morminte soldatiAnton Tumanov, un sergent de 20 de ani din armata rusă, şi-a dat viaţa pentru ţara sa, însă țara sa nu vrea să recunoască acest lucru. Mama militarului ştie însă că Anton a fost ucis în Ucraina de un atac cu rachete, pe 13 august 2014, scrie publicatia The Telegraph, în articolul Secret dead of Russia’s undeclared war.

”Nu înţeleg de ce a murit. De ce nu putem lăsa oamenii din Ucraina să-şi rezolve problemele singuri? De ce oamenii de la putere, care l-au trimis pe Anton acolo, nu recunosc şi nu spun exact ce s-a întâmplat cu el?”, întreaba Elena Tumanova, care a aflat despre moartea fiului ei de la un camarad al acestuia.

Kremlinul insistă că niciun soldat rus nu s-a alăturat separatiştilor din Ucraina. În conferinţa anuală din luna decembrie, preşedintele Vladimir Putin a declarat că combatanţii ruşi din regiunea ucraineană Donbas sunt voluntari care au răspuns ”unei chemări a inimii”.

Activişti pentru drepturile omului au înregistrat minim 40 de decese care ar fi avut loc în conflict, însă majoritatea cred că este vorba de fapt despre sute de morţi. Procurorii refuză însă să investigheze decesele, soldaţii devenind astfel pierderi ale unui război nedeclarat.

Oficial, Anton Tumarov a murit în timpul serviciului militar ”la un punct temporar al unităţii militare 27777”, a căreia bază permanentă este în Cecenia. Certificatul său de deces, înregistrat la un centru din Rostov pe Don pe 18 august, spune că militarul a murit din cauza unei răni provocate de explozie și a pierderii masive de sânge. Documentul nu specifică dacă decesul a fost provocat de „ostilităţi militare„, ci spune că originea acestuia ”nu este stabilită”.Tumanova

Anton Tumarov este doar unul dintre militarii care au fost nevoiţi să se întoarcă în armată pentru că nu au găsit altceva de muncă.

”Am încercat să-l conving să nu se întoarca din cauza a ceea ce se întâmpla în Ucraina. Dar preşedintele nostru a spus că niciunul dintre soldaţii noştri nu va fi trimis acolo, că sunt doar ucraineni care se luptă între ei, şi eu am crezut asta”, a declarat mama soldatului ucis.

Deşi oficial se afla într-o tabără din regiunea Rostov pentru exerciţii militare, Anton era trimis regulat în Ucraina cu unitatea sa, 27777, pentru a livra arme şi vehicule militare rebelilor. Pe 10 august, soldatul şi-a anunţat mama prin telefon că va fi trimis la Doneţk, pentru a ajuta miliţiile locale împotriva ucrainenilor. A doua zi, mama lui Anton a primit de la acesta ultimul mesaj, pe o reţea de socializare: ”Am predat telefonul. Am plecat în Ucraina”.anton-tumanov

Elena Tumarova a flat ce s-a întâmplat cu fiul ei de la colegii acestuia: ”Pe 11 august ni s-a dat ordin să scoatem plăcuţele de identificare ale vehiculelor militare, să ne schimbăm în costume de camuflaj şi să ne legăm pânze albe pe mâini şi picioare. La graniţă am primit mai multă muniţie. Pe 11 şi 12 august am trecut pe teritoriul ucrainei. Pe 13 august, am fost atacaţi cu rachete, iar Anton a murit. În acel moment ne aflam în Ucraina, într-un oraş de lângă Doneţk”, este mărturia unuia dintre camarazii soldatului ucis.

Serghei Krivenko, şeful unui grup civil din Moscova care ajută soldaţii şi familiile acestora să îşi apere drepturile, spune că activiştii sunt siguri de moartea a cel puţin 40 de militari ruşi în acest an, dar numărul acestora ar putea fi de câteva sute.

Un ofiţer rus a recunoscut că au existat decese în rândul armatei, însă nu a dat detalii despre locul şi modul în care s-au produs acestea.

”Rusia nu este oficial în război deci ar trebui să existe o anchetă în cazul fiecărui deces, dar autorităţile ne refuză cererile”, a declarat Krivenko.Ukraine-rebeli

Mai mulţi soldaţi au relatat cum au fost trimişi în Ucraina pentru a livra arme.

Lev Shlosberg, un poliţist militar din Rusia, spune că victimele sunt înconjurate de secrete şi teamă. ”Numeroşi ruşi au murit în Ucraina, iar familiile lor sunt revoltate, dar nu vorbesc deoarece se tem pentru vieţile lor”.

Bărbatul spune că a vorbit cu rudele victimelor şi cu soldaţi care au luptat în estul Ucrainei, însă cu toţii vor să rămână anonimi: ”Oamenii din Rusia trăiesc în teroarea impusă de autorităţi”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top