O altă țară europeană a fost sfâșiată, amintindu-ne de dramele prin care a trecut Polonia de-a lungul istoriei. ONU estimează că cel puțin 5.400 de persoane au fost ucise, circa 13 mii ranite și 1,6 milioane de oameni si-au parasit casele. Rusia a anexat oficial Crimeea, parte a statului suveran vecin.
În acordul de încetare a focului Minsk 2.0, semnat saptamana trecuta, se declara că Ucraina va restabili controlul deplin asupra frontierei de est cu Rusia până la sfârșitul acestui an, și numai dacă organizeaza alegeri și promoveaza modificarea constituțională pentru a oferi „statut special” regiunii Donbas. În plus, se precizează că autoritățile ucrainene ar trebui să continue să plătească pensii, salarii și utilitatile.
„Gândiţi-vă puţin. Puteți încuia ușa din spatele casei dvs numai cu condiția ca veţi ceda sufrageria persoanei care sta cu pistolul la tampla dvs. Mai mult, veti plati si chirie pentru agresor„, descrie The Guardian esenta acordului de pace de la Minsk.
Oamenii rezonabili ar putea sa nu fie de acord în ceea ce priveste cea mai buna varianta de lupta cu aceasta agresiune nerușinata, dar cel puțin nu ar trebui să ne mai facem iluzii despre ceea ce se întâmplă în fața ochilor noștri. Vladimir Putin se opune în mod deliberat UE utilizand tehnici si metode de politică stalinista: cel puternic are dreptate; negrul este alb; războiul a devenit lege, iar legea un refugiat ranit, şchiopătând prin şanţ.
Toate acestea se întâmplă într-o țară a cărei integritate teritorială a fost garantata de Rusia, SUA și Marea Britanie. Cele trei au jurat solemn sa protejeze Ucraina în cadrul Memorandumului de la Budapesta semnat în 1994. În schimb, Ucraina, care a obținut independența, renunța la armele nucleare, deși avea una dintre cele mai mari rezerve din lume. Citam: „Federația Rusă, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii își reafirmă angajamentul de a respecta … independența, suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei.” Au semnat memorandumul Boris Elțîn, Bill Clinton și John Major.
Halal lecție de încredere pentru procesul de dezarmare nucleara pentru prezent şi viitor.
Legea junglei din Moscova împotriva legii junglei de la Bruxelles. Cine câștigă? „Câștigătorul este Rusia” – afirma celebrul „realist” (adept al realpolitik) american John J. Mearsheimer.
„Occidentul trebuie să depună eforturi pentru a face din Ucraina un stat tampon neutru între Rusia și NATO. Ar trebui să fie similar cu Austria în timpul Războiului Rece. În acest scop, Occidentul trebuie să spuna clar că nu are în vedere extinderea UE și NATO„, afirma Mearsheimer.
„Ei bine, mulțumim profesorului realist. Poate că ar dori să si semneze acest nou acord? Există şi locul ideal pentru un astfel de summit în spiritul realpolitik: Yalta, unde în 1945 Franklin D. Roosevelt și Winston Churchill au predat ocupației sovietice Europa de Est. Mai ales ca Yalta este anexata acum de catre Rusia„, scrie publicatia.
„Ce drept avem noi sa obligam alte state independente, suverane, sa devina țări neutre tampon? Garry Kasparov, care știe Rusia mai bine decât Mearsheimer a scris recent pe Twitter: „Realiștii par fericiti sa condamne milioane de ucraineni la soarta prizonierilor de razboi pe un teritoriu ocupat. În secolul XXI, în Europa„.
Chiar dacă sondajele de opinie publică îl arată pe Putin extrem de popular în Rusia, nu trebuie să confundam Rusia cu Putin. Adolf Hitler s-a bucurat de o mare popularitate, la fel şi Slobodan Milosevic. Națiunile pot fi conduse spre marginea prapastiei, în special atunci când propaganda abila speculueaza cu succes miturile si resentimentele naționale adânc înrădăcinate. Dupa câțiva ani națiunea se trezește și începe pedeapsa. Sa fii împotriva lui Putin – nu este același lucru cu sa fii împotriva Rusiei. Mai degrabă, esti de partea Rusiei pe termen lung.
„Va atrag atentia asupra faptului că Vladimir Putin încalcă propriul principiu, afirmand ca la baza relatiilor internationale trebuie sa stea respectul absolut al suveranitatii statelor. Dar putem acuza de duplicitate si statele care au invadat Irakul, iar acum critică atât de dur pe altii pentru încălcarea suveranității. La asta raspund: Da, invazia anglo-americană în Irak a fost o greșeala, ilegală şi imorala, dar două erori insumate nu ne ofera raspunsul corect”, scrie The Guardian.
Cineva ar putea spune că, în comparatie cu masacrele din Siria, Ucraina arata aproape pașnic. Potrivit ONU, numărul refugiaților din Siria a ajuns la 3,8 milioane. Viața arabilor este mai putin pretioasa ca cea a europenilor? Musulmanii sunt mai puțin valorosi decât creștinii? Dar, in Siria există prea multe grupari si interese implicate în conflict, iar solutiile de aplanare sunt, prin urmare, mult mai dificil de gasit.
În Ucraina, în ciuda complexitatii problemei, dimpotrivă, soluția este evidentă. Acesta poate fi rezumată la o duzina de cuvinte: Putin ar trebui să își retragă trupele și Ucraina sa controleze frontiera de est. Prin urmare, spre deosebire de Siria, soluția ucraineana este foarte simpla: sa-l obligam pe Putin să își modifice comportamentul.
Desigur, separatiștii furiosi nu se vor opri chiar a doua zi. În estul Ucrainei, la fel ca în Bosnia, și în Siria, brutalitatea războiului a transformat vecinii în dușmani. Autoritățile ucrainene vor avea nevoie de multa rabdare cu cetățenii care se considera rusi, ca ei sa fie din nou capabili să se simtă că sunt acasă in Ucraina. Dar calea spre pacea durabilă începe cu acea duzina de cuvinte, conchide publicatia britanica.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.