HezbollahComandanții miscarii libaneze Hezbollah, ale cărei trupe luptă în Siria, au declarat pentru The Daily Beast ca primesc necondiționat arme grele direct din Rusia.

Comandanții spun că între regimul lui Assad de la Damasc, Iran, Hezbollah și Rusia există o cooperare totală. În același timp, potrivit lor, relația directă intre Rusia și Hezbollah este tot mai stransa.

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au declarat Hezbollah organizație teroristă cu acoperire globală, acuzand-o ca reprezinta interesele Iranului. Dar nu numai atât.

Iranul, cu ajutorul Siriei, a organizat, instruit, finanțat și înarmat Hezbollah după invazia israeliană a Libanului în 1982. Organizatia a devenit celebra după atentatele sinucigase din Israel, Franța și Statele Unite ale Americii, precum si în cazarma US Marine Corps din Beirut, unde în 1983 au fost ucisi 241 de militari americani.

În timp, Hezbollah a devenit o armată paralela în Liban, mai puternică decât armata națională, și de mai mulți ani este considerata in lumea arabă drept avangarda luptei împotriva ocupației israeliene din teritorile libaneze. De asemenea, Hezbollah a devenit cel mai puternic partid politic din sistemul parlamentar libanez. Însa reputația sa de forță naționalista a fost afectata de când a început sa lupte în Siria in favoarea regimului lui Assad.

siria2The Daily Beast s-a întâlnit cu doi comandanți ai Hezbollah la sfârșitul lunii decembrie și la începutul acestui an, în Dahii, suburbie sudica a Beirutului, locuita de o majoritate șiită. Ei au refuzat să-şi divulge numele reale, deoarece nu au fost autorizati să vorbească cu mass-media, dar ambii sustin că Hezbollah primește rachete tactice de rază lungă, rachete ghidate cu laser și arme anti-tanc direct din Rusia.

„Acum suntem aliați strategici în Orientul Mijlociu, rusii sunt aliații noștri, ei ne dau arme”, – a declarat unul dintre ofițerii Hezbollah, care a decis să se numească comandantul Bakr. El conduce cinci unitati în Siria, care includ aproximativ 200 de luptatori.

Comandantul Bakr si-a condus oamenii in lupta din Latakia la Idlib, Damasc și Munții Kalamon, de la frontiera cu Libanul. El spune că atacurile aeriene ruse au schimbat cursul războiului de la sol, unde Hezbollah, susținută de Iran, a preluat conducerea.

„Langa Latakia era foarte dificil”, – a spus el, dar atunci când, în luna septembrie, au început bombardamentele ruse, „intervenția Rusiei a facilitat sarcina noastră”. Bakr a spus că rușii se bazează pe Hezbollah în materie de recunoastere și selectarea ţintelor. „Fără avioanele lor nu ne putem deplasa, iar ei nu ne pot oferi sprijin aerian fără informatiile noastre de pe teren”, – a spus el cu mândrie.

De asemenea, ruşii şi-au desfasurat forțele speciale pe teren în regiunea Latakia, în special în apropiere de aeroport, care este utilizat de avioanele rusești.

Bakr a declarat că Rusia sprijina organizatia cu arme înca din 2012. Adjunctul ministrului rus de externe, Mihail Bogdanov s-a întâlnit cu liderul Hezbollah – Hassan Nasrallah – la Beirut, în 2014, pentru a discuta evoluțiile din regiune. În luna noiembrie a anului trecut, Bogdanov a făcut o declarație în care preciza că Rusia nu consideră organizatia Hezbollah grupare terorista.

Siria2„Suntem în contact și avem o relație cu ei, pentru că nu îi consideram organizatie terorista”, – a spus Bogdanov, potrivit Interfax.

„Asir” recrutor și instructor Hezbollah în Liban, este comandantul unei unitati a forțelor speciale, care luptă în Siria. Spune ca rusii sunt impresionati de Hezbollah și au încredere deplina in organizatie. Au incredere mai multa decat în armata siriană, pentru ca au incredintat luptatorilor Hezbollah paza depozitelor de arme rusești în Siria. Și dacă e sa-l credem pe Asir, Hezbollah are acces total la interiorul acestor magazii.

„Hezbollah învață armata siriana cum să folosească aceste noi arme”, – spune Asir. El susține că Moscova nu a impus nicio restricție Hezbollah în ceea ce privește modul în care ar putea fi folosite armele, inclusiv împotriva Israelului. „Cand vine vorba de Israel, Hezbollah nu asculta de ordinele nimanui”, – spune el categoric. Dar nu este clar dacă Asir are o pozitie suficient de mare in ierarhia Hezbollah, cu acces la acordurile secrete.

Ambii comandanti au crescut in cadrul Hezbollah înca din timpul ocupației de către Israel a sudul Libanului, care a durat până în anul 2000, cand aripa armată a „Partidului lui Dumnezeu” (Hezbollah) a evoluat de la o mișcare de rezistență locala la statutul de jucător militar regional. Acum se spune că grupul, care s-a născut în haosul războiului civil din Liban, a devenit forța cea mai eficienta care ajuta la mentinerea lui Assad la putere. Ei spun că scopul initial al organizației a fost cel de reprezentare a comunitatii șiiților din Liban. Dar acum ea folosește sprijinul Iranului pentru a-si extinde participarea in toate conflictele sectare din regiune, de la Yemen la Irak.

Bakr spune că a fost implicat personal în misiunea de instruire din Irak cu unul din sefii milițiilor șiite locale, Kata’ib Hezbollah, în 2014, și cu rebelii Houthi din Yemen în 2015. Asir a spus că, în Liban, Hezbollah a organizat programe de instruire pentru forțele de elită siriene, Houthi și forțele irakiene șiite.

În ciuda implicarii în conflictele regionale și a spirjinul puternic al Rusiei, Asir şi Bakr au insistat că Hezbollah nu are nevoie de armele rusești, pentru ca, în cazul unui conflict cu Israel, au suficiente arme din Iran. Ei spun că sunt pe deplin pregătiti pentru a rezista invaziei Israelului dinspre sud.
poster Assad Putin Hezbollah leader Nasrallah
Cu toate acestea, tensiunile in regiune sunt în creștere. Asasinarea de catre armata Israelului a comandantilor Hezbollah în Siria a fost urmata de atacuri asupra soldaților israelieni staționați la granița cu Libanul. În ianuarie 2015, în Siria, in urma unui atac israelian, au fost ucisi șase luptători Hezbollah. Rapsunsul a venit sub forma de rachete, care au ucis doi soldați israelieni în zona fermelor Shebaa, o fasie disputata de Siria, Israel și Liban si pe care Hezbollah a declarat-o teritoriu libanez.

Marți, saptamana trecuta, s-a repetat aceeași situație. Ca răspuns la uciderea de catre Israel a lui Samir Kuntar, unul dintre comandantii Hezbollah organizatia a detonat un dispozitiv exploziv improvizat.

Represaliile au dus la un schimb de focuri care a continuat o zi intreaga. Israel și Hezbollah acceptă în prezent practica care spune ca: „ceea ce se întâmplă în zona Shebaa, rămâne in zona Shebaa”. Dar, în ciuda acestui fapt, situația ar putea escalada cu ușurință. Acest lucru s-a intamplat deja în timpul războiului din Gaza, în 2014, atunci când escaladarea militanților palestinieni condusi de Hamas s-a transformat rapid într-un război prelungit. Același lucru s-a întâmplat în Liban în 2006.

Dacă un astfel de război va începe din nou? Alianta Rusiei din Siria ar putea fi pusa la o nouă încercare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to The Daily Beast: Rusia înarmează Hezbollah, care îi păzeşte depozitele de arme din Siria

  1. Tache spune:

    America RUUULZ !!!!!!! America este un vis…….visul american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top