Russian flagMinisterul Justiției din Rusia va trimite o cerere la Curtea Supremă de Justiție pentru închiderea organizatiei pentru apararea drepturilor omului Memorial„, ale cărei critici la adresa Kremlinului au devenit tot mai enervante pentru Putin, scrie The Telegraph.

Memorial” este cunoscuta pentru documentarea meticuloasă a represiunilor staliniste din Rusia, precum și a abuzurilor împotriva populației civile din Cecenia și alte încălcări ale drepturilor omului.

Interesant ca, in ziua in care se pronuntau laureatii Premiului Nobel pentru Pace, Memorial fiind una dintre organizatiile nominalizate mai multi ani la rand, postul de televiziune controlat de statul rus NTV a difuzat un reportaj sugerând membrii organizației au ajutat teroriști.

Memorial” a fost un critic dur al guvernul rus. Astfel, în luna august, organizatia i-a scris lui Vladimir Putin îndemnându-l să înceteze imediat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei„, subliniind armata rusă a participat în mod direct la ostilități” în estul Ucrainei.

Sergei Parkhomenko, unul dintre liderii protestelor de stradă antiguvernamentale din Rusia în 2011 și 2012, spune actiunea in justitie este o încercare de a discredita Memorial. Activitatea organizatiei din ultimul sfert de secol este percepută de către autoritățile ruse drept o amenințare la adresa statului”.

După întoarcerea sa la Kremlin în 2012, Vladimir Putin a fost acuzat de prigoana disidenților și a libertății de exprimare in Rusia. În același an, el a aprobat o nouă lege prin care obliga ONG-urile care primesc finanțare externă inclusiv Memorial” să se înregistreze și să se identifice ca agenți străini”, un termen care in limba rusa are o puternică trimitere la agentiile de spionaj.  Ulterior, Parlamentul a introdus o interdicție privind propagandă gay în rândul minorilor„, lege care dă guvernului autoritatea de a bloca site-urile fără nicio explicație, apoi o lege care obligă bloggeri populari să se înregistreze la agențiile guvernamentale, dar și legislația care înăsprește sancțiunile pentru proteste neautorizate.

Anul acesta, mai multe persoane au fost condamnate la închisoare pentru ca au luat parte la protestele antiPutin în 2012.

Alexei Navalny, un luptător împotriva corupției și politician de opoziție, se află în arest la domiciliu în așteptarea procesului privind niste acuzații de fraudă, iar unul dintre aliații săi solicită azil politic în Marea Britanie, după ce a fost acuzat de deturnare de fonduri.

Memorial” a fost creata în 1989, înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, ca o uniune de organizatii regionale cu accent pe educația istoricași consemnarea crimelor totalitarismului. Ulterior a deschis o sucursală în domeniul drepturilor omului, care a devenit celebra în timpul războaielor din Cecenia din anii 1990 și începutul anilor 2000, datorită documentației privind abuzurile soldaților ruși impotriva populației civile.

În ultimii ani, organizatia a atras tot mai multa ostilitate din partea Kremlinului, iar presa oficiala adesea vorbeste despre Memorial spunand ca este a cincea coloana Occidentului in Rusia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top