Putin in ArcticaEste evident că, dupa Crimeea, Moscova nu urmărește să ocupe noi teritorii în Ucraina. „Crimeea deja reprezinta pentru Moscova o povară economică mare, la fel  și „republicile populare”, care au nevoie de sume mari pentru refacerea infrastructurii distruse. Moscova ar putea transfera această sarcină Occidentului, astfel încat conflictul, într-un anumit sens, se poate considera „înghețat”, „- scrie Telepolis.

Publicatia remarca faptul ca „înghețarea” conflictului ar putea fi foarte utila pentru Moscova, deoarece resursele și industriile din estul Ucrainei sunt net inferioare resurselor aflate într-o altă regiune de mare interes  – zona arctică.

Rusia a inceput recent exerciții militare pe scară largă care implică 80.000 de soldati, 220 de nave si avioane. Lumea a inteles gresit ca scopul acestor manevre este sa înspăimânte NATO în legatura cu estul Ucrainei. In relaitate, Rusia tinteste teritoriile arctice asupra carora a emis deja pretentii.

La sfârșitul anului trecut, pentru gestionarea şi coordonarea Forțelor Armate ale Rusiei în regiunea arctică a fost creat centrul strategic comun de comanda „Sever” (Nord).desant arctica

„În timp ce NATO, Europa de Est și statele baltice se tem că Rusia dorește să-și extindă teritoriul său în detrimentul fostelor republici sovietice în care trăiesc etnici rusi, lupta pentru teritoriu este mai evidenta în Arctica, unde Rusia de mult timp îşi extinde prezența militară”- afirma publicatia.

Potrivit Convenției ONU privind dreptul mării, fiecare stat riveran are dreptul la 12 mile marine de ape teritoriale de la linia tarmului, dar în scopuri economice poate utiliza alte 200 de mile marine. Daca poate dovedi că platoul continental se extinde dincolo de cele 200 de mile marine, statul poate beneficia de alte 150 de mile marine. Dezbaterea privind platoul continental arctic se desfasoara acum între SUA, Rusia, Canada, Norvegia și Danemarca. Rusia este obligată să furnizeze dovezi științifice care să justifice dreptul sau la suplimentarea solicitata.

Totodata, este posibil ca unul sau mai multe dintre statele – membre ale Convenției ONU privind dreptul mării sa nu fie de acord cu deciziile viitoare în aceasta disputa teritorială. Canada și Danemarca au intensificat deja prezența militară în regiune. „Dar cel mai mult a avansat în acest sens Rusia, care are cele mai mari revendicări teritoriale, dispunand, e drept, si de cea mai lungă coastă” – arata Telepolis. arctica

„Daca pretentiile rusilor vor fi refuzate, iar altora li se va permite sa se stabileasca in noi regiuni din Arctica, atunci Moscova ar putea avea preocupari similare ca cele manifestata in cazul extinderii NATO spre granitele sale” – adaugă autorul materialului.

„Iar demonstratia de forță a Rusiei din regiunea arctică arată că Moscova se bazează pe mijloace militare in rezolvarea disputelor sale. Astfel, un conflict cu adevărat grav și periculos poate apărea nu în Ucraina, ci în zona arctică „- conchide publicatia.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Telepolis: Marele război va izbucni, dar NU în Ucraina

  1. Ion cojocaru spune:

    Cine scrie ineptiile astea?Chiar atat de departe si fara bun simt? Glume sau propaganda desanatata? Provocati greata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top