, Brandon Friedman, într-unul din articolele sale de cercetare pentru 2017, dedicat „triumviratului“ – Rusia, Turcia și Iran – a subliniat faptul că conducerea iraniană ar fi preferat ca regimul din Siria sa rămana într-o poziție subordonată.

În ceea ce priveste planurile Republicii Islamice pentru organizarea postbelica a Siriei, expertul folosește termenul „libanizare“, care implică existența unui „guvern cu instituții slabe, dependent în totalitate de Iran“. Friedman conchide: „Unul dintre motivele pentru care Vladimir Putin ar prefera să puna in aplicare planul pentru o tranziție politică în Siria, constă în faptul că este puțin probabil ca noua conducere siriana să rămână îndatorata fata de Iran, la fel cum este acum Bashar al-Assad“. Cu toate acestea, este prea devreme să vorbim despre o tranziție politică.

Într-o conversație cu „NG“, cercetătorul Centrului analitic israelian „Forumul gândirii regionale“ Elizabeth Tsurkova a explicat: articolul din Times of Israel ar trebui să fie văzut ca un mesaj al Israelului către Rusia și Iran. Statul evreu este în cursul noii tactici ale Republicii Islamice: „La începutul intervenției militare rusă în Siria, în septembrie 2015, Israelul s-a înțeles cu Kremlinui sa previna orice situatie de conflict accidental între armată sa și armata rusă. Cu excepția atacului asupra bazei aeriene Tiyas de luna trecută, care a fost un raspuns la invazia unei drone iraniene în spațiul aerian israelian, toate informațiile disponibile publicului indică faptul că Israelul a evitat bombardarea zonelor din Siria în care exista o prezență militară rusă”.

Iranul este conștient de dorința Israelului de a nu lovi în interesele rusești din Siria și acum, se pare, se folosește de Rusia pentru a-și proteja propriile sale interese, declara analistul.

„Israelul a făcut deja o încercare de a stabili relații bune cu Kremlinul”, își amintește Tsurkova. – El nu va pune aceasta relatie sub amenințarea unui atac asupra forțelor iraniene, cu excepția cazurilor în care acestea prezintă un risc serios pentru siguranța  nationala, așa cum a fost în timpul incidentului cu drona. În acest sens, Israelul se va baza pe diplomație, încercând să convingă Moscova să prevină construirea bazelor iraniene în apropierea pozițiilor rusești”.

Expertul observă că zona care provoacă cea mai mare îngrijorare Israelului este Siria de sud-vest – datorită apropierii sale de Înălțimile Golan. Cu toate acestea, în cazul în care bazele forțelor pro-iraniene se vor găsi și mai departe de zona de frontieră, aceasta nu înseamnă că conducerea israeliană nu vede în acest lucru o problemă.

„În prezent interesele, rusești și iraniene în Siria sunt aproape identice: Rusia știe că are nevoie de militanții iranieni să curețe zona de insurgenți. Moscova, regimul lui Assad, Iranul și Hezbollah planifică împreună ofensivele în care Rusia asigura sprijin aerian.

Cu toate acestea, pe termen lung, interesele Teheranului și Moscovei nu coincid în totalitate, pentru că Rusia este interesată să prezinte Siria ca o istorie a succesului său „Moscova își dă seama că, cat timp Assad este la putere, îi va fi mult mai dificil să ajungă la o soluție politică și să se obtina mijloace pentru reconstrucția Siriei din partea Occidentului și a țărilor bogate din Golful Persic.

La randul sau, Iranul insistă ca actualul președinte al Siriei sa raman la conducere.

Cu toate acestea, expertul nu crede că Rusia și Iranul vor deveni dușmani: ambele țări – deși în concurență pentru unele proiecte economice din Siria –  sunt prea interesate de parteneriatul comun.

Totodata, nu se poate spune nici că Iranul va înțelege semnalul Israelului și își va schimba cardinal politica în raport cu zonele adiacente Înaltimilor Golan. Numirea neo-conservatorului John Bolton în postul de consilier prezidențial american pentru securitate națională va stimula Iranul să acționeze în cadrul modelului comportamental de confruntare.

Bolton (foto) a cerut în mod public o schimbare de regim în Iran. Și, cu puțin timp înainte ca mediatorii internaționali și Teheranul să semneze „acordul nuclear” în 2015, el a publicat un articol în New York Times intitulat „Pentru a opri bomba iraniană, este necesar să bombardăm Iranul!”. În text, politicianul afirma că doar o operațiune militară poate să opreasca ambițiile Republicii Islamice.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Teheranul creează un ”scut uman” cu militarii ruși

  1. bogdan spune:

    Este normal ca Statele Teroriste sa se sustina intre ele !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top