Autoritățile bulgare i-au retras cetățenia fondatorului companiei „Skartel” (operează sub marca Yota), Serghei Adoniev, din cauza cazierului său, a scris zilele trecute Reuters, citând un reprezentant al Ministerului bulgar al Justiției.

Între timp, agenția The Insider notează că oligarhul rus  Adoniev a fost acuzat anterior și de trafic de droguri în Europa, dar și că a beneficiat de protecția lui Vladimir Putin.

Potrivit Reuters, Adoniev a fost lipsit de cetățenia bulgară, obtinuta în 2008, în luna mai a anului trecut, după ce au apărut rapoarte că omul de afaceri „a fost condamnat în urma cu 20 de ani pentru fraudă în Statele Unite”. Fondul de luptă împotriva corupției, un ONG din Bulgaria, a avertizat autoritățile bulgare despre acest fapt în urma cu un an.

În ultimii 10 ani, Bulgaria a acordat cetățenie unui număr de 225 de străini pentru contribuții speciale, 125 dintre aceștia au fost ruși. Anterior, Comisia Europeană a recomandat statelor membre UE să înăsprească controalele în cazul investitorilor care obțin cetățenia unui stat UE în schimbul achiziționării de bunuri imobiliare sau investiții în economie.

Potrivit The Insider, co-proprietarul Yota, Serghei Adoniev a fost arestat în Statele Unite în 1998, după ce a organizat o schemă frauduloasă de aprovizionare cu zahăr ”cubanez” din Kazahstan. Cu toate acestea, împotriva sa a fost formulata o acuzație mult mai gravă – implicare în traficul de cocaină din America Latină spre Europa prin portul Sankt Petersburg. Cu toate acestea, sub presiunea Kremlinului, autoritatile din SUA au retras aceasta acuzatie, iar omul de afaceri, deportat în patria sa, a fost eliberat înainte de termen și, cu sprijinul lui Putin, a început să construiască o afacere în sectorul telecomunicațiilor, investind sute de milioane de dolari a caror provenineta nu se stie.

În anul 2000, Los Angeles Times a publicat un articol citând o investigație efectuată de compania de asigurări Prudential cu privire la cauzele decesului partenerului lui Adoniev, Oleg Popov. Compania a găsit documente FBI care arată că Adoniev are legătură cu transportul unei tone de cocaină, care a fost arestat ulterior la frontiera ruso-finlandeză în 1993. Un fost anchetator al FBI, care a efectuat această anchetă la sfârșitul anilor 90, a remarcat că nu s-a confruntat niciodată cu o asemenea presiune ca în timpul lucrului la acest caz.

La 21 februarie 1993, Ministerul Afacerilor Interne din Federația Rusă a raportat că a împiedicat transportul a unei tone de cocaină în Rusia, care au trecut prin vama finlandeză sub forma de conserve din Columbia. Conform publicației belgiene Le Soir, operațiunea de la St. Petersburg a reprezentat de fapt o prabusire ilegală a operațiunii internaționale ”Acapulco”, care fusese pregătită timp de trei ani de catre Interpol. Este de remarcat că organizatorul acestei livrări a fost Oscar Donat, care a fost apoi arestat în Israel. Un număr de persoane implicate în același caz au fost arestate în Rusia, Israel și Columbia, însă, ulterior, dosarul a fost musamalizat.

FBI a susținut că Serghei Adoniev a fost implicat in acest caz de trafic.

În 2006, Adoniev a creat fondul Telconet Capital, care a devenit principalul acționar al operatorului de telecomunicații Scartel (marca Yota). Interesant ca Yota a reușit să obțină o licență GSM fără a avea propriile emițătoare, după care, timp de patru ani, Adoniev a investit 600 de milioane de dolari în Scartel. Nu este clar unde de unde a obținut el acești bani, dar se știe că, din 2006, el a intrat sub protecția lui Serghei Cemezov, șeful ”Rosteh” și fost coleg cu Putin la sectia Dresda a KGB.

În 2008, Rostec a devenit proprietarul unei participații de 25% în Scartel, iar ulterior șeful său a contribuit la crearea unei companii de infrastructură care să furnizeze servicii de Internet mobil bazate pe Scartel. Ulterior, Adoniev și-a vândut acțiunile din Scartel lui Aliser Usmanov și a disparut din spatiul public. Reapare ocazional ca sponsor sau filantrop. De asemenea, a finanțat campania electorală a lui Xenia Sobciak și este în continuare principalul sponsor al publicatiei ”Novaya Gazeta”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top