Occidentul se confruntă cu un nou tip de conflict, care îmbină instrumentele militare și non-militare, avertizează într-un articol pentru The Times parlamentarul britanic conservator, Bob Seely și Andrew Foxall, directorul Centrului pentru Studii Ruse si Eurasiatice al ”Henry Jackson Society”.

Cel puțin în ultimele două decenii, Rusia a desfasurat un astfel de conflict cu grad tot mai mare de sofisticare, scriu autorii. Ei enumeră: atacurile cibernetice asupra Estoniei, războaiele cu Georgia și Ucraina, asasinatele în strainatate, războiul informațional, zdrănganitul de arme, măsurile de constrângere economică ca instrument de politică externă etc.

„Acestea nu sunt acțiuni individuale și separate, ci parte a unui conflict de tip nou”, subliniază Seely și Foxall.

„I s-au dat diferite nume. Unul dintre cele mai populare – “război hibrid”, dar există și altele: războiul asimetric, război gri și război ascuns. Însa orice nume am alege, exista o problema critica cu care se confruntă Occidentul – lipsa de consens cu privire la inamicul cu care ne luptăm”, notează articolul.

Autorii publicației explică acest lucru prin absența unei definiții general acceptate și sugerează să se adopte termenul „Conflict rusesc contemporan” (Contemporary Russian Conflict), folosit în raportul ”Henry Jackson Society”.

La baza acestei abordari se afla un set de „măsuri active”: măsuri politice subversive care au fost folosite de KGB în timpul Războiului Rece. În jurul lor – o gamă completă de instrumente de stat. „Printre aceste instrumente unele sunt deschise sau ascunse, tradiționale sau netradiționale, folosite într-o manieră coordonată, eficientă și adesea coercitivă. Acest conflict este complex, conjunctural și flexibil”, se arată în articol.

„În acest conflict, Rusia utilizează cel puțin 50 de instrumente ale puterii de stat. Ele pot fi grupate în șapte categorii: conflictul politic, economia și energia, diplomație și relații publice, cultură și religie,  administratie si drept, războiul informațional, precum și instrumentele militare tradiționale și non-tradiționale. Nucleul îl reprezinta al șaptelea element: comanda și dirijare”, scriu Seely și Foxall.

Autorii citeaza din doctrina militară rusă, în care conflictul militar modern este caracterizat ca fiind „utilizarea integrată a forței militare și a măsurilor nemilitare politice, economice, informaționale și altele, puse în aplicare cu utilizarea extensivă a potențialului de protest al populației și al operațiunilor executate de forțele speciale“.

Cu alte cuvinte, explica autorii, hackerii, trolii, asasinii, oamenii de afaceri legati de politica, propagandiștii, protestatarii platiti și huliganii de stradă, tot acestia pot fi utili și mai convenabili decât avioanele, tancurile și artileria.

Instrumente de acest fel folosesc și alte țări autoritare, de exemplu, China și Iran.

Seely și Foxall arată că, în viitorul apropiat, Occidentul se va confrunta exact cu un astfel de conflict – de tip ”matrioșka”.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

6 Responses to The Times: În viitorul apropiat, Occidentul se va confrunta cu conflicte tip ”matrioșka”

 1. Marian spune:

  The times este din anglia,care abia a iesit din u.e!Parerea lor nu valoreaza o ceapa degerata pentru noi cei din europa!Ei traiesc pe insula izolati de continent,inconjurati de ape!Sa faca bine si sa le amenajeze cotetze fratilor lor ,care i-au trimis la furat peste ocean si au colonizat sarmanii bastinasi! Cand vor fi alungati de puternica armata rusa,ca oricum ei sunt invatati sa doarma in c cotetze! doarma in

  • Clau spune:

   lasa godace MarLanu…”noi” cei din EUROPA avem dreptul si LIBERTATEA de a alege ce si cand sa citim…aici nu e federatia godaca unde luminita vine doar de la cazanul cu smoala de la kremlin!

   • Marian spune:

    Libertatea voastra este „sodomia” asta va doriti perversilor!

    • Clau spune:

     …e sodomie doar daca am vrea sa le-o tragem rusnacilor (godaci) dar noi nu, vrem doar sa dispareti de la noi (si daca asta inseamna sa iesiti si din istorie cu atat mai bine, ca asiguram si viitorul).

 2. bogdan spune:

  Comportament tipic pt speciile subdezvoltate incapabile sa inteleaga Civilizatia si Democratia !

 3. ANTIPUTIN spune:

  E mare comandant Putin, dar tamp, nul si psihopat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top