tanc AbramsAlcatuirea ratingului celor mai puternice forțe terestre de pe planetă nu este o sarcină ușoară. Fiecare țară are o situație unica, care determină compoziția corespunzătoare a forțelor armate în ansamblul lor și a forțelor terestre, în special, scrie The National Interest.

Aspectele geografice, politice, diplomatice și financiare determină mărimea forțelor terestre. Se afla aceste țări într-o vecinatate nefavorabil, ca în cazul Indiei, Afganistanului și Iordaniei, sau au vecini linistiti, cazul Statelor Unite ale Americii, Canada sau Luxemburg? Sunt concentrate asupra sarcinilor din interiorul țării, în exteriorul tarii sau sunt gata să acționeze în ambele direcții? Care sunt cheltuielile militare pe care și le poate permite guvernul?

Sfârșitul Războiului Rece a dus la deplasarea greutatii puterii militare spre est. Armata britanică are in plan reducerea fortelor militare   în 1990 avea 120.000 de militari, în 2020 vor mai fi doar 82.000. Franta isi reduce efectivele militare de la 236.000 în 1996 la 119.000. Cea mai semnificativă reducere a forțelor terestre a avut loc în Germania, unde armata a scăzut de la 360.000 de militari în 1990 la 62.000 în prezent.

În același timp, unele armate din Asia depășeștc considerabil in numar jumătate de milion de oameni printre acestea se afla India, Pakistan, Coreea de Nord, Coreea de Sud și China. De mentionat  Myanmar, Iran și Vietnam, au armate de cel puțin cinci ori peste efectivul forțelor terestre germane.

Army-Soldiers

Numărul militarilor nu este un factor-cheie in evaluarea purerii unei armate:   forțele terestre ale Coreei de Nord sunt estimate la 950.000 de persoane, dar armata nord-coreeana este depășită tehnic și incapabila sa desfasoare actiuni militare dincolo de peninsula coreeană.

Dar nici tehnologia nu este solutia salvatoare. Poate armata germană, de exemplu, cu 62.000 militari sa invinga armata indiană cu efective de 1.1 milioane de soldati? O astfel de abordare este gresita. Daca veti schimba cele două armate veti vedea ca apararea acestor țări nu va fi pe deplin multumitoare. Având în vedere toate cele de mai sus,  propunem urmatorul  rating al principalelor 5 armate terestre de pe planeta.

SUA

Lider incontestabil la capitolul trupe la sol. Armata SUA cuprinde 535.000 de soldati, dintre care mulți au experiență de lupta, are cele mai moderne echipamente, fabricate folosind cele mai recente descoperiri, precum și un sistem logistic de încredere. SUA este singura tara din lume capabila sa desfasoare forțe terestre în componența mai multor divizii in afara emisferei sale. Baza acestei forțe terestre sunt cele zece divizii de lupta, sprijinite de un număr de brigăzi de armata. Fiecare divizie este alcatuita din trei brigăzi blindate, o brigadă de infanterie mecanizată, brigada de infanterie ușoară, brigadă de vehicule de luptă Stryker, o brigada aeropurtata de desant și o brigada aeroprtata de asalt. Sunt completate cu o brigada de aviatie și o brigadă de artilerie. In total, o divizie are 14.000-18.000 de militari.

Abrams_TankArmata Statelor Unite se bazează încă pe așa-numitul sistem Big 5, dezvoltat în anii CarterReagan. Sistemul cuprinde un tanc principal de lupta M1 Abrams, vehicul de lupta a infanteriei M2 Bradley, elicopter de atac AH-64 Apache, lansatoare de rachete M270 si rachete anti-aeriene Patriot toate sunt în serviciul armatei SUA de 30 de ani, dar permanent modernizate.

O parte semnificativă a Armatei SUA o reprezinta Forțele Speciale, care cuprind unități speciale și comandouri de diversiuni. Forțele speciale ale Armatei SUA sunt alcatuite din trei batalioane de recunoaștere şi diversiune  Rangers, șapte grupuri cu destinatie speciala, comparabile cu o brigada,  Regimentul 160 de Aviație pentru operațiuni speciale, precum și un detașament de destinație specială Delta Force. Numărul total al Army Special Operations Command este de 28.500 de persoane.

Armata de Eliberare Populară a Chinei

Armata chineză  este cea mai mare din Asia. Acesta include 1,6 milioane de militari, iar sarcina sa este de asigurare a securitatii frontierelor din China, precum și în proiectarea puterii militare terestre în regiunile învecinate, iar recent şi  la nivel global.

Războiul din Golf din 1991, în care Statele Unite și aliații lor au zdrobit numeroasa armata irakiană, a șocat conducerea armatei chineze. Dupa Razboiul din Golf, această si-a schimbat abordare care pune accentul pe numarul soldatilor.soldati chinezi

Ca urmare, forțele terestre ale Chinei au suferit modificări semnificative în ultimele două decenii. Personalul militar a fost redus cu mai multe milioane de oameni. Număr de armate și divizii de șoc a fost de asemenea redus în mod semnificativ. În același timp, creșterea economică rapidă a Chinei i-a permis pe termen scurt sa creasca cheltuielile de apărare, finanțand modernizarea tehnologica a armatei.

Deși armata terestra cedeaza în fata forțelor navale și aeriene, cu toate acestea, ea are la dispoziție o gamă de sisteme de arme moderne. În ultimul deceniu, tancurile Tip 99 au fost modernizate de mai multe ori, armata chineză încercand sa-l faca competitiv cu tancul american M1 Abrams. Au inceput livrările primului elicopter de atac chinezesc WZ-10. În ciuda fluxul de noi echipamente, armata chineză are încă în dotare o mare cantitate de arme si echipamente învechite, inclusiv tancuri de Tip 59. Modernizarea completă va dura cel puțin încă un deceniu, poate două, în functie de ritmul de creșterea economică a Chinei.

Forțele de actiune rapidă sunt o parte importanta a forțelor terestre din China. Unitatile armatei chineze pot fi implicate la frontiera cu India în Himalaya, în zonele adiacente Marii Chinei de Est și de Marii Chinei de Sud, precum și pentru invazia Taiwanului. În plus față de unitățile de blindate, mecanizate și de infanterie care alcătuiesc Forțele de actiune rapida, Armata mai are trei divizii aeropurtate și trei brigăzi amfibii de asalt. În plus, unitatile localizate în regiunea Shenyang pot fi utilizate în regim de urgență pentru a asigura paza graniței cu Coreea de Nord, sau chiar în interiorul țarii.

Armata indiană

Armata indiană are 1,12 milioane de soldați, fiind a doua ca marime din Asia. India, situata între rivalii tradiționali Pakistan și China, are nevoie de forțe terestre capabile sa protejeze granițe intinse. Insurgentii din interiorul tarii cu o populație de 1,2 miliarde de oameni, obliga India sa mentina forțe semnificative de infanterie.

Cele mai bune divizii ale armatei indiene sunt împărțite în patru corpuri de asalt, din care trei sunt situate la frontiera cu Pakistanul și unul la granița cu China. India are, de asemenea, două brigăzi de amfibii, doua brigazi de infanterie și, de asemenea, are la dispoziție trei batalioane aeriene și opt batalioane cu destinație specială.

indian-armyÎn Armata indiană a avut loc o modernizare extensivă în ultimul deceniu, în scopul creșterii eficienței armelor convenționale în cazul unui conflict cu Pakistanul. Așa-numita doctrină a „startului la rece”, potrivit careia corpurile de armata indiană ar trebui să poată într-o perioadă scurtă de timp sa atace Pakistanul, necesită o mobilitate mare a unităților armate de-a lungul frontierelor vestice. Tancurile indiene Arjun, tancurile rusești T90, și  elicopterele americane AH-64 Apache vor fi utilizate pentru a lovi armata pakistaneza, chiar înainte de utilizarea armelor nucleare.

Trupele terestre ruse

Forțele terestre ruse s-au format din resturile armatei sovietice. După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, multe unități au fost pur și simplu încorporate în armata rusă. Din cauza zecilor de ani de subfinanțare,  multe unitati terestre rusești sunt încă echipate cu arme din perioada sovietică.

Numărul forțelor terestre ruse este de 285.000 de oameni aproximativ jumătate din forța armatei SUA. Forțele terestre ruse sunt bine echipate și complet mecanizate. În ciuda acestui fapt, din cauza dimensiunii Rusiei (un soldat revine la 60 de kilometri pătrați), concentrația forțelor terestre este scăzuta.

invazia rusaDar  forțele terestre ruse au experiență de luptă considerabila dupa sfârșitul Războiului Rece, acumulata în timpul operațiunilor din Cecenia la inceputul anilor 1990până la actualul conflict din estul Ucrainei.

Armata rusă a moștenit de la Uniunea Sovietică, unitățile aeropurtate, precum și unitățile marine, numărul de divizii în mijlocul primului deceniu al anilor 2000 fiind redus de la șase la patru. O divizie include 6.000 de militari, un numar mic in comparatie cu o divizie americana, dar acest fapt este compensat de mobilitatea ridicata. Marina rusa mai contine aproximativ 9.000 de pușcași marini.

În câțiva ani, forțele terestre ruse vor primi noile tancuri Armata. Aceste mașini reprezintă un progres în comparație cu vechile T72, T80 şi T-90, fiind concomitent tanc, masini de lupta a infanteriei și transportor blindat de trupe.

Armata britanică

Deși dupa standardele mondiale armata britanica este mica, acesta poate fi considerata probabil cea mai eficienta din Europa. Aceasta este bine proportionata și include infanterie ușoară, trupe aeropurtate, blindate, untati mecanizate si unitati aeriene – toate acestea îi permit să efectueze o serie de operațiuni.

Armata britanică are în prezent 120.000 de soldați. Dar forțele terestre britanice până în 2020 vor fi restructurate, iar numărul de trupe regulate va fi redus la 82.000. În același timp, va crește rolul rezerviștilor.

Până în 2020, forțele terestre ale armatei britanice vor fi formate din șapte brigazi de armata – de asalt aerian, trei brigăzi mecanizate blindate și trei brigăzi de infanterie.

british-armyCa și în armata SUA, forțele terestre britanice au in dotare sisteme modernizate, moștenite din perioada Războiului Rece. Tancul Challenger II și masina de lupta a infanteriei Warrior  sunt în serviciul unitatilor mecanizate de mult timp. Vehiculele si-au dovedit fiabilitatea in timp, dar cu toate acestea devin treptat depășite, iar la un moment dat vor trebui  înlocuite, ceea ce ar necesita o investiție semnificativă.

Unitățile speciale ale armatei britanice nu sunt numeroase, dar printre cele mai bune din lume. Armata britanică are trei batalioane amfibie in cadrul Bigazii a 16-a Aeropurata, precum și faimosul Regiment 22 al Special Air Service (SAS). În plus, 8.000 de pușcașii marini sub controlul Marinei Regale sunt capabili sa desfasoare trei brigazi de comandouri de asalt.

Autorul artocolului este Kyle Mizokami din San Francisco. Articolele sale sunt publicate în  The Diplomat, Foreign Policy, War is Boring şi The Daily Beast. De asemenea, este unul dintre fondatorii Japan Security Watch un blog dedicat problemelor de apărare și securitate.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top