Jurnaliștii ziarului The New York Times (NYT) au obținut premiul Pulitzer în domeniul jurnalismului internațional pentru o serie de articole despre incercarile Kremlinului de a extinde influența Rusiei în străinătate prin orice mijloace.
Pe site-ul Pulitzer se remarcă că jurnaliștii NYT au dezvăluit ”principiile” dupa care presedintele rus Vladimir Putin se ghideaza în politica sa externă. Este vorba despre „crime la comanda, mașinațiuni pe internet, precum și utilizarea de materiale compromițătoare (kompromat) împotriva oponenților“.
Comitetul de organizare a subliniat că NYT a dat tonul general al articolelor despre acțiunile Moscovei și pentru o lungă perioadă de timp a format agenda de știri din întreaga lume.
Premiul Pulitzer a remarcat în special articolul Russia’s Dark Arts ( ”Arta întunecată a Rusiei“, acest termen se referă de obicei la metoda de manipulare a oamenilor care are ca scop propaganda unor convingeri politice sau religioase, sau promovarea unui produs, atunci când este vorba despre comerț).
În această secțiune, de exemplu, există un articol în care se menționeaza ca ”jurnaliști, avocați, politicieni și alți ruși care amenință imaginea Kremlinului, sunt fie trimiși la pușcărie sub pretexte inventate, fie, ceea ce se întâmplă mai des, sunt uciși“.
Materialul incepe cu un interviu al lui Vladimir Kara-Murza, care în primăvara anului 2015 a fost otrăvit la comanda Kremlinului, însă medicii au reușit să-i salveze viața. În luna februarie a acestui an, istoria s-a repetat. Trebuie remarcat faptul că, în 2015, opozantul era membru al consiliului politic al partidului Parnas, al cărui co-președinte era Boris Nemțov, ucis în apropiere de Kremlin.
În alte publicații sunt descrise atacurile hackerilor ruși asupra serverelor Partidului Democrat din SUA, despre fostul consilier al presedintelui Ucrainei, Paul Manafort (care mai târziu a preluat conducerea sediului de campanie al președintelui american Donald Trump), despre beneficiile pentru Kremlin în urma dezvăluirilor WikiLeaks, precum și utilizarea „militara“ de catre Moscova a ortodoxiei.
Premiul Pulitzer este unul dintre cele mai prestigioase premii din jurnalism, literatură, muzică și teatru. În acest an, The New York Times a câștigat trei premii: pentru fotografiile despre lupta guvernului filipinez cu traficul de droguri și pentru un articol despre veteranii de război din Afganistan, care suferă de tulburare de stres post-traumatic.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Averile unora dintre cei mai temuți dictatori din istoria modernă sunt estimate de analiști la sute de miliarde de dolari. Cei mai mulți dintre ei s-au folosit de offshoruri pentru a ascunde o parte din active peste hotare.
Singurul din topul celor mai bogați cinci dictatori care mai este încă la putere este președintele sirian Bashar al-Assad. O parte din apropiații săi au fost deconspirați în Panama Papers, unde au fost publicate mai multe detalii despre modul în care apropiații lui al-Assad au dominat economia siriană, în vreme ce populația trăia în sărăcie.
Zine al Abidine Ben Ali
Fostul președinte al Tunisiei, Zine al Abidine Ben Ali, a fost condamnat la 35 de ani de închisoare în lipsă. Înlăturat în urma Revoluției Iasomiei, dictatorul a trăit în lux în timp ce conaționalii săi au luptat împotriva atrocităților aduse drepturilor omului în Tunisia. Soția sa ar fi fugit cu lingouri în valoare de 37 de milioane de dolari. Averea sa netă este estimată la 17 miliarde de dolari.
Ali Abdullah Saleh
Fostul președinte din Yemen, Ali Abdullah Saleh, a condus țara vreme de 30 de ani, până când a cedat puterea. Averea sa este estimată între 32 și 60 de miliarde de dolari.
Hosni Mubarak
Șef al armatei pentru mai bine de trei decenii, fostul președinte al Egiptului Hosni Mubarak a strâns avere în timp ce cetățenii săi trăiau cu greu de pe o zi pe alta. Averea acestuia s-ar fi ridicat la circa 70 de miliarde de dolari, fiii și familia sa fiind principalii beneficiari ai majorității proiectelor demarate în Egipt. Unii analiști susțin că familia extinsă a dictatorului care obișnuia să călătorească în jurul lumii și să trăiască în palate demne de regi ar fi acumulat o avere de 700 de miliarde de dolari.
Bashar al-Assad
Fost student de medicină dentară, președintele Bashar al-Assad și-a numit membri cheie de familie în poziții guvernamentale importante. Analiștii estimează că averea acestora s-ar ridica la 1,5 miliarde de dolari reprezentând active în Rusia, Hong Kong și mai multe paradisuri fiscale. Mai multe companii și trusturi au fost folosite pentru a ascunde activele președintelui sirian și ale apropiaților săi.
Pe timp de pace, familia Assad și prietenii săi dețineau în jur de 70% dintre activele statului, de la pământ, la fabrici, companii energetice și licențe de a vinde bunuri străine. Aceste active s-ar dovedi greu de lichidat în eventualitatea unei prăbușiri a regimului său. Adunate, acestea ar ridica averea sa la 122 de miliarde de dolari.
Muammar Gaddafi
În 2011, când activele fostului lider libian Muammar Gaddagi și ale familiei sale au fost înghețate, averea acumulată s-a dovedit impresionantă. Statele Unite au poprit 30 de miliarde de dolari din investițiile dictatorului, Canada 2,4 miliarde, Austria 1,7, iar Marea Britanie un miliard de dolari. Potrivit declarațiilor de la acea vreme, aceste cifre sunt departe de valoarea reală, estimată de presa străină la circa 200 de miliarde de dolari.
Aceste cifre publicate mai sus ar fi mult mai credibile daca ar fi mai aprope de valoarea adevarata pentru ca si aceasta este destul de mare.
Yeap ! Dar NYT nu e citit de godacii de rand din Porcia lui Putler…
Fierea si otrava de shobolani care o contine ai grija sa o aduci matale pe toata aici dom’ OLEG !! Nici daca vrea rumanul nu poate scapa de minciunile si propaganda mincinoasa a ricanilor !! Cei cu limba lunga si matasoasa ca matale ,au grija de asta : ) : ) : )
Lasa ca nici rusii nu se lasa cu propaganda lor mincinoasa diferenta este ca Basahar al Assad sub protectia rusilor a bombardat cu arme chimice interzise ori americanii nu au acoperit pe nimeni sa faca asa ceva cum o faca acum rusii.
Pai daca Barac Husein O’Barca a luat premiul nobel pentru neste minciuni ,si un greierash menestrel ,asa numit „cantaretz „,a luat premiul nobel pentru ….LITERATURA !! Nu cred ca ma mai surprinde ceva !! Se dau premii pentru minciuna la mincinoshii satanici ricani ?? Sa dat premiul Pulicica pentru aparatul de mintit in imperiul minciunii ?? Eu zic ca e OK !! Era mai tare aia cu premiul nobel pentru pace luat de un criminal ,dar nici macar nu e singurul Barack Husein !! Au fost premiati la fel si criminali sadici veniti direct din iad !! Au ajuns la premiul Pulicica ?? Atunci au ajuns jalnici !!! : ) : ) : ) : ) : )
Prostanee ! Toata lumea e proasta numai tu si godacii tai criminali sunteti aia destepti ! Vai ce descoperire „iepocala” ! ONU , NATO, UE, USA etc toti sunt prosti si mint doar Ospiciul Lumea rusa spune adevarul Suprem ! Meri la somn ca ai nevoie !
Pai boule ,daca ONU a decis ca nu analizeaza LEGALITATEA bombardamentelor ricane ,zi-mi tu rahatule cu ochi ,ce rol mai are ONUcu Ricanesc ?? Ce pizda mati inseamna asta ?? „OSPICIUL LUMEA RUSA” trebuie lasat in pace ,si nu mai e nici o problema !! Crezi ca daca Hicler se multumea doar cu europa patzea ce a patzit ?? Sau ceilalti ? Pai ONU,NATO,UE,USA nu sunt prosti ?? Strungarii si frezorii astia in cacat ,atata bazaie cacatul pana le rasare o gramada de ciumperci atomice in ograda,si dupa aia miliardarii cu motz se vor ascunde sub pamant ca shobolanii !! Ei vreau sa distruga rusia dar se milogesc la rusi sa nu-i loveasca ?? Poate rusii vor simtzii mila fatza de saracii criminali satanici …nu ?? Pe asta se bazeaza ei ?? DUMNEZEULE cata prostie tampa in lumea asta !!