FSBVladimir Putin nu a fost niciodată un spion deosebit. În anii 1980, KGB-ul l-a trimis nu într-una dintre cele minunate capitale occidentale, ci într-un oraș de provincie din Germania de Est. La Dresda el a întampinat supărat și îngrozit prăbușirea Uniunii Sovietice, scrie The Guradian.

În scurt timp, în anii ’90, KGB-ul, care a fost redenumit FSB (Serviciul Federal de Securitate), a devenit nepopular. Dar dupa ce Putin a devenit președinte în 2000, el a transformat Rusia într-un stat gigant de tip big brother. A început din nou să folosească tehnicile de spionaj din timpul Războiului Rece, pe care le-a învățat în tinerețe la Școala Superioară KGB din Leningrad.

Agentii FSB sunt paranoici, conspiratori și mari xenofobi. Ei se consideră descendenți direcți ai CEKA, poliția secretă a lui Lenin, carE a bagat oroare şi groază în poporul rus. La fel ca în timpul Războiului Rece, agentii FSB sunt obsedati sa gaseasca si sa învingă „dușmaniiRusiei. Unii dintre acesti așanumiti „dușmani”  sunt străini, dar există dușmani si printre compatrioții lor.

În anii ’70 KGB folosea o multime de diverse trucuri. Preferatele lor erau sa asculte in secret discutiile diplomaților occidentali, sa hartuiasca jurnaliștii britanici și americani (taierea pneurilor era metoda preferata) sa dea spargeri  acasă și sa planteze microfoane. Sa scrii despre disidenții sovietici sau despre  emigrarea evreilor însemna sa atragi toate aceste nenorociri asupra ta.

„Când am ajuns la Moscova în 2007, în calitate de corespondent The Guardian, am fost surprins să aflu că toate aceste practici vechi ale KGB-ului sunt bine merci la locul lor. Din motive care rămân un mister pentru mine, FSB a decis că sunt dușmanul Rusiei. Tineri cu jachete de piele urmăreau pe străzile reci din Moscova. De data aceasta era periculos sa scrii despre banii lui Putin, corupția la nivel înalt la Kremlin sau războiul brutal din Caucazul de Nord”, scrie jurnalistul The Guardian.

În afara de supraveghere demonstrativa în stilul inspectorului Clouseau agentii lui Putin dadeau de inteles ca-mi asculta telefonul. De exemplu, il opreau de câte ori incercam sa spun o glumă despre președintele rus. Ca toţi despoții, Putin nu are simţul umorului (deși stie sa dea replici sarcastice).FSB drone

FSB a reînviat alte tactici vechi ale KGB-ului, care iritau mai ales pe ambasadorul SUA la Moscova – invazia acasă„.

„Timp de aproape patru ani, agenții FSB de multe ori patrundeau în apartamentul din Moscova, unde locuiam impreuna cu soția mea și cei doi copii mici si plasau dovezi ridicole ale trecerii lor: o fereastra deschisa, taiau firele sistemului de încălzire, eliminau fotografiile de familie din laptop, si probabil foarte amuzant pentru eilăsau manualul de sex în limba rusă lângă pat”.

Aceleași metode de tracasare psihologica erau utilizate în cazul diplomaților  britanici și americani la Moscova, precum și față de personalul rus de la ambasade, activiști ai opoziției și multi altii.

„În 2011, am fost dat afară din Moscova. Acesta era o alta tactică folosita inca din 1920 în Uniunea Sovietică: expulzau jurnalistii insistenti sau care se sustrageau cenzurii„, scrie reporterul ziarului britanic.

Cu toate acestea, cea mai mare furie le declanseaza nu străinii, ci concetatenii ruși, pe care îi consideră coloana a cincea” și trădători. În 2006, KGB-ul l-a ucis pe disidentul Alexandr Litvinenko la Londra. În ceaiul acestuia a fost adăugata o subtsanta radioactiva – poloniu210. Litvinenko a murit în agonie dupa trei săptămâni. Guvernul britanic consideră doar serviciul secret rus putea obtine poloniu, un izotop rar și instabil. Disputa în jurul morții lui Litvinenko a dus la o confruntare dintre Londra și Moscova, si la fel ca in Războiul Rece ambele țări au expulzat diplomații.

Anna-ChapmanCând în 2010 au existat scurgeri de informatii din telegramele diplomatice ale SUAguvernul britanic a devenit profund îngrijorat de numărul mare de spioni rusi prezenti la Londra. În timp ce Occidentul era ocupat cu urmarile  tragediei de la 11 septembrie – Al-Qaida și Orientul Mijlociu, Putin a crescut în secret numărul de agenți ruși care opereaza în străinătate. Printre ei s-a numaryt şi Anna Chapman (foto), un fermecător agent de informații ruscare a fost deconspirata si apoi „înlocuită”. Serviciul de Informații Externe rus, SVR, monitorizează îndeaproape pe cei care au fost expulzați/alungati din Rusia, iar acum locuiesc la Londra. În plus, SVR încearcă să influențeze politicienii britanici.

Unii observatori au fost extrem de surprinsi de anexarea rusă a Crimeei și invazia secreta de estul Ucrainei. De fapt, omuletii verzi”   soldatii rusi secreti – au acționat conform schemelor invatate la scoala KGB. Acțiunile lui Putin în Ucraina corespund în mod clar doctrinei clasice a KGB, cunoscuta sub numele de măsuri active”. Aceasta include dezinformare, propaganda, represiune politică și subversiune. Scopul principal, atunci și acum, să slăbească Occidentul, pentru a crea neintelegeri între membrii NATO și sa submineze  autoritatea SUA în ochii comunității internaționale, în special în țările în curs de dezvoltare.

În prezent propaganda rusă este difuzata de canalul de limbă engleză Russia Today și armata detroli” care lucrează pe internet postand comentarii pe site-ul ziarelor occidentale, inclusiv pe The Guardian. Instumentele sunt moderne, dar gândirea tot sovietica. Apoi, Kremlinul are control deplin asupra televiziunilor ruse; una dintre lecțiile care trebuie trasa din criza ucraineană este propaganda, care la fel ca în perioada sovietică, este încă foarte eficienta.RT

Dar există si câteva diferențe. În URSS, KGB-ul a fost sub controlul direct al Partidului Comunist. Comitetul era subordonat Biroului Politic al PCUS. Dar acum FSB nu mai asculta de nimeni; agenții săi operează fara niciun control croindu-si propriile reguli secrete. FSB a devenit astfel cea mai puternica organizatie din Rusia.

În ajunul numirii oficiale în functia de președinte al Rusiei în 2000 la acea vreme înca șef al FSB Putin a ținut un discurs în fața colegilor lor: Grupul de agenți sub acoperire FSB care lucreaza în guvernul Federației Ruse şi-a îndeplinit misiunea cu succes„.

Ca în majoritatea glumelor lui Putin, şi aceasta contine un sambure de adevăr.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top