Trimisul special pentru Ucriana al SUA, Kurt Volker a declarat recent pentru The Guardian că SUA este gata să ofere Ucrainei noi arme pentru a se putea proteja. Fără îndoială, armata ucraineană are nevoie de aceste arme, afirma într-un articol pentru Atlantic Council cercetatorul American Foreign Policy Council, Stephen Blank, reamintind că Rusia desfasoara în același timp un război economic și unul militar împotriva Kievului în Marea Neagră și Marea Azov. Rusia a blocat navele ucrainene în apele ucrainene și ruse, insistând asupra dreptului său de a verifica navele „străine” și, de asemenea, și-a extins zona contiguă maritimă până spre Odesa.

Autorul remarcă faptul că Moscova are posibilitatea de a desfășura operațiuni de desant pe coasta ucraineană pentru a izola Mariupol și sudul țării. Acest lucru se datorează faptului că ea crește în mod constant prezența forțelor sale terestre, aeriene și navale în Crimeea și în jurul acesteia. 

Cum ar arăta un astfel de atac? Rusia ar putea trage de pe nave spre bazele ucrainene. O altă posibilitate este folosirea trupelor aeropurtate sau o ofensiva mixta, a fortelor aeropurtate cu o operațiune pe mare. Faptul că toate trupele aeropurtate ale Rusiei iau parte la exercițiile „Vostok 2018“ poate însemna dorința guvernului rus de a le folosi în viitoarea „debarcare“ de desant în timpul primei faze a atacului hibrid asupra coastei ucrainene a Mării Negre.

Totodata, blocada de catre Moscova a Mării Azov, probabil se va extinde pe întreaga coastă a Ucrainei, pana la Odesa. Scopul acestui atac ar putea fi preluarea controlului asupra resurselor  energetice din bazinul Mării Negre, care se afla încă sub controlul Kievului. Potrivit lui Blank, întreaga anexare a Crimeei în 2014 a fost dictată de dorința guvernului rus de a confisca  activele energetice ale Ucrainei.

Operațiunile rusești ar trebui considerate concomitent ca o constrângere militară și război economic. Prin urmare, există o nevoie urgentă ca Statele Unite să furnizeze noi arme Ucrainei chiar acum. Nu există niciun indiciu că discuțiile lui Volker cu trimisul Kremlinului, Vladislav Surkov vor fi reluate în viitorul apropiat sau că Moscova încearcă să pună capăt războiului.

De fapt, Volker crede că Moscova nu va face nicio schimbare înainte ca Ucraina să organizeze alegerile prezidențiale și parlamentare în 2019. Și probabil are dreptate.

Ce ar trebui ca SUA sa ofere Ucrainei astfel încât ea să devină rapid capabila să respingă orice ofensiva a Rusiei de pe mare? În primul rând, Washingtonul ar putea trimite rachete anti-navă AGM-84 Harpoon Block II, si rachete anti-navă cu raza mare de actiuni AGM-158C LRASM A, precum și rachete norvegiene NSM. Dar, de asemenea, Ucraina are nevoie de platforme de lansare fiabile și sisteme de țintire, în special de radare.

Pentru că Moscova nu dorește să respecte intelegerile in cadrul acordurilor de la Minsk sau să negocieze o nouă soluție pașnică, Statele Unite și aliații europeni cheie trebuie să se unească pentru a îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a se apara, concomitent cu cresterea presiunii generale asupra Moscovei. Motivele pentru acestea sunt mai mult decat evidente.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to The Atlantic Council: Pentru a-l opri pe Putin, Ucraina mai are nevoie de ceva, în afară de Javelin

  1. bogdan spune:

    Corect ! Bravo USA ! Daca nu erau ei , por-cii ar fi ocupat iar jumatate de Europa ! Spur-catii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top