dependenta patrolScăderea prețurilor la petrol a devenit o problemă serioasă pentru multe țări exportatoare de materii prime, scrie The Economist. Cu toate acestea, spre deosebire de Rusia, multe dintre ele, inclusiv din Africa, au creat instrumente de sporire a atractivității investiționale și de diversificare a economiei. Așa că, reuşesc nu doar sa facă față crizei, ci chiar așteapta creșterea economică.

Materiile prime sunt precum sirenele mitologice tentante dar periculoase scrie The Economist. Atunci când prețurile sunt ridicate, politicienii din țările dependente de materii prime sunt fericiti. Veniturile din exportul de petrol, gaze naturale si metale refac trezoreria statului, valuta străină curge râuri, sunt create locuri de muncă bine platite. Aceste țări ignora de multe ori alte aspecte ale economiei, crezând vremurile bune nu se vor termina. Dar ele se termina.

pret petrolOdată cu scăderea prețurilor materiilor prime, multe țări încep să înțeleagă ce se întâmplă atunci când economia este prea dependentă de resursele naturale. Venezuela, care are cele mai mari rezerve de petrol, este pe punctul de a intra in incapacitate de plata. Doi alti exportator de petrol, Brazilia și Norvegia, au redus previziunile privind cresterea economica. Economia rusă se va reduce cu 5%, potrivit prognozei Băncii Centrale, în timp ce datoria guvernului lui Putin este foarte probabil să ajungă la nivelul de „junk.

Când, în 2014, prețul resurselor a început să scadă, economiștii se asteptau la cel mai negru scenariu pentru exportatorii de materii prime. Cu toate acestea, subliniază The Economist, multe țări au depășit așteptările. Doar câteva din America Latină Argentina, Venezuela și, eventual, Brazilia vor inregistra declin al economiei în 2015. Alții, în ciuda unei încetiniri a creșterii economice prognozate, par sa se descurce mai bine. Astfel, economia Republicii Chile, exportator de cupru va creste cu 3%, Peru 5%.

Cum era de asteptat, nici unul dintre exportatorii din Orientul Mijlociu nu se va confrunta cu criză în 2015. Arabia Saudită folosește rezervele sale valutare pentru creșterea cheltuielilor guvernamentale și economiei cu 4,5%.

Şi unele țări din Africa au fost lovite. Pe parcursul anului trecut, moneda Nigeriei, tara care practica exporta exlusiv petrol, s-a depreciat cu 13%. Zambia a apelat la ajutorul FMI. Cu toate acestea, potrivit publicației, situația nu este la fel de sumbră cum se asteptau analistii.

În comparație cu perioadele anterioare de scădere a prețurilor materiilor prime, valutele africane demonstreaza o relativa stabilitate. Doar țările afectate de Ebola și cleptocratica” Guineea Ecuatorială vor inregistra scadere în anul curent, în timp ce în Africa Subsahariană se așteaptă o creștere de 5 la sută.

sonda petrol2Potrivit The Economist, există doi factori care explica de ce unele țări exportatoare fac față mai bine scăderii prețurilor materiilor prime comparativ cu altele.

În primul rând, multe guverne au imbunatatit mediul de afaceri.
Potrivit Băncii Mondiale, în ultimii ani, Africa Subsahariana a devenit lider în ameriorarea climatului investițional. Rwanda, care era sfasiata de război civil în urmă cu 20 de ani, „este acum mult mai potrivita pentru mediul de afaceri decât Italia„.

Apoi, recenta creștere economică puternică observată în Nigeria, nu este asociata cu sectorul petrolier, ci cu sectorul serviciilor financiare.

În schimb, Rusia nu a devenit mai puțin dependentă de petrol. Iar sarcina lui Putin de a diversifica economia Rusiei este acum mai grea decât oricând „din cauza declinului investițiilor străine în țară în 2014„.

hrana petrolÎn al doilea rând, unele dintre guverne cheltuiesc mai inţelept banii. Până la 2000, aproape toate țările faceau risipa, dar atunci când prețul resurselor a inceput sa scadă, si-au redus brusc cheltuielile. Rusia insa continuă să cheltuiasca foarte multi bani. Acum, Moscova nu își poate permite să crească cererea internă, de aceea reduce cheltuielile sociale, provocând daune suplimentare economiei.

Unele țări din America Latină și Africa, cum ar fi Zambia și Chile, conteaza pe politica fiscală „anti-ciclica”, punand deoparte bani in vremurile bune” pentru „zile negre”. Alții, în special în Orientul Mijlociu, extind baza de impozitare.

„Pentru unele țări, care exportă materii prime, anul 2015 va fi unul sumbru, însa altele pot privi spre viitor cu optimism. Africa, care timp de decenii a fost sinonima cu dependenta de resursele naturale, din acest an devine regiunea cu cea mai rapidă creștere din lume.

„Dacă domnul Putin ar fi încercat să coboare de pe „acul hidrocarburilor” in urma cu zece ani, poporul sau nu ar fi fost astazi atat de expus crizei economice„, conchide The Economist.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top