La câteva săptămâni după anexarea Crimeei un organism de reglementare din Rusia mai puțin cunoscut, denumit „Consiliul de piață” a decis ca toate serviciile bancare aferente pietei de energie electrica sa fie procesat prin banca Rossia, scriu jurnalisti Steven Lee Myers, Jo Becker și Jim Yardley de la The New York Times. Potrivit ziarului, comisionul bancii numai din aceasta sursa ar constitui cel putin 100 de milioane de dolari pe an. În plus, o serie de „corporații de stat, guverne locale și chiar Flota Marii Negre cu sediul în Crimeea, si-au mutat dintr-o dată conturile la banca „Rossia”.
Statele Unite au impus sancțiuni impotriva acestei banci, iar Kremlinul a obligat institutiile de stat sa deschida conturi bancare pentru a ușura efectele negative, sustine publicația.
„Motivul pentru care Kremlinul s-a grabit sa sprijine banca este același pentru care SUA si aliații europeni au impus sancțiuni: statutul privilegiat al băncii, despre care administratia Obama spune ca este „banca personala” a anturajului lui Putin.
Fondatorii și directorii băncii sunt cei mai apropiați prieteni și colegi ai președintelui de pe vremea cand acesta era un simplu functionar la Primaria din Sankt-Petersburg.
Banca „Rossia” este un simbol al capitalismului de cumetrie impus de Putin, care si-a facut prietenii miliardari, iar influența lor asupra sectoarelor strategice ale economiei, la rândul sau, l-au ajutat pe Putin să păstreze puterea.
Acum, sancțiunile occidentale verifica rezistenta sistemului economic și politic putinist.
Banca „Rossia a fost înființată ca o bancă mică in 1990. Prin expansiune imperceptibila, susținută din plin de generozitatea statului, acum a ajuns la active de aproape 11 miliarde dolari. Imperiul financiar creat de banca cuprinde inclusiv o parte din cel mai puternic conglomerat media privat din tara – Med Media – unul din instrumentele cheie ale Kremlinului in formarea opiniei publice.
Potrivit autorilor, soarta băncii ne va arăta dacă este posibil doar cu presiuni economice sa fortezi regimul Putin sa faca concesii.
„Daca statul rus modern este un fel de Kremlin Inc, Putin este directorul executiv, care isi premiaza prietenii oferindu-le controlul asupra companiilor de stat și contracte profitabile cu statul în cadrul unor tranzacții care provoacă acuzații de corupție, dar pe care sistemul lui Putin nu le vede„- adaugă publicația. Potrivit ziarului, acest cerc a fost format, când Putin, fost ofiter KGB a lucrat la Primăria Sankt-Petersburg.
„Unul dintre susținătorii loiali ai președintelui este Yuri Kovalchuk, actionarul majoritar al bancii Rossia” – scriu autorii. Printre ceilalți acționari ai bancii sunt unii dintre cei mai bogați oameni din țară, un văr de-al lui Putin, și chiar un vechi prieten din anii 1970 din Sankt Petersburg, un violoncelist„.
Kremlinul a negat tot timpul ca a oferit beneficii prietenilor lui Putin. „Dar in cadrul achizițiilor facute, bancă privată „Rossia” a beneficiat de deciziile Kremlinului, care i-a permis să câștige active valoroase ale statului la prețuri deruzorii„– scriu autorii.
În această lună Occidentul a anunțat un nou pachet de sancțiuni. „Cu toate acestea, unii susțin că strategia punitiva a Occidentului se bazează pe înțelegerea greșită a modului de functionare a sistemului putinist” – scrie ziarul.
Serghei Roldugin – violoncelist si dirijor de renume. Într-un interviu recent spune ca nu a fost niciodata om de afaceri: „Nu am milioane„. „Și totuși – cel puțin pe hârtie acesta detine probabil 350 milioane de dolari”.
Cu mulți ani în urmă Roldugin a cumpărat acțiuni ale unei bănci mici, ai caror actionari erau prieteni apropiati ai lui Putin. Roldugin se cunoaste cu Putin din anii ’70 cand a devenit nașul fiicei celei mai mari – Maria Putina.
Când vechiul regim s-a prăbușit, în jurul lui Putin s-a format un grup mic si foarte unit de barbati. Putin însuși era rerezentantul „valului de fosti ofițeri militari nemultumiti, repatriat din Germania acasa unde vedea puține perspective de crestere„.
Apoi Putin a condus Comitetul pentru Relații Externe al Primariie Sankt-Petersburg. Comitetul a lucrat îndeaproape cu oamenii de afaceri ruși. Unele dintre tranzacțiile incheiate au provocat controverse, dar Putin a fost considerat in general un administrator eficient.
„Una dintre companiile care au primit injectii sub formă de ajutor municipal, a fost banca” Rossia„. Aceasta a fost infiintata in anul 1990 la inițiativa Comitetului Central al Partidului Comunist, cu fonduri de partid. Se crede, de asemenea, că banca a fost folosita pentru a deservi nevoile bancare ale KGB-ului. Dar, după prăbușirea Uniunii Sovietice, banca a fost aproape de faliment„-se arata in articol.
În decembrie 1991, Kovalchuk și un grup de prieteni au luat un mic împrumut și au cumpărat banca. „Primaria Sankt Petersburg a deschis câteva conturi mari la banca, fapt care a crescut capitalul social al acesteia și i-a permis să înceapă dezvoltarea,” – se mai arata in articol.
Legăturile de afaceri au devenit profund personale, potrivit ziarului. În 1996, șapte oameni de afaceri impreuna cu Vladimir Putin (majoritatea erau acționari ai băncii „Rossia”) au creat cooperativa rezidentiala numita „Lacul”. „Acest grup a devenit ulterior a avea un impact radical asupra vieții politice și economice a Rusiei„, – spune ziarul.
Când Elțîn l-a numit în mod neașteptat pe Putin ca premier, și apoi adjunct al sau, soarta multora dintre prietenii lui Putin și micile lor afaceri s-au schimbat foarte mult.
În timpul campaniei electorale din 2004, unul dintre adversarii lui Putin declara ca prietenii sai Kovalchuk și Timchenko sunt, de fapt, „casierii” președintelui.
Activele bancii au crescut de 10 ori in cel de-al doilea mandat al lui Putin. Un rol cheie in aceast evolutie a fost jucat de faptul că banca a preluat „la prețuri de chilipir active deținute anterior de Gazprom„.
In paralel, Kovalchuk a început să formeze imperiul media.
Pentru a vă face o idee despre cum banca Rossia s-a extins pe tot globul, ar trebui facuta o vizită la adresa din strada Carpatu nr 13A din Nicosia. „La această adresă este înregistrată compania Med Media Network Limited, aflata pe „harta” fluxurilor coprorative care leagă banca „Rossia” cu compania „Video International„. De remarcat ca toate companie de radiodifuziune din Rusia vand publicitate nu direct, ci prin intermediari cum este si Video International, spune ziarul.
Med Media deține 20% din Video International. Dar la adersa Med Media din Cipru se afla o locuinta particulara. „Proprietareasa, Agati Zinonos spune ca nu a auzit niciodata despre Med Media sau despre orice alta companie inregistrata la aceasta dresa. Ea primește în mod regulat documente legale din Rusia, Bulgaria, România și alte țări„, – se spune in articol. Potrivit lui Zinonos, documente sunt adresate fiului ei, care s-a mutat de aici.
Ce fel de documente vin din Romania, publicatia nu precizeaza.
Banca „Rossia” și cativa parteneri au cumpărat „Video International” în 2011.
„Video International” controla 70% din piata ruseasca de publicitate. „Dar, cu câteva luni înainte de vânzarea firmei, Kremlinul a aprobat în grabă o noua lege anti–monopol, care interzicea radiodifuzorilor naționali sa utilizeze „vehicule de publicitate „, care controlau mai mult de 35% din piata„, – scrie ziarul.
Ceea ce părea a fi un dezastru pentru „Video International” s-a dovedit o șansă pentru banca „Rossia”. Datorită noii legi, valoare de piata a companiei s-a prabusit. „Și, deși Video International a pierdut teoretic multe contracte, noii proprietari au putut sa profite de pe urma acestor „pierderi„. Multi teleradiodifuzori au mutat activitatea de publicitate în interiorul companiilor, dar au continuat să plătească Video International pentru consultanță și software de licențiere” – se spune în articol.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
buna, comentariile acestui site arata ca sunteti platiti de masoni, bilderberg, cfr, s.a.m.d, sa spui despre PUTIN presedintele providential al RUSIEI ca face nu stiu ce si nu stiu cum , si nu comentati crimele facute de structurile masono-luciferice din vest de-a lungul sutelor si miilor de ani, spune ca; sunteti platiti de ei, sau , habar nu aveti pe ce lume traiti, dar eu sunt SIGUR de prima varianta.
Daca vecinul meu nebun sare la bataie, reactia normala este sa-l bagi la balamuc. Tu incurajezi propagarea nebuniei, adica sa sar la gatul altor vecini (cam cum face providentialul presedinte). Logica cu „EI au inceput primii” este infantila, iar in cazul unor adulti (ca tine) este de-a dreptul dementa.