În luna august, Statele Unite au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru comerțul cu produse petroliere cu Coreea de Nord și a limitat exporturile de arme, ca răspuns la otravirea fostului agent rus Serghei Skripal. În paralel, Congresul a început să dezbatadouă proiecte de lege privind noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru intervenția în alegerile americane. În plus, în viitorul apropiat, Moscova așteaptă sancțiuni și mai severe pentru atacul asupra lui Skripal, scrie The Economist.

Piețele au început să scârțâie, încercând să digere consecințele noii presiuni economice. O amenințare și mai mare planează asupra economiei ruse din cauza a doua legi propuse, dintre care una este denumita „Cu privire la protecția alegerilor împotriva amenințărilor prin stabilirea de linii roșii” (DETER), iar cealaltă – „Cu privire la protecția securității SUA împotriva agresiunii Kremlinului” (DASKA). Senatorul Lindsey Graham a spus despre ultimul document ca contine „sancțiuni infernale”. Când detaliile proiectului de lege au ajuns în presă în luna august, rubla rusească s-a prabusit la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, iar acțiunile băncilor de stat din Rusia au început să scadă.

Investitorii au mai multe motive de nervozitate. Cel mai important este interzicerea cumpărării de titluri de stat din Rusia și restricționarea operațiunilor cu băncile de stat ruse. Potrivit economistului-șef al Alpha-Bank, Natalia Orlova, creditorii de stat reprezintă 60% din sectorul bancar al Rusiei. Prin urmare, blocarea a cel puțin câtorva dintre ei va duce la faptul că Rusia va trebui să-și restructureze întregul sector financiar. Va fi foarte rău, dar nu fatal. Statele Unite nu pot trata Rusia la fel ca Iranul și să interzica cumpararea de gaze și petrol. Va dăuna întregii economii mondiale.

Publicația menționează că niciun pas politic al Kremlinului, în afară de retragerea trupelor din Ucraina, nu poate să înlăture incertitudinea care blochează investițiile și subminează planificarea bugetului rusesc. Comparativ cu anul precedent, în 2018, investițiile directe în Rusia au scăzut cu mai mult de 50% doar în prima jumătate a anului.

„Când riscurile sunt dictate de datorii, se pot calcula diverse scenarii. Dar când riscurile zac în sancțiuni, niciodată nu știi ce va urma”, spune Orlova.

Ironia este că riscurile de a impune noi sancțiuni împotriva Rusiei decurg nu numai din comportamentul lui Putin, ci și din al lui Donald Trump. Obediența sa față de președintelui rus la întâlnirea de la Helsinki a dus la faptul că parlamentarii SUA au dezvoltat proiectul de „sancțiuni infernale” Daska.

„Proiectul de lege s-a născut din neîncrederea mare față de președinte în problema Rusiei”, a declarat un oficial american care a dorit sa ramana anonim. Prin urmare, chiar dacă Rusia se va comporta bine in aceasta toamna și să se abține de la a interveni în alegerile americane, mesajele lui Trump pe Twitter pot provoca noi lovituri economice împotriva Kremlinului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to The Economist: Simpatia lui Trump îi aduce lui Putin numai probleme

  1. bogdan spune:

    Porcii trebuiesc manati inapoi la ei in cocina ! Pana nu vor pleca din Ucraina cel putin pot uita de disparitia sanctiunilor ! Iar daca pleaca mai au si de plata zeci de miliarde de $ pt toate daunele comise in teritoriile ocupate ! Apoi urmeaza plata de daune pt civilii ucisi iar vreun miliard de $ ! Economia de 2 capici si asa e-n pioneze…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top